Noa Bachner

Är det kört för Sverige nu?

Foto: SVEN LINDWALL

Zlatan Ibrahimovic missar EM.

Sommaren har gått sönder.

Beskedet kom på lördagen, precis när den femhundratrettionde uppgiften om att skadan inte var så allvarlig hade ramlat in från Italien. Tack.

Små droppar av lättnad hade följt duellen mot Juventus, och det kändes bra, som oron höll på att simma ur bild. Tre veckor. Snart tillbaka. Såg pigg ut efter slutsignalen. Bara lite svullet.

Skönt. Själv ville jag inte komma i närheten av tanken att det kunde vara allvarligt, ett scenario så smärtsamt att jag viftade bort varje antydan till det i mitt eget huvud. Det var i det tankerummet en 39-årig Zlatan i EM sommaren 2021 hade slagit sig till ro, tillsammans med andra föreställningar man försöker vårda ömt och inte skicka i väg åt vilket håll som helst.

Men här står vi, Zlatan-lösa och med blicken tom, tre dagar innan hans namn skulle stå listat där i resten av sällskapet, på väg till något så ovanligt som en stor och fet ljuspunkt under det här skräpåret, inne på sin andra karriär och på andra sidan en korsbandsskada.

Förtjänade han inte det här? Gjorde inte vi det? Får det gå till så här? Kan man polisanmäla det?

Är det kört för Sverige i EM nu?

Är det kört för Sverige? Nej, vi kommer till EM med ett slagkraftigt landslag, fullt av spelare som erbjuder hög lägstanivå och hög högstanivå även utan Zlatan, ledda av en förbundskapten som verkar ha få övermän i sin speciella yrkeskategori. Men landslaget skulle kunna vara hur bra som helst, stå som guldfavorit och spela alla matcher på hemmaplan – det var Zlatan som var grejen den här gången.

Vad som gör situationen ännu jobbigare? Jag kommer inte på vem jag ska vara arg på.

Tacklingen? Zlatan? Milan? Nej, vi är lämnade med en fantasi som bara finns kvar i våra huvuden och ingen ska jagas för det. Universum kan inte avgå.

Och nu? Det mesta inom fotbollen går att ersätta, men helt ärligt: inte det här. Upprinnelsen, attackerna, försoningen och återkomsten. Associationerna, den sinnesvidgande effekten av att ha honom där, längtan efter att känna den igen, se den på riktigt.

Det känns som att sommaren har gått sönder.