Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Hennes version är både otäck och genomvidrig

Foto: GIUSEPPE MAFFIA / IMAGO/UK SPORTS PICS LTD/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: ALBERTO LINGRIA / REUTERS BILDBYRÅN

Världens kändaste fotbollsspelare, Cristiano Ronaldo, är anklagad för en våldtäkt som han nekar till.

Uppgifter som mer eller mindre ignorerades av omvärlden under våren 2017 har fått nytt liv efter en ny publicering i tyska Der Spiegel. 

Medan frågorna blir allt allvarligare lyser svaren med sin frånvaro.

Cristiano Ronaldo var på semester i Las Vegas med sin svåger och kusin. Det var sommaren 2009, han var 24 år och skulle snart flytta till Real Madrid för en världsrekordsumma. 

Kathryn Mayorga var 25 år. Hon jobbade som modell och extraknäckte med att locka in besökare på barer och klubbar i samma stad. Hon och Ronaldo träffades på en nattklubb som hette Rain, bilderna från paparazzifotograferna är ganska många.

Ett par månader senare betalar Ronaldo runt 3,3 miljoner kronor för att Mayorga inte ska prata om det hon menar hände därefter: En våldtäkt på hotellet Palms Place.

Den här historien är inte ny, men den får genomslag först nu. 

Den kommer från den tyska tidningen Der Spiegel. Redan våren 2017 publicerade man uppgifter från den stora dataläckan Football Leaks, ett anonymt projekt som lanserades i september 2015 och spred mer än 18,6 miljoner dokument, ofta med känsligt innehåll. I ett antal av dessa förekommer en påstådd ekonomisk uppgörelse utanför det amerikanska rättsväsendet mellan Cristiano Ronaldo och en amerikansk kvinna som anklagar honom för att ha våldtagit henne.

I en lång artikel redogjorde Der Spiegel för dokumentens innehåll: Ronaldos ståndpunkt är enligt tidningen att sexuellt umgänge förekommit, men att det varit ömsesidigt. Kvinnan, då anonym, menar att det handlat om en våldtäkt. Hon har varit i kontakt med polis dagen efter händelsen (tidningen har en rapport från telefonsamtalet till polisen) och även uppsökt läkarvård (tidningen har en räkning för läkarbesöket som bekräftar detta). Man publicerar även brev som Mayorga skrivit till Ronaldo. Parterna ska sedan ha kommit överens om att Cristiano Ronaldo ersätter henne med ungefär 3,3 miljoner kronor (375 000 dollar) för att inte driva vidare en rättslig process mot honom.

Försvaret från Ronaldo-lägret lät inte vänta på sig. Hans agentfirma Gestifute, som drivs av Jorge Mendes, en av världens mäktigaste fotbollsagenter och Ronaldos nära vän, släppte ett utlåtande på sin hemsida. Man kallade Der Spiegels publicering för ”journalistisk fiktion” och pekade på två aspekter som skulle ogiltigförklara anklagelserna: Att kvinnan ”inte träder fram med sitt namn” och att dokumenten ”inte var signerade av personerna".

Nu, ett och ett halvt år senare, ter sig ingen av de invändningarna speciellt användbara. 

Inte kommit någon stämningsansökan

Bara några dagar efter Gestifutes svar publicerade Der Spiegel nya uppgifter. Den här gången visade man upp sidobrev som bekräftade Ronaldos identitet i uppgörelsen, undertecknade av portugisen själv. Gestifute hade fel: Dokumenten var visst signerade.

Sedan blev det tyst. Själv förvånades jag av att publiceringarna mer eller mindre rann ut i sanden. Ronaldo svarade inte på några frågor i ämnet, Real Madrid kommenterade inte. Inte heller hans sponsorer, som Nike, verkade bry sig. 

Allt återgick till det normala.

Även på Der Spiegel var man förbryllade av omvärldens sparsamma reaktioner. I samband med att jag skrev ett reportage om Ronaldo i Madrid tidigare i år hade jag mycket kontakt med en av journalisterna bakom publiceringarna, Nicola Naber från tidningens grävgrupp. Gestifute lovade till exempel i sitt utlåtande att Ronaldo skulle göra ”allt i sin makt för att reagera mot anklagelserna” och meddelade tidningen att man skulle stämma den – men någon stämningsansökan kom aldrig.

Ronaldo, hans representanter, klubb och partners har förblivit tysta.

Hennes version är genomvidrig

Tills nu. 

Den nya publiceringen, från förra veckan, har fått en annan effekt.

Nu väljer Kathryn Mayorga, den amerikanska kvinnan som menar att hon blivit våldtagen av Ronaldo, att röja sin identitet i Der Spiegel. 

Hennes version av kvällen på Palms Place och den påstådda våldtäkten är genomvidrig. När hon berättar den för Der Spiegel framstår hon som svårt traumatiserad, hon och hennes föräldrar återkommer i en lång intervju till hur hon har lidit både fysiskt och mentalt. 

Hon väljer att framträda av flera skäl, enligt tidningen. Dels för att hon har en ny advokat, Leslie Mark Stovall, 65, som vill förklara avtalet om tystnadsplikt ogiltigt. Hon känner sig även stärkt av MeToo-rörelsen, säger hon, vill att rättvisa ska skipas och ”ta reda på om det finns fler kvinnor som utsatts för Ronaldo”. Hon har stämt honom med hjälp av ett 27 sidor långt dokument som Der Spiegel har sett. I detta, menar tidningen, förekommer bland annat transkriberingar från en utfrågning av Ronaldo där han får frågan om Mayorga vid något tillfälle ”höjde rösten eller skrek”. 

Ronaldo svarar, enligt Der Spiegel: ”Hon sa nej och sluta flera gånger”. 

På andra punkter i förhören som Der Spiegel har skiljer sig Ronaldos version från Mayorgas. Men på nytt har han och hans representanter givits möjligheten att bemöta anklagelserna och förklara det som framträder i dokumentationen. Der Spiegel har dels frågat 33-åringen om intervjuer, men även ställt frågan till hans advokater om dokumentationen är äkta eller inte. 

Ingen har förnekat dess äkthet, vare sig i korrespondens med tidningen eller offentligt. Den här gången kallade i stället Ronaldos juridiska ombud Der Spiegels publicering för ”olaglig” och meddelade, ånyo, att man skulle stämma tidningen. 

Ronaldo själv, som har fyra barn och fru, nekar till anklagelserna. I fredags kväll valde han att besvara en fråga om uppgifterna i en livesändning på Instagram där han – tidstypiskt – slängde ur sig begreppet ”fake news” om Mayorgas version.  

Vad händer nu?

Det fanns redan många, stora, besvärande frågetecken rörande den här historien. Nu är de ännu fler.

Vem som har rätt? 

Det behöver naturligtvis juridiken komma fram till. Polisen i Nevada har varit i kontakt med Mayorga flera gånger de senaste månaderna. Det sista ordet ska av allt att döma sägas den här gången, men av en rättslig prövning. Inte av Ronaldo själv under en livesändning på Instagram. Inte heller av killar i kommentarsfält på Facebook som kallar Mayorga för allt möjligt eller tror att man kan vara "för snygg, rik och känd för att behöva våldta någon”. Inte heller av de som rätt och slätt avfärdar Mayorga och reducerar hennes vittnesmål till en historia om ett kändisskap som ska pressas på pengar. 

Det finns fler oklara omständigheter. Varför har inte Ronaldos representanter stämt Der Spiegel om deras rapportering nu inte stämmer? Varför föll Gestifutes initiala invändningar mot publiceringarna pladask? Varför har inte Ronaldos klubb eller sponsorer intresserat sig för en rejäl utredning av det här fallet? 

Varför ignorerade mer eller mindre hela världen historien när den först publicerades?

Och vad händer nu?

Dags för Ronaldo att ge oss sin version

I det senaste numret av tidskriften The Economist består ledartexten av en tillbakablick på MeToo-rörelsen och hur den har förändrat världen. Kvinnors vittnesmål har börjat tas på större allvar, mäns övergrepp också, fastslår de.

Mayorgas nya vittnesmål och fördjupade anklagelser mot Ronaldo i Der Spiegel sammanfaller med två aktuella händelser som går att knyta till världen innan och efter MeToo. Dels domen mot den så kallade "Kulturprofilen" i Sverige, som fick två års fängelse för våldtäkt i dag, och hans offer som valde att berätta efter flera års tystnad. Dels anklagelserna mot domaren Brett Kavanaugh i USA, som anklagas för ett sexuellt övergrepp i början av 1980-talet.

Varför tilläts vittnesmålet från Las Vegas att bara blåsa förbi våren 2017? 

Jag vet faktiskt inte riktigt, kanske delvis för att vi fortfarande väntade på MeToo. Jag tror att skälen är flera, men jag vet att Der Spiegels omfattande dokumentation i fallet Cristiano Ronaldo och Kathryn Mayorga förtjänar att hanteras med den respekt som MeToo lärde oss att visa vittnesmål av den här sorten. Både Mayorga och Ronaldo har rätt att höras, det är en grundförutsättning för att kunna gå till botten med detta.

Mayorga har givit sin version. Den är otäck och den styrks av dokumentation . 

Det är dags för världens kändaste fotbollsspelare att ge oss sin.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!