Foto: NOELLA JOHANSSONFoto: NOELLA JOHANSSON
 Foto: NOELLA JOHANSSON
Jakob Michelsen Foto: JOHANNA LUNDBERGJakob Michelsen Foto: JOHANNA LUNDBERG
Jakob Michelsen  Foto: JOHANNA LUNDBERG
Noa Bachner

Hammarby är allsvenskans egen Transformer-robot

Publicerad

Söndertrasade och yra.

Halvvägs genom den här kvällen var Hammarby i gapet på Sveriges bästa lag.

Till undsättning kom en tränare som kan retuschera en matchbild.

Jag vet inte om det är vi som skandinaver som är ovana vid det han gör, men visst känns det lite klyschigt att Jakob Michelsen fick smeknamnet ”Mini-Mourinho”? Ni vet han, den taktiska tränaren. 

Han som ”håller på mycket med taktik”, som om det vore ett särdrag.

Struntsamma. Det var nog meningen att vi skulle förstå det redan av det där smeknamnet, men att Jakob Michelsen kan bryta ned en match, torka rent och måla om den har vi sett nu. Han har bytt halvvägs genom första halvlek, han har stuvat om, flyttat hit och dit, öppnat sammansvetsade motstånd, han har tagit sitt lag tillbaka in i förlorade poäng. 

Här gjorde han det igen.

Fick sig en åktur

Som en åkattraktion. På ett tivoli heter den väl i vanliga fall "Insane" eller "Extreme" eller "Hangover" eller något annat häftigt engelskt ord som lika gärna kunde vara en drog, så vi kan väl kalla den här något liknande. Ni får bestämma. Oavsett: Här bjöds Hammarby på en åktur innan man både återfick balansen och balanserade en match som slutade...i balans. 

Om det är uppror, högafflar och myteri som är vårens tema i allsvenskan har både Hammarby och Malmö FF missat båten. Här går ju allt enligt planen, till och med bättre än så om du frågar vissa. Bajen har vunnit ett derby, är på väg framåt och den nya dansken vid sidlinjen har börjat framkalla ömma känslor på Södermalm. Malmö har gjort som det var tänkt: Varit bäst.

Nu var inte frågan så mycket vad de här lagen hade gjort, utan vem som skulle göra något här.

Behrang Safari hade markerat en handflata mot Hosam Aiesh kind och Franz Brorsson gjort sitt bästa för att halvera Saman Ghoddos. Pa Konate, Tobias Sana, Rasmus Bengtsson och Pavle Vagic var borta av andra anledningar. Men om Malmö var försvagat, vad var då Hammarby? 

Vi kan säga att gästernas trupp påminner om en kroppsbyggare, vi kan konstatera att Hammarbys går på spinning en gång i veckan – tänk Jo-Inge Bergets axel-mot-axel-tackling på Romulo efter en kvart.

Avbräcken var många, men inget lika påtagligt som Jiloan Hamad, och frågan är vad Hammarby har då?

Kopplade ett strypgrepp

Ingen broms, för det var vad som behövdes.

Gästernas första halvlek här var rörelsen och entusiasmen som Östersund skonades från när Behrang Safari åkte ut, minus några ramträffar. Det var Malmö FF ”när det stämmer” från straffområde till straffområde, spelet som alla andra lag har fruktat samtidigt som Magnus Pehrssons gäng ryckt åt sig en betryggande ledning – men det var inte tillräckligt för att nöta ned Jakob Michelsens improviserade pansarmur. 

MFF gasade, växlade upp och kopplade ett strypgrepp. Alla andrabollar, alla spelsekvenser, alla anledningar att göra 1-0 utan att komma tillräckligt nära. Ändå var det utmattande. Varje gång Hammarby reste sig från Kristinssons famn fick man samma tillsägelse: Gå och sätt er igen.

Ut kom något modifierat, utrustat med ett modigare presspel, hot mot nya ytor, en halvlek äldre Leo Bengtsson och Arnor Smarasons högerfot. Ut kom ett lag redo att göra match av det här trots att man saknade bollinnehavets avlastning. Andrabollar blev allas bollar, spelsekvenser med snabba kombinationer förekom åt båda hållen.

Allsvenskans Transformer

Ut kom även en Ögmundur Kristinsson som hade glömt skölja av tvålen från händerna i halvtid (tur att det inte fångades på kamera). För allt vad MFF fortsatte att markera närvaro i matchen och hota till och från var Anton Tinnerholms kvittering inte resultatet av någon outhärdligt bombardemang av islänningens mål – och skottet som slank igenom borde han nog ha tagit.

MFF gjorde det alla andra lag och fruktar, bytte in ännu mer kvalitet, men spelade stressat, lite frustrerade över att ha hamnat i det här efter sin vansinniga dominans. Erdal Rakip sprang allt vad han kunde, Pawel Cibicki försökte men misslyckades med det mesta, Eikrem hade slagit fem tunnlar och lämnade matchbilden - och Hammarby bytte skepnad igen.

Oavgjort i alla ära: Visst ser det ut om att något har klickat i Magnus Pehrssons lag? 

Det finns mer rytm nu, en hänsynslös fart och samstämmighet att plocka fram, och andra dagar, när man inte möter allsvenskans egen Transformer, ni vet robotarna som kan bli bilar och båtar på ett par sekunder, då kommer resultatet vara den där mardrömmen som alla fasar för.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag