Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SERGEI CHIRIKOV / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SIMON STACPOOLE / SIMON STACPOOLE / OFFSIDE/IBL OFFSIDE SPORTS PHOTOFoto: SIMON STACPOOLE / SIMON STACPOOLE / OFFSIDE/IBL OFFSIDE SPORTS PHOTO
 Foto: SIMON STACPOOLE / SIMON STACPOOLE / OFFSIDE/IBL OFFSIDE SPORTS PHOTO
Noa Bachner

En stor skalpell som skär upp hela alltet

Publicerad

Jaaaaa!

Eller?

Vi får se om en stund.

Bara ett par matcher in på Fifa:s sommarexperiment med videodomarassistans framträder ett ganska enkelt val: Fortsätt med det på bekostnad av hela fotbollens fundament, eller gör något annat.

Klockan närmar sig 90 minuter när Samuel Umtiti tappar fotfästet. Joel Asoro snappar upp bollen och ser Alexander Isaks djupledslöpning. Plötsligt är han fri, plötsligt är bollen i mål och Sverige bara ett par sekunder från semifinal. 

Eller?

I den fuktiga Qatar-natten börjar de svenska spelarna långsamt vandra tillbaka mot mittplan medan domaren lyssnar i sin snäcka. På läktarna håller den enorma gula kulissen varandra hårt i händerna. Fyrtio sekunder går. Filip Dagerstål går ut och tar några klunkar vatten. Du hinner slå över till en annan kanal. I morgon ska det bli växlande molnighet och regna vid 15-tiden. 

Snart kommer beskedet. Gills det eller inte.

Låter det överdrivet? Låt gå för att visionen om en svensk VM-framgång i Qatar är lite drömsk, men det utdragna, förödande väntandet på att få förlora sig själv i triumfens ögonblick, det är bara att börja räkna med.

För ni såg väl vad som hände?

Ni såg väl hur videodomarassistans brakade in som en berusad åskådare på högläsning av poesi och skrålade förslag på hur dikten kunde bli bättre? Ni såg väl Chiles godkända och bortdömda mål och hur spelarna svävade i ovisshet i stället för att fira? Fortsättningen på det som först befläckade U20-VM, när till exempel Italien fick en regelvidrig utvisning mot Zambia efter en minuts väntan?

Ni såg väl vad som hände när man började mixtra med fotbollens källkod?

– Gott nytt år!

– Nja, vänta lite.

Handlar om en enkel sak

Vi kan lyfta blicken till att börja med och fråga oss varför Fifa överhuvudtaget testar videoassistans. Fotboll utövas i dag av fler människor än någonsin. Spelet går snabbare, spelarna är bättre och marginalerna i matcher mindre än vad de har varit tidigare. Naturligtvis ställer detta högre krav på domarkåren. Så långt, inga konstigheter.

Nu till vägen framåt. 

Hur gör vi för att inte sporten ska plågas av eviga diskussioner om huruvida spelare A, B eller C var offside eller lade krokben för spelare D?

Här inträffar kortslutningen. Om målsättningen är att förhindra fotbollen från att störta ned i försämring, borde svaret på ovanstående fråga inte vara en lösning som försätter hela fundament i total obalans. 

För mig handlar den här sporten i grund och botten om en enkel sak: Fotboll är en stor, obegriplig känsla.

Skär upp hela sporten

Rätt ska vara rätt men allt blir sämre. Så lyder inte talesättet.

Foto: MARIO CRUZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Spänning, gemenskap och typ alla andra känslor paketerade i en pulserande rytm som spretar åt olika håll men alltid strävar mot en sak: Klimax. Fotboll handlar om att nå klimax, ögonblick av blind glädje. Asymmetrisk och irriterande ibland, men det är smällar man får ta. Vi har inte fastnat för en kvadratisk värld som bara väntar på att snyggas till, ett system av lagar som till slut ska bli fritt från kryphål, en komplett förklaringsmodell som går att kalkylera och diktera hursomhelst för att slutligen bli ”perfekt”. 

Nej, fotbollen både har varit och är ganska rolig ändå, och detta för att dess grundlagar har hållits intakta. Rucka på dem, rucka på hela ekosystemet.

Här kommer faktiskt videodomarsystemet in som en stor skalpell och skär upp hela alltet.

Jakten på absolut rättvisa är förgäves. Det är klart att man önskar ett domarsystem som gör att mängden felaktiga domslut minimeras, men det är inte det ena eller andra, det är inte en grusande robotisering eller mänskligt haveri vi har att välja på. Vi kan prata om möjligheterna och konsekvenserna av att införa fler domare, att utöka användningen av signalsystem när bollen passerar mållinjen, något som fungerat friktionsfritt i England, eller fundera över andra vägar framåt, men även konsekvenser. för det verkar man ju inte ha gjort här, räknat på bruttoeffekten.

Ställs inför ett val

Beslutet att sätta ett gäng extradomare i ett separat specialrum under Confederations Cup och U20-VM framstår mer och mer som sedvanligt, ogenomtänkt Fifa-trams. Man är mer benägen att framställa sig själva som handlingskraftiga och sugna på att teckna nya avtal med leverantörer, än att faktiskt komma fram till en lösning som hjälper fotbollen mer än den stjälper. Tro heller inte att detta görs utan hänsyn till möjligheten att klämma in regelbundna reklamavbrott i kulisserna.

Många kritiker hade höjt rösterna på förhand, och bara ett par matcher in i den nya tidens system har man mer eller mindre fått rätt.

Fifa ställs nu inför ett val.

Antingen fortsätter man med det här i sammanhanget minimala steget mot kvadratisk rättvisa på planen och struntar i att hela sportens konturer stöps om, eller så gör man på något annat sätt och låter fotboll spelas i samma tonläge som har gjort den till världens största sport.

Så hur ska man ha det?

Svaret kommer om en stund, du kan byta kanal så länge.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag