Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Han ska straffas – men för vad?

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Varför kostade han så mycket? Varför spelar han i Manchester United? Varför säger han inget roligt?

Så fort Victor Nilsson Lindelöf gick från vision till verklighet försvann nästan all distans till förväntningarna på honom.

Är han inte precis det vi hoppades på?

Både väggarna och golvet i botten av Antalya Arena var röda, stämningen tryckt.

Sverige hade förlorat med 2-1 mot Turkiet efter en ganska blek insats, det myllrade av turkiska journalister med enorma tv-kameror och stativ. Allt fokus innan matchen hade handlat om säkerhetspådraget runtomkring snarare än det faktum att det svenska landslaget träningsspelade inför EM i Frankrike.

Victor Nilsson Lindelöf var sen ut ur omklädningsrummet. Han gick förbi nästan hela mixade zonen utan att stoppas av någon, inte undvikande, utan oupptäckt. Vi var två-tre stycken som fick syn på honom och sprang ikapp mot slutet av repen som ledde spelarna ut till den väntande spelarbussen i den turkiska natten. Han hade gjort sin första A-landskamp från start. Han var 21 och snaggad, han var avslappnad, han var ny, han orienterade sig genom sina svar och han var ännu inte laddad med allt han skulle laddas med, fortfarande bara en supertalang i Benfica med framtiden för sig.

I den stunden var han även det mest tacksamma som finns: En vision.

Sedan hände visionen. 

Ligamästare. Frisparksmål. In i startelvan mot Irland på Stade de France. Ut till högerbacken när Mikael Lustig gick sönder. Ändå Sveriges förmodligen bästa spelare i turneringen. Massor av rykten, grundfundament i byggnationen av nästa landslag, ännu fler rykten, Champions League, Manchester United, hur många miljoner som helst, där är han, superstjärnan, exakt det vi hoppades på, men varför säger han ingenting kul, varför spelar han inte med, kolla vad som hände mot Huddersfield, kan han inte ens bedöma en långboll undrar man ju vad han gör här, och nu läktaren, det här håller inte, inte nominerad till Fotbollsgalan, Manchester United, borde han verkligen spela där?

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Tankarna vandrar till gladiatorspel

Här har vi ett stycke modern svensk fotbollshistoria att lära oss av.

Jag försöker själv minnas exakt när det hände, när tonen blev en annan. Det måste varit i samband med att han gjorde entré på Old Trafford som Victor Nilsson Lindelöf slutade vara ett harmlöst lyckoämne, en lite härlig idé, och i stället förvandlades till en vandrande, latent besvikelse.

Vem visste att avståndet kunde vara så kort?

Tankarna vandrar enkelt till gladiatorspel och den där mannen med läderkjol och hjälm och enorm bröstkorg med tummen som ska upp eller ned när någon ska få leva eller dö. 

Nu kommer beskedet: Är han bra eller är han dålig?

 

VM-TIPSET: Tävla och bli bäst i Sverige – med VM-tipset 

MISSA INGET! Få största nyheterna om VM – direkt i Messenger! 

 

Frossade i kritik

Ganska snabbt satte sig ganska många i dålig-sidan av vågskålen, här i Sverige som i England, ett argument som förstärkts på internet men även reflekterats bortanför tangentborden. Många medier – däribland den här tidningen – hakade på och gav näring åt det nya budskapet, frossade i all kritik som gick att hitta, en gränslös hunger efter åsikter om att det minsann var dags att ta död på all entusiasm. 

Till slut får den sortens beskrivningar eget liv. 

Det är inte klokt egentligen. Ingen annan svensk spelare har varit nära att säljas till en klubb som Manchester United, men väl där gäller helt andra regler, vad det verkar.

Foto: RUI VIEIRA / AP TT NYHETSBYRÅN

Varje gång jag skriver en text om landslaget kommer ett par mejl per tema. Det ena handlar om att vi minsann inte saknar Zlatan eller visst gör det. Kolla vad mycket bättre allt är nu, eller sämre. Det andra handlar om hur sjukt det är att spelare X inte får vara med. Det sista handlar om den 23-årige mittbacken som spelar för en av världens största klubbar, och att han i grund och botten är en bluff.

Om jag har förstått reglerna rätt är det den som skriker det högst som vinner.

Nu ska han straffas – men för vad?

Låt oss i stället zooma ut från de senaste två VNL-åren och se vad som framträder.

Var ska vi börja? 

Jag vet! Vi kan börja med den där gladiatortummen, hur det, i fotboll och i princip överallt annars, hela tiden blir viktigare och viktigare att ty sig till en, enkel, rak, definitiv, slutgiltig slutsats – och sedan kan vi tänka på hur det nästan aldrig är något som vare sig behövs eller fungerar.

Vi kan färdas vidare till det faktum att unga fotbollsspelare, hur mentalt starka de än är, hur mycket naturbegåvning de än bär på, med största sannolikhet drabbas av den verkligheten. Speciellt mittbackar. Speciellt mittbackar som spelar i Premier League. Speciellt mittbackar som spelar i Manchester United. Speciellt mittbackar som lastas för förväntningarna som andra byggt upp, som om Victor Nilsson Lindelöf satte sin prislapp på sig själv, slet åt sig en megafon och skanderade: ”Gott folk! Jag tänker spela i Manchester United! Kolla på mig!” och krävde saker som han nu ska straffas för.

Så var det ju inte, och vet ni hur det inte heller har varit? Speciellt dåligt. 

Få saker kan krossa en attityd som ett VM

Nej. Han har inte varit speciellt dålig. Inte i Manchester United, även om debutsäsongen hade både bättre och sämre stunder var den ingen dyster historia utan ganska naturlig för en 23-åring i en ny liga. 

I landslaget? Tvärtom.

Foto: NURPHOTO - S / MATTEO CIAMBELLI/NURPHOTO/SIPA U SIPA USA

Här är i stället en ögonblicksbild av Sveriges mest lovande försvarsspelare på ungefär 20 år: Han är fortfarande 23. Han har gjort 20 landskamper och försvarat Sverige till sitt första VM-slutspel på 12 år. Han tillhör Manchester United, som slutade tvåa i Premier League, världens kanske mest konkurrensutsatta tabelltopp.

På tisdagen kom Lindelöf till den mixade zonen vid Friends arena. Det var mer än två år sedan han passerade halvt obemärkt förbi den i Antalya, men en hel tillvaro har kommit och gått. Han svarade som vanligt lite flyktigt på våra frågor, fåordigt och med inte-speciellt-laddade formuleringar, försökte lämna mikrofonerna när det blev tyst första gången och såg lite stressad ut, som han nästan alltid gör.

Jag är inte annorlunda från någon annan när det gäller önskan om att han då och då skulle dela med sig av saker han faktiskt tänker på, guida oss genom sina funderingar och in i sin tillvaro. Det finns en historia att berätta därifrån, om konfrontationen med den här världen som han har kastats in i, om att köpas för hur mycket pengar som helst, om att slungas från vision till rubrikbete och försöka hålla balansen på vägen, och många kan nog lära sig mycket av den. 

Samtidigt kan jag drabbas av viss förståelse för varför han sluter sig. Någonstans på vägen kidnappades verkligheten av en känslostyrd låtsasvärld där utgångspunkten för vem han var och skulle bli helt föll i glömska.

I fotboll slår alltid en pendel. I Lindelöfs fall slog den åt ett håll, men nu har den verkligen slagit åt ett annat. 

Om två veckor spelar han VM för Sverige, och få saker kan krossa attityder som ett världsmästerskap. Få saker kan få fotbollsdomstolen att nyktra till lika fort.

Det är två år av utmärkt landslagsspel som har lett honom dit, till Ryssland, och nu, på andra sidan tidens bedrägliga dimridåer, är det dags för oss att se det vi föreställde oss för vad det är.

 

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM. 

LÄS MER: Sveriges trupp till fotbolls-VM 2018. 

LÄS MER: Alla tv-tider för VM 2018

LÄS MER: Fotbolls-VM – hela spelschemat med resultat. 

FÖLJ VM: SportExpressen rapporterar från alla VM-matcher.