Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Blåvitt kan vara på väg att göra årets värvning

Sundsvalls assisterande tränare Ferran Sibila Pont Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Hemvändare som blockerar inkommande samtal?

Fler skämt om Ica-löner än ersättare till Emil Salomonsson?

Att det är långt kvar till ett slagkraftigt IFK Göteborg är en underdrift – men frågan är om man inte är på väg att göra en av årets bästa värvningar.

När strålkastarna slocknade över allsvenskan för två månader sedan hade... ja, vem som nu var tänkt att leda IFK Göteborg in i framtiden ett enormt jobb att göra för att laget inte skulle drabbas av säsongen 2019, utan faktiskt göra något framåtskridande av den.

Det har man fortfarande. Som jag ser det står man öga mot öga med hela sportens kanske mest grundläggande och omstridda frågeställning: Hur blir man bättre? 

I ärlighetens namn ställs Blåvitt inför en twistad version: Hur blir man bättre utan pengar?

Låt oss utgå från något som inte alltid är helt enkelt att förhålla sig till: När ett fotbollslag är dåligt är den naturliga slutsatsen att bättre spelare är vägen framåt.

Hur skaffar man sig bättre spelare?

Stressigaste tiden på året

Ett sätt är att värva. Helst värva "kvalitet", även känt som "klass" i fotbollens grumliga gloslista. Varsågod att välja ditt eget kodord för den framgångsrika fotbollens garanter, kvalitetsspelarna. Vi kan i alla fall enas om att det är där någonstans utmaningen ligger för den som navigerar sig på transfermarknaden – kom hem med något som i alla fall ser ut som en förbättring, något vi känner igen.

"Kvalitet" är hårdvaluta. För många är det här därför den stressigaste fotbollstiden på året. Det är nu man kan bli lämnad av kvalitet, misslyckas med att skaffa sig densamma eller se sina konkurrenter stapla den i travar.

Status hos IFK Göteborg?

Emil Salomonsson har dragit. Jakten på en ny högerback har mynnat ut i fler skämt om vad man tjänar i matbutiker än ersättare. Det finns ingen sportchef på plats och en ung trupp ser ut att bli yngre. Hemvändarna har i bästa fall drabbats av klimatångest, i sämsta fall förstått vilket sammanhang de skulle landa in i. Gustav Svensson fortsätter att swajpa vänster när Blåvitt swajpar höger. Pontus Wernbloom, Marcus Berg och Oscar Wendt dyker inte ens upp på skärmen. 

Har inte råd med Överskottsbolaget

Hade framtidsutsikterna varit ljusare om byxfickorna fick lov att tömmas på en landslagsman i Seattle eller en före detta i Grekland? 

Tveksamt.

Det här med hemvändare är knivigt tycker jag. Cirklar som sluts är så klart jättehärligt, erfarenheterna från proffslivet ofta nyttiga för alla och värdet större än det som visar sig på fotbollsplanen. En eller ett par stycken som katalysatorer eller för att komplettera ett ungt lag är väl i sig ingen dum idé.

Men. Men! 

Med rejäla lönekuvert, utan möjligheter till vidareförsäljning och stora förväntningar är det här med hemvändare kanske inte världens bästa idé för ett lag som knappt har råd att handla på Överskottsbolaget.

Som tur är för Blåvitt finns det andra sätt att skaffa sig bättre spelare. 

Den klokaste rekryteringen man kan göra

I stället för att spendera pengar på bra spelare kan man spendera pengar på att göra spelare bättre. 

På Kamratgården verkar den insikten ha vunnit mark.

I helgen kunde GT berätta att Ferran Sibila Pont – Joel Cedergrens fingerfärdige assistent från Gif Sundsvall som av många tillägnas mycket beröm för fjolårets extrema spelmässiga utveckling på Norrporten – mer eller mindre är klar som assisterande tränare till Poya Asbaghi. Mina uppgifter säger samma sak, det är av allt att döma en tidsfråga innan han börjar jobba.

Sibila är inte den billigaste lösningen som assistent, men jag har svårt att tänka mig en bättre. Med fjolårets underverk i lågbudgetlaget från norr som argument är han förmodligen den klokaste rekryteringen klubben kan göra i vinter, och min gissning är att den totala effekten av Sibilas arbete (Hallenius, Tamimi, Gall, Maic Sema och alla andra råkade inte vakna på rätt sida varje dag i ett år) blir större än det man hade fått av en enskild spelare, hemvändare eller inte.

Det här transferfönstret kommer inte att släpa ut folkmassorna till Landvetter för att välkomna förlorade söner tillbaka till Västkusten, men med en nyfunnen övertygelse om att fotbollsspelare går att förbättra, inte bara köpa, kan det finnas andra saker att fira.