Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

De rullar in i allsvenskan i glittrande lyxförpackning

Supervärvningen Marek Hamsiks ord om att spela för Blåvitt.
Marek Hamsik med sina nya lagkamrater i IFK Göteborg.
Foto: TOMMY HOLL / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborgs huvudtränare Roland Nilsson och Marek Hamsik i samspråk.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud, Marek Hamsik och klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Det spelar ingen roll hur mycket eller lite det har kostat.

386 landskamper, 473 matcher i europeiska cuper och 61 titlar.

IFK Göteborg rullar in i allsvenskan i glittrande lyxförpackning – pressen går inte att trolla bort.

Och det finns ju inget bättre än press! Eller hur? Det är i alla fall det enda svaret jag någonsin har fått av fotbollsspelare. Älskar press, gör ni. Gärna 40 000 personer som kastar glåpord efter dig, trakasserar dig i sociala medier och hänger upp banderoller med kränkande budskap. Kom bara. Kasta era golfbollar och grishuvuden, jag växer av det!, säger alla.

Men så känner nog inte lika många. Roland Nilsson är kanske ett undantag. Jag har nog aldrig hört honom snacka speciellt mycket om att press är så fasligt kul. Hans framtoning har varit ödmjuk sedan dag ett på Kamratgården. Mellan raderna tolkar jag honom som att han egentligen medger att jobbet blir både enklare och roligare om han slipper allt det där, och han gör därför ingenting för att bjuda in till det. Inga stora ord, inga programförklaringar, ingen defensiv inställning, inga beskrivningar av sin supertrupp, inga prognoser för hur bra det ska gå. 

När Rikard Norling tog bladet från munnen och konstaterade att det lag Nilsson har fått till sitt förfogande är en ny upplaga av ”Real Blåvitt”, en redan nu förbrukad jämförelse, reagerade han på samma sätt som tidigare: Obrydd och med ett skratt.

– Typiskt Rikard, haha.

Typiskt för Norling eller inte, det är ju inte han som har hittat på Real Blåvitt, och han säger bara det alla andra tänker.

Farneruds dimridå har skingrats

Trots ”Rolles” sympatiska försök att avdramatisera allt som händer i IFK Göteborg har verkligheten anlänt nu. Spelet är över. Det hörs om inte annat på Pontus Farnerud, som har färdats från en hållning till en annan. Vid årsskiftet ryckte han på axlarna åt prat om förväntningar och konstaterade att Blåvitt minsann inte kan tävla med Hammarby eller Häcken som köpt Astrit Selmani och Alexander Jeremejeff. Det var ett taktiskt försök att stanna kvar i underdog-positionen, men den dimridån har skingrats. 

Snabbspola till veckan innan premiären och Farnerud förstår det alla andra förstår, att det inte spelar någon roll vad det här har kostat eller hur missvisande det rikstäckande skämtet om att Blåvitts trupp är så himla gammal är.

När GP pratade med honom i dagarna var det rakt på sak.

– Jag har sagt till ”Rolle” att jag vill att vi ska vinna alla fotbollsmatcher. Vi känner att vi, med en hyfsad fulltalig trupp, inte är underlägsen någon annan trupp i allsvenskan. Dessutom med ”Mackan” (Marcus Berg) och Oscar (Wendt) i sommar, även om vi ska fokusera på det som är nu, så känner jag definitivt att vi har en trupp som har alla möjligheter att utmana de bästa lagen.

Gjort 386 landskamper tillsammans

Mellan sig har Simon Thern, Marek Hamsik, Pontus Wernbloom, Mattias Bjärsmyr, Kolbeinn Sigthorsson, Jakob Johansson, Sebastian Eriksson, Tobias Sana, Robin Söder, Marcus Berg och Oscar Wendt gjort 386 landskamper, 473 matcher i europeiska cuper och vunnit 61 titlar. Även om du fyndar en Rolex på Myrorna är det en Rolex. Det är med andra ord meningen att det här ska gå riktigt bra. 

Medan arbetet med att få hem även Sam Larsson trappas upp har spelare och ledare börjat adressera förväntansbilden och flänga mellan olika slutsatser. I ena stunden menar Pontus Wernbloom att han ”aldrig brytt sig om vad folk tycker och tänker”, i nästa är det ”skönt att det snackas positivt om Blåvitt” eftersom pratet har varit ”bra pissigt länge”.

En sak är säker: Det kommer att viftas med tabelltipsens åttondeplatser och skadelistor – men det är klart att IFK Göteborg är under press.

Vill man inte ha press gör man inte så här, och alternativet var...för tråkigt. 

Herregud, vi har blivit Örebro

Hur ska man annars tolka det senaste årets strategiska tvärvändning? Laget har slutat 4-10-11-7-12 i allsvenskan de senaste fem åren. I snitt är det ungefär nionde plats i tabellen Blåvitt hamnar på nu för tiden. Poängskörden 50-37-31-48-34 ger ett snitt på 40. Anonymisera resultaten och de flesta skulle gissa att det är Örebro vi pratar om. 

Örebro gör det mesta rätt nu för tiden, tycker jag. Man tar små steg framåt, utvecklar unga spelare, arbetar tålmodigt med ett spelsätt som ska erbjuda en bra plattform. Så småningom hoppas man på att sälja av en eller två för att återinvestera pengarna i verksamheten. 

Nästan precis så jobbade IFK Göteborg från katastrofperioden 2017/18 till och med förra sommaren. Men det är som att någon på Kamratgården vaknade en dag, gick förbi en spegel, stannade ett par steg senare, vände tillbaka och skräckslaget ögnade ansiktet som stirrade tillbaka, tog sig för kinden och viskade för sig själv: Herregud, vi har blivit Örebro.

IFK Göteborg är tillbaka. Utan fördröjning, det är budskapet över alla andra, det är det hela den här re-maken betyder. Få uppgifter passar bättre som inledning på denna egenhändigt proklamerade stormaktstid än att lansera den av-Örebroifierade versionen mot självaste Örebro. Startelvan i premiären kommer att vara långt ifrån lika glittrande som den som skissats fram i olika forum (eller i de 36 premium-jobb den här tidningen har publicerat de senaste månaderna). Marcus Berg och Oscar Wendt ansluter först efter EM, Jakob Johansson och Hosam Aiesh är borta. Sigthorsson bröt handen och Calle Johansson har precis opererats. Marek Hamsik började träna alldeles nyss och Robin Söder var i gång först den här veckan.

Ingen press? 

I flera år har IFK Göteborg njutit av förmånen att kunna lägga fokus på sådant där, hänvisa till ekonomiska realiteter och annan logik. Spelarna är unga, målsättningen där borta och motståndarna flera år före. Den tiden är förbi.

Här gör nyförvärvet sin första träning med IFK Göteborg

Marek Hamsik gjorde sina första träning tillsammans med nya laget IFK Göteborg.