Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Det är en kollision som skapar frågor

Expressens krönikör Noa Bachner varnar för att den svenska 51-procentsregeln kan försvåra Zlatans storslagna ambitioner för klubben.
Foto: KELVIN KUO / USA TODAY SPORTS BILDBYRÅN

Zlatan är här nu.

Inte som fotbollsspelare, utan sändebud från en annan värld.

Med Hammarby, sin plattform och sin kraft vill han rita om kartan.

Vem blir den stora vinnaren?

Det var medlemsmöte i Malmö FF i går. Förslaget om att ta över LB07:s plats i seriesystemet och helt enkelt knöla in Malmö FF:s damsatsning högt upp i seriesystemet röstades ned med överväldigande majoritet: 78 procent tyckte att det var ett dumt förslag. Dessförinnan hade 99 procent av medlemmarna röstat ja till att klubben skulle starta ett damlag, och nu blir det så, men på rätt plats: I division fyra.

Själv fastnade jag mest av allt för det här: På mötet satte MFF nytt rekord för antal röstberättigade medlemmar, 1405. Nära 1000 personer var på plats, det högsta deltagandet i klubbens historia. Bakom uppslutningen låg ett målmedvetet kampanjande från medlemmar som, om jag förstått saken rätt, sneglade mot AIK:s mobilisering inför sitt historiskt välbesökta årsmöte 2018.

Det var en stor kväll för föreningsdemokratin, en stor kväll för MFF.

Några timmar senare skakade marken så mycket att man undrar om statyn som föreställer deras största ambassadör står kvar. 

En stor kollision

Och om den gör det: Hur länge till?

Dörren till svensk fotboll flög upp i morse, in i rummet klev Zlatan Ibrahimovic, nyss hemkommen från sitt liv i en annan fotboll, med grönvita ränder, stora ambitioner och en egen bild av den här sporten.

Ingen gång i den programförklaring han gav till Aftonbladet blev skillnaden lika tydlig som när han fick frågan om vad det här skulle betyda för relationen till Malmö FF. Inte särskilt mycket alls, lät han meddela.

Hammarbys ägare står staty på ett torg i Malmö. 

Det kan betyda olika saker, men att det inte skulle betyda någonting?

I början av 2000-talet tryckte den internationella fotbollen gasen i botten och försvann i en annan riktning än den där svensk fotboll vistas. Zlatan exporterades ut i den världen som väldigt ung. Han orienterade sig i den, lärde sig dominera den, dra nytta av den och nu återvänder han hem, formad av den, övertygad av den, med kontroll över den. Den fotbollen har bytt händer, den tillhör superstjärnorna, agenterna och ägarna snarare än medlemsmötet. I den ser man inga problem med att stå staty utanför sin moderklubbs arena och samtidigt deklarera att man tänker göra en rival större.

Där – exakt, precis där – finns de senaste timmarnas stora porträtt av en kollision.

En av världens största fotbollsinfluencers

Baktanken med den 25-procentiga investeringen i Hammarby är inte helt enkel att sammanfatta eller överblicka fullt ut, det tycker i alla fall inte jag. 

Ett par saker är mer klara än andra: Den gör svensk fotboll mer intressant. Det här är vad man på business-språk kallar en ”disruption”. Zlatan sätter fart på saker. Han är här för att tjäna pengar, introducera lite kaos, ge färsk näring till sitt varumärke på den svenska fotbollsmarknaden, sprida sina oefterhärmliga erfarenheter, planera för sysselsättning efter karriären, göra på sitt sätt. 

Han sa nyligen till den här tidningen att han vill bo i Stockholm snarare än sin födelsestad när han flyttar hem, han har tidigare visat visst intresse för att skaffa sig inflytande i Brommapojkarna, i synnerhet när hans vänner Majstorovic och Mellberg var där, som jag förstått saken. Nu tänker han göra det här ganska handgripligen. Han ska inte sitta i klubbens styrelse själv, utan representeras av någon annan tills vidare (för Bajens del får vi hoppas att det inte är den gamla kalsongreklamparhästen Agent Dex), vilket tyder på att det är den organisation som är Zlatan som är där i första hand. 

Jag ser fördelarna alla andra ser: Nätverket, sponsorintäkterna, räckvidden, hur en av världens största fotbollsinfluencers och Allsvenskans smartast växande klubbvarumärke kan dra nytta av varandra. 

Men jag ser också frågorna.

De utgår egentligen från den där kollisionen. Svensk fotboll erbjuder, om vi ska vara helt ärliga, relativt små möjligheter för investerare att både tjäna speciellt stora pengar, men även vara med och påverka. Zlatan vill reformera Hammarbys akademi? Inte hans beslut. Han kan så klart skaffa sig inofficiell makt med ett par saftiga sponsoravtal från sina egna samarbetspartners, men det gör inte att han vinner voteringar i gympahallar. 

Det här är en investering med låg risk, sannolikt en ganska okej prognos för bra värdeutveckling – men om man vill ha en fotbollsklubb som hobby, bygga den utifrån sin egen ritning och verkligen se stålarna växa, då finns det andra länder, med andra system, där saker inte kolliderar.

Ingenting man planerat för

Vem kommer vinnande ur allt det här?

Så här: Allt går bra för Hammarby. Akademin, press-spelet, biljettförsäljningen. Europaspel väntar.

Skälen till det är i första hand långsiktig och kompetent planering, en förvärvad, utvecklad förståelse för hur man bygger en stark och framgångsrik fotbollsklubb från Sveriges plats i en allt mer svårmanövrerad fotbollsvärld. En nyckelegenskap har varit en orädd förmåga att ta till sig vissa av den internationella fotbollens mer kommersiellt präglade element.

Zlatan är, av allt att döma, däremot ingenting man planerat för. Reaktionerna från klubben säger det mesta. Ordföranden, Richard von Yxkull, inleder sitt pressmeddelande om att det ”fortfarande är nytt” och redogör för en ”spontan” känsla. 

Om man kuvar sig för Zlatan och hans kraft, förblindas av hans kommersiella magnetism, då kan det innebära en riktningsförändring som Bajen inte behöver. 

Men om det här blir rätt, om Zlatan kan infogas och bidra till organisationen med sin unika verktygslåda, då är det här en game-changer som förvandlar Hammarby till en maktspelare av helt annan sort. 

Deras nya ägare står staty i Malmö. 

Det har betytt många olika saker. Nu betyder det ännu mer.

Zlatans attack på svenska landslaget

Zlatan Ibrahimovic i lång intervju med SportExpressen.