Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Fotbollsåret 2020 är en kriminell karneval

En ex-allsvensk spelare har åtalats för mutbrott.
Foto: BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Det svenska fotbollsåret går mot sitt slut.

På planen: Pliktskyldigt, tröttkört, tråkigt.

Utanför: En kriminell karneval.

Förra veckan åtalades en före detta allsvensk spelare för mutbrott tillsammans med två landslagsspelare i futsal. Underlaget för åtalet är enormt, tusentals sidor, och innehåller många detaljer.

Bland annat kan man läsa hur den ex-allsvenske spelaren ska ha fått låna 300 000 kronor för att ta ett gult kort. Man får även en inblick i en mörk, problemtyngd verklighet där närvaron av kriminalitet tycks ständig.

När spelaren är sen med en skuld får han en rad sms där han uppmanas att skynda på med återbetalningen.

Till slut börjar det blir bråttom.

”Dagens samhälle folk skjuter för 5 lax hahaha”, skriver en av de andra åtalade.

Jättekul. Eller hur? 

Världens mest ökända matchfixare

Nästan lika kul som att det svenska fotbollsåret slutar ungefär där det började.

I november 2019 tar allsvenskan slut. Ungefär samtidigt döms Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg till fängelse i tingsrätten. ÖFK har gynnats av ett kriminellt ekonomiskt upplägg. Kindberg överklagar till hovrätten. I december klarar klubben elitlicensen med hjälp av ett sponsoravtal från ett litet medicinteknikbolag bakom en brevlåda på Cypern

Bolaget saknar hemsida, ägarna förnekar inblandning, pengarna kommer aldrig.

Samma månad fälls Dickson Etuhu i hovrätten för att ha försökt muta Kenny Stamatopoulos och fixa IFK Göteborg-AIK i maj 2017. Etuhu, som fick tre miljoner kronor för AIK:s försäljning av Alexander Isak till Borussia Dortmund 2017, kopplas till samma agentnätverk som företräder Robin Quaison och Alexander Isak, vilket min kollega Frida Sundkvist visar. Quaison förhördes tidigare under 2019 av polis efter att ha överfört närmare fem miljoner kronor till en agent. Agenten utreds för grov ekonomisk brottslighet och knyts av polisen till ett kriminellt nätverk i Stockholm.


Dickson Etuhu vid rättegången.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I maj sparkar Enköpingslaget Fanna BK tränare och sportchef samtidigt som det uppdagas att truppen fyllts av spelare på ”skuggavtal” och brasilianska spelare som vistats i Sverige på turistvisum. 

Några mil bort tecknar Nyköpings BIS ett avtal med ett ungerskt IT-bolag, Sugar Computing, som snabbt placerar tre spelare i klubben. Både den här tidningen och DN visar att bolaget har täta band till Wilson Raj Perumal, en av världens mest ökända matchfixare. Nyköping river avtalet i panik.

Dömd för 39 bedrägerier

Det var första halvåret.

Österlen FF blir klara för division ett och får en ny investerare. Deras vice ordförande jublar över att ”avtalet damp ned från himlen”, men var pengarna kommer ifrån är desto svårare att förklara. En av bolagets företrädare är dömd för 39 bedrägerier. Sportchefen, som värvar kultspelaren Freddy Adu, lämnar efter en månad. 

DN berättar att AIK-stjärnan Nabil Bahouis namn dykt upp på en faktura som polisen hittar i ett av årets största narkotikatillslag. GP publicerar ett utdrag ur ett åtal där det framgår att två välkända spelare som spelat eller spelar i allsvenskan har skickat och tagit emot stora summor pengar från en av polisen utpekad gängkriminell i Göteborgsområdet som åtalas för grovt bokföringsbrott. 

SportExpressen berättar om hur nära 80 ugandiska ungdomsspelare kommit till Sverige via Gothia Cup, varav ett antal med nya identiteter och nästan 40 till skandalklubben Växjö United. Spelarnas identiteter dyker under hösten upp i en misstänkt bedrägerihärva. Internationell expertis menar historien tickar ”alla boxar för trafficking”. 

Nabil Bahoui kände sig ”smutskastad” efter uppgifterna om fakturan.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Samtidigt avslöjar vi att Gais säsong 2019 utreds av polis efter uppgifter om matchfixning lite här och var. Förra året stoppades två av lagets spelare i en bil med en tränare i superettan – dömd för skattebrott – och en person som polisen knyter till ett kriminellt nätverk.

Det går några dagar innan en domare på elitnivå åtalas för sex fall av grovt bedrägeri. Även han har ett omfattande spelmissbruk.

Bisarra frågor tornar upp sig

Angreppet på svensk fotboll är extremt. 

Går det att lita på resultaten? Var hamnar pengarna från den här övergången? Heter den här spelaren det han säger att han heter?

Frågorna är bisarra, metoderna mångfacetterade. Kriminella element påverkar matcher på olika sätt, lockar in spelare i behov av rådgivning, kapitaliserar på deras missbruksproblem, tvättar pengar genom övergångar och andra transaktioner, hämtar fotbollsspelare från fattigdom med löften om grönare gräs.

”Vi ska jaga er”, lovade förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand när IFK Göteborg-AIK blåstes av den där majdagen för två och ett halvt år sedan, och för all del, jaga på, men han och förbundet kan likt socialsekreterare, trafikskolor och andra som utsätts för den organiserade brottsligheten inte lösa det här på egen hand.

Glöm inte att larma på

Själv tänker jag på ett par saker som tycks enkla att börja med. 

En läsare, Anders Norlén, uppmärksammade mig nyligen på att idrottsföreningar inte omfattas av penningtvättslagen. Ändra på det. Idag finns ingen som utövar tillsyn. 

Ett annat problem är resurssvaga lokalredaktioner i landet. Många av angreppen sker bortanför storstäderna där de stora redaktionerna finns. Många redaktioner i Sverige bedriver trots detta kontinuerlig och utmärkt granskning av idrotten, Enköping och Växjö är två utmärkta exempel, men det finns behov av att ändra inställning inom hela yrkeskåren. När Freddy Adu blir klar för en division 1-klubb nästa gång får inte reflexen vara att jubla och tycka att det är coolt, utan fråga sig varför.

Fotbollen kan också göra mer. Det är för tyst om den här utvecklingen. Varför larmar inte SvFF om problemen i större utsträckning? Förstår inte företrädarna vad som händer?

Det tycks även behövas större utbildningsinsatser. Om du får ett mejl från en avlägsen släkting i Indien som ber dig skicka bankuppgifter för ett arv på femton miljoner dollar slänger du det i papperskorgen. Här behövs samma instinkter nu. Om du är vice ordförande i en klubb och ett sponsoravtal tycks falla ned från himlen – tänk en gång till. Om ett litet IT-bolag från Ungern vill investera i division 2 – fundera på varför.

Strålkastarna slocknar, arenorna töms för vintern.

Glöm inte att låsa dörren när ni går.