Pawel Cibicki och Gustav Engvall. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNPawel Cibicki och Gustav Engvall. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pawel Cibicki och Gustav Engvall. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pawel Cibicki. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅNPawel Cibicki. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Pawel Cibicki. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Noa Bachner

Ingen har någon aning om vad han tänker göra

Publicerad

KIELCE. Upp som en sol, och stanna där.

I kväll spelar Sverige EM-premiär mot England. När landslaget tränade för sista gången tog Pawel Cibicki plats i ett rampljus han såg redo ut att stanna i.

Vare sig vi eller britterna har ju en aning om vad han kommer att hitta på. 

Som ett långhårigt, skäggigt streck i luften, lika sorglös som han är oberäknelig.

Pawel Cibicki stod stilla innan han träffade bollen lite för dåligt med hälen. Skorpion-cykelsparken tog i utsidan av stolpen, men när han reste sig var flinet enormt.

När Sverige tränade för sista gången inför premiären mot England gjorde man det på en helgdag. På balkonger i akut renoveringsbehov satt Kielces pensionärer barfota och kisade med blicken, men den katolska högtiden Corpus Christi – eller ”Kristi kropps och blods högtid” på svenska – gjorde att ganska många ur stadens yngre befolkning hade letat sig till träningen. Framför oss satt två polska pojkar som utbrast ”ouuufff” varje gång en svensk spelare gick för avslut (så även när Carlos Strandberg skickade en vrist till den ukrainska gränsen).

Nu hade de fattat när det kunde hända grejer. När Cibicki avslutade nästa gång ställde de sig upp.

 

LÄS ÄVEN: Matchguide inför Sverige-England.

 

I fokus igen, dubbelmedborgaren, fixstjärnan, citatmaskinen. Cibickis mormor hade rest hit från Warsawa för att krama honom, han grävskopelobbade ett annat avslut i ribban, han flinade vidare, drog loss tofsen och satte dit hästsvansen igen. Han tog idolbilder och skrev autografer medan resten av laget väntade i mittcirkeln.

Kielce jublade.

Han kunde ha haft tätare band till just den här platsen, Korona Kielce var ett av de lag som hörde sig för om ett lån när han skulle pröva vingarna utanför Malmö FF. 

Det blev inte så. I stället blev det Jimmy Thelin, Jönköpings Södra och ett katalysator-år i allsvenskan som tagit honom hit, till rollen som Sveriges kanske största stjärna när det här mästerskapet står för dörren.

 

När Håkan Ericsons landslag möter England i kväll är det som underdog – förbundskaptenen gick längre och kallade Aidy Boothroyds gäng för ”skyhög favorit” – men man gör det också som ett annat lag än det som tog guld 2015, på gott och ont.

En av Ericsons största meriter är nog den mutationen.

För detta är ett U21-landslag som bytt skepnad. Flera av spelarna, däribland Linus Wahlqvist, har pratat om hur det raka, det avvaktande och välstrukturerade har kompletterats med andra inslag nu. Med mer kontroll, mer bollinnehav och mer utsläppt hår. 

Med lite mer poesi, med lite mindre matematik, med lite mer Pawel Cibicki helt enkelt.

Han är ju ett sorts koncentrat av det där, med sina konstsparkar, sulor och klackar och sin obrydda, genuina uppenbarelse, men nu gäller det att spä ut honom. För att Sverige ska ta England på bar gärning behövs ju överraskningsmoment.

De goda nyheterna?

När de slitna stenbänkarna övergavs, när balkongdörrarna stängdes och alla koner hade samlats ihop hade Pawel Cibicki återigen avslöjat att vare sig vi eller han har en aning om vad han tänker göra när det börjar på riktigt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag