Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Dramatisk förändring – det betyder mycket

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Allsvenskan genomgår en dramatisk förändring.

Under inledningen av 2020 väller det samtidigt in tonåringar på planen.

Det beror på något – och det betyder mycket.

Lite halvläskigt.

Så beskriver Rikard Norling ögonblicket när han trycker på knappen och skickar in laguppställningen inför derbyt mot Hammarby. Längst bak i planen: Robin Tihi, 18. På mittfältet: Bilal Hussein, 20, Saku Ylätupa, 20 och Tom Strannegård, 18. Längst fram: Paulos Abraham, 17.

Men den ungdomliga prägeln har sina skäl.

– Uppriktigt så tycker jag att de unga spelarna är så pass bra att de konkurrensmässigt går före de andra, säger Norling.

Tittar man på allsvenskans tre första omgångar tittar man inte bara på AIK:s halvmyndiga startelva, utan även på Jesper Tolinsson, 17. På Ísak Bergmann Jóhannesson, 17, Casper Widell, 17, Jacob Ondrejka, 18, Tim Prica, 18. Matthew Garbett, 18, Armin Gigovic, 18, Isak Jansson, 18, Noah Alexandersson, 18, Sebastian Nanasi, 18 och Ishaq Abdulrazak, 18.

Joakim Persson i Sirius. Jack Lahne i Örebro. Ingen har fyllt 19.

Children of the coronakrisrevolution? Inte bara. 

Den ungdomliga anstormningen beror på mer än det hårda matchandet.

Fotbollen förändras dramatiskt

Under den femårsperiod (2015-2019) som avslutade 2010-talet förändrades fotbollen i allsvenskan dramatiskt. Lagen slog långt fler passningar (från 409 till 434 per match), färre långa passningar (59 till 47), färre passningar framåt (90 till 76), deltog i färre luftdueller (från 58 till 37), tappade bollen mer sällan (121 till 99) och bröt bollen mer sällan (från 52 till 39). Lagen dribblade även mindre (från 29 dribblingar per match till 23).

Siffrorna går enkelt att översätta till en fotboll som präglas av mer tålamod. Lagen håller i bollen längre i väntan på öppningar, värderar sitt bollinnehav, föredrar passningskombinationer framför dribblingsräder för att öppna sina motståndare. Spelare utsätts även för färre luftdueller, och med allt detta kommer högre krav på individens tekniska bollhantering.

Fram träder efterfrågan på en yngre generation spelare, uppvuxna på konstgräs med fler träningstimmar och hela världens fotbollsinfluenser rakt in i vardagsrummet, ofta tränade av mer specialiserade tränare, som i sin tur tagit inspiration från den digitaliserade och gränsöverskridande kunskapsbasen som finns att tillgå.

När vi ser på allsvenskan den här sommaren ser vi med andra ord inte bara hur lagen lappar ihop slitna startelvor med förtidsexaminerade tonåringar, utan den stora efterfrågan på spelare som är skolade i den fotboll som spelas nu för tiden.

Allsvenskan närmar sig sin 100-årsdag. Det syns inte.

Statistisk källa: Wyscout.