Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

En fantastiskt misslyckad vår är över för mästarna

Malmö FF har haft en tung vår och parkerar på tionde plats i tabellen. Foto: BILDBYRÅN
Hammarby och Björn Paulsen tar sommarlov som serieledare. Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL IBL BILDBYRÅ

Allsvenskan har tagit uppehåll för fotbolls-VM.

Här går SportExpressens Noa Bachner igenom samtliga lags vårsäsonger med bästa spelare, betyg och bästa samt sämsta resultat.

1. Hammarby – 5 getingar

26 poäng

11 matcher: 8-2-1

Målskillnad: 25-14 (+11)

”Fick i gång alla lagdelar från start och plöjde genom inledningen med sorglös offensiv och ett mycket mer rytmiskt anfallsspel än vi såg förra säsongen. Flera målskyttar kom i gång, centrallinjen med i synnerhet Junior, Andersen och Paulsen såg inte ut att ha gjort annat än spelat med varandra. Säsongsinledningens klart bästa lag.”

Bästa spelare: Jiloan Hamad.

Bästa resultat: 2-1 mot Djurgården.

Sämsta resultat: 0-1 mot AIK.

 

2. AIK – 4 getingar

24 poäng

12 matcher: 6-6-0

Målskillnad: 19-9 (+10)

”Rustade för guld men drabbades av sprickor. Återetablerade sitt ogenomträngliga defensiva block trots skadorna på Daniel Sundgren, Robert Lundström, Jesper Nyholm och Oscar Linnér samt tappet av Nils-Eric Johansson. Extremt svårslagna, men däremot kryssat för ofta och gjort för lite mål med tanke på hur mycket offensiv begåvning som finns i truppen.”

Bästa spelare: Kristoffer Olsson.

Bästa resultat: 1-0 mot Hammarby.

Sämsta resultat: 3-3 mot IFK Norrköping.

 

3. IFK Norrköping – 4 getingar

23 poäng

11 matcher: 7-2-2

Målskillnad: 21-12 (+9)

”Det gnälldes rejält i Peking-läger efter ett par omgångar, trots att resultaten inte haltade för mycket. Laget såg obalanserat ut i 3-4-3 och under ytan lurade ett odjur av missnöje – men sedan ett par omgångar klaffar det mesta. Få lag i allsvenskan ser lika svåra ut att bryta ned mentalt som Norrköping, som blivit bättre ju längre matcherna pågått många gånger. Fått igång många nyckelspelare.

Bästa spelare: David Moberg-Karlsson.

Bästa resultat: 2-0 mot Östersund.

Sämsta resultat: 1-2 mot Trelleborg.

 

4. Djurgården – 3 getingar

20 poäng

12 matcher: 6-2-4

Målskillnad: 19-11 (+8)

”Gjorde milt uttryckt inget jättejobb med att ersätta förlorade nyckelspelare, men började sammansvetsat och envist. Efter en tuff serie matcher såg Djurgården dock dränerat ut på både självförtroende och kvalitet. Cuptiteln blev en hävstång, och med Kerim Mrabti frisk igen – lagets lok tillsammans med seriens stora utropstecken Tino Kadewere – har Özcans lag, trots truppens kraftigt försvagade tillstånd, sett mycket kapabelt ut igen.”

Bästa spelare: Kerim Mrabti.

Bästa resultat: 3-0 mot Malmö FF. 

Sämsta resultat: 0-1 mot Brommapojkarna.

 

5. Örebro – 4 getingar

19 poäng

11 matcher: 5-4-2

Målskillnad: 16-12 (+4)

”Såg ut att göra ett lågmält transferfönster i vintras, men kom ut som ett helt nytt lag när allsvenskan drog i gång. Taktiskt flexibla, perfekta roller för Filip Rogic och Nordin Gerzic och med sina offensiva nycklar – Nahir Besara och Kennedy Igboananike – i toppslag. 

Bästa spelare: Nahir Besara.

Bästa resultat: 4-2 mot Sirius.

Sämsta resultat: 1-2 mot Hammarby.

 

6. Östersunds FK – 3 getingar

17 poäng

11 matcher: 5-2-4

Målskillnad: 18-15 (+3)

”Började med helt fel grejer i motorn och hostade sig igenom de första omgångarna som om de gick spelade i brandrök, lättlästa och långsamma. Brann gjorde det också, men främst vid sidan av planen där det mesta distraherade. På planen har man däremot hämtat sig och hanterat kalabaliken bra. Avslutningen av våren imponerar. Tuffare tider lär vänta utan både demontränare Potter och nyckelspelare.”

Bästa spelare: Saman Ghoddos.

Bästa resultat: 3-2 mot Gif Sundsvall.

Sämsta resultat: 0-2 mot Örebro.

 

7. Kalmar FF – 4 getingar

17 poäng

11 matcher: 5-2-4

Målskillnad: 13-11 (+2)

”Om allsvenskan var full av nyheter inför 2018 kändes Kalmar som en bekant från förr, med två hundra killar som hette Elm i efternamn, lika många brassar och Nanne Bergstrand vid sidlinjen. Gammal har dock varit hyfsat äldst: Kalmar har gjort en riktigt bra vår, satt sin grundstruktur och prickat rätt i många värvningar (hade Chima Akas inte spelat i medial skugga hade hans namn klingat mer bekant för många i Sverige).

Bästa spelare: Viktor Elm.

Bästa resultat: 3-0 mot Malmö FF.

Sämsta resultat: 1-2 mot Brommapojkarna.

 

8. Häcken – 2 getingar

15 poäng

11 matcher: 4-3-4

Målskillnad: 16-11 (+5)

”Jaha, hur går det här egentligen? Häcken har blandat och givit hejvilt under allsvenskans inledning, trots en offensiv besättning som gör de flesta andra lagen gröna av avund. Tappar sin defensiva stabilitet ibland och ser svaga ut på bortaplan. Ser inte ut att vara på väg mot fjolårets fjärdeplats än så länge.”

Bästa spelare: Paulinho.

Bästa resultat: 5-0 mot Elfsborg.

Sämsta resultat: 0-2 mot Brommapojkarna.

 

9. Gif Sundsvall – 4 getingar

15 poäng

10 matcher: 4-3-3

Målskillnad: 17-13 (+4)

”Har man sett Gif Sundsvall spela är det svårt att förstå hur laget kan parkera så här långt ned i tabellen (men bara spelat 10 matcher). Förlorade nyckelspelarna Eric Larsson och Marcus Danielson, men har imponerat stort spelmässigt och tagit tydliga kliv från förra säsongen. Perfekta värvningar i Ciercoles och rejäl utveckling på Romain Gall. Dessutom gör Linus Hallenius både nytta och mål.”

Bästa spelare: David Batanero

Bästa resultat: 2-0 mot IFK Göteborg.

Sämsta resultat: 2-3 mot Östersund:

 

10. Malmö FF – 1 geting

15 poäng

12 matcher: 4-3-5

Målskillnad: 15-18 (-3)

”En fantastiskt misslyckad vår är över för Sveriges mäktigaste, rikaste och mest framgångsrika fotbollsklubb. Magnus Pehrsson fick gå efter en rad bedrövliga insatser och resultat, men problemen vare sig började eller slutade med honom vad det verkar. Nu? Ole Gunnar Solskjaer verkar på gång. I Norge höjs ögonbryn.”

Bästa spelare: Oscar Lewicki.

Bästa resultat: 1-0 mot Djurgården.

Sämsta resultat: 0-3 mot Kalmar FF.

 

11. IFK Göteborg – 2 getingar

13 poäng

11 matcher: 4-1-6

Målskillnad: 12-17 (-5)

”Har ni hört att IFK Göteborg börjar om på ny kula? Ingen klubb i allsvenskan var så garderad mot en knackig start som Blåvitt. Prestationerna har varierat ordentligt men följt ett mönster, det går att se vad Poya Asbaghi försöker göra, och det går att se vad som inte finns i truppen. Ligger eventuellt några poäng efter prognosen, men förväntningarna är inte vad förväntningarna var.”

Bästa spelare: Mix Diskerud.

Bästa resultat: 2-1 mot Malmö FF.

Sämsta resultat: 0-2 mot Gif Sundsvall.

 

12. Elfsborg – 1 geting

12 poäng

11 matcher: 3-3-5

Målskillnad: 13-16 (-3)

”Det var väldigt vad trögt det här började. Elfsborg kom ur 2017 med väldokumenterade försvarsproblem men gjorde ingenting för att förändra på personalsidan. Samtidigt har Jimmy Thelins spelsätt tagit tid att implementera. Uppryckningen mot slutet räddar nästan en 2:a, men det här är Elfsborg och en offensiv arsenal full av Lundevall, Gustavsson, Jebali, Holmén, Ishizaki, Frick och Prodell. Här nere har man inte att göra, oavsett vilken process som pågår.”

Bästa spelare: Issam Jebali.

Bästa resultat: 4-1 mot Dalkurd.

Sämsta resultat: 0-5 mot Häcken.

 

13. Trelleborg – 3 getingar

11 poäng

11 matcher: 3-2-6

Målskillnad: 10-16 (-6)

”Nederlagstippade och spelare för spelare kanske seriens svagaste trupp på pappret, men Trelleborgs inledning av allsvenskan har skapat många anledningar att tro att det inte blir tur och retur till superettan. Inte gått ned sig i svackor, påverkar matchbilder ordentligt och är hemmastarka. Får man behålla sin talangfulla målvakt är mycket vunnet.”

Bästa spelare: Marko Johansson.

Bästa resultat: 1-0 mot Malmö FF.

Sämsta resultat: 0-3 mot Häcken.

 

14. IF Brommapojkarna – 2 getingar

10 poäng

11 matcher: 3-1-7

Målskillnad: 8-21 (-13)

”På Grimsta byttes allt ut inför säsongen. In kom ett helt nytt lag under en ny tränare, och det var inte utan att varningsklockorna slog. Har också sett helt osammanhängande och vilse ut i ganska många matcher, men taktiskt träffsäkra och luriga i andra. Svårbedömda, men allt annat än direktnedflyttning är så klart godkänt, och just nu är näsan över ytan.”

Bästa spelare: Tim Söderström.

Bästa resultat: 1-0 mot Djurgården.

Sämsta resultat: 0-4 mot Hammarby.

 

15. Dalkurd – 1 geting

5 poäng

11 matcher: 1-2-8

Målskillnad: 12-23 (-11)

”Vilken konstig historia Dalkurd utvecklades till, eller hur? Laget har spelat bra i väldigt många matcher, i alla fram till de sista omgångarna innan uppehållet, men hela tiden hittat ett sätt att förlora. Azrudin Valentic avgick till slut, och direkt kom ett meriterande kryss mot MFF. Men fem poäng på 11 matcher är allt som allt underkänt.”

Bästa spelare: Mohamed Buya Turay

Bästa resultat: 3-0 mot Östersund.

Sämsta resultat: 1-4 mot Elfsborg.

 

16. Sirius – 1 geting

5 poäng

11 matcher: 1-2-8

Målskillnad: 10-25 (-15)

”Vårens revyföreställning presenteras av Sirius. De spelare som inte skadade sig under försäsongen gjorde det så fort den började. Målvakten åkte dit för otillåtna substanser i blodet och spelet kollapsade med den assisterande målvaktstränaren i målet. En rakt igenom havererad säsong med massor av ursäkter – men likväl en sistaplats att reda ut när serien återupptas. Ett hästjobb.”

Bästa spelare: Christer Gustafsson.

Bästa resultat: 1-0 mot Elfsborg.

Sämsta resultat: 1-5 mot Djurgården.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!