Noa Bachner

Bachner: Zlatan mer ett mysterium - än ett lejon

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Supercomebacken föll platt. 

Ett VM-slutspel i sommar känns inte ens lönt att diskutera. 

Mellan varven syns han i svala sketcher med en norsk ståuppkomiker.

Zlatan Ibrahimovic har blivit mer mysterium än lejon.

Kan han resa sig igen?

Följ med till framtiden och en sen eftermiddag i slutet av juni.

Ett molntäcke glider in över Stockholms skärgård och blockerar solen. Regn är på ingång. Zlatan Ibrahimovic svär tyst för sig själv medan han reser sig mödosamt från solstolen vid bryggan och går upp mot sitt hus.

Efter en skadedrabbad och formsvag vårsäsong kom VM-slutspelet i Ryssland aldrig på tal. I början av sommaren tog han farväl av Manchester United, men till hösten vet han inte vad som gäller.

Duggande droppar börjar smattra mot kakelplattorna. En kall vind drar förbi. Zlatan tar på sig en tröja. I dag har han skickat tre sms till sin agent, Mino Raiola, men mobilen gapar fortfarande tom på svar. 

Han slår sig ned i en utomhusmöbel under tak, lyssnar på regnet, sluter ögonlocken och tar ett djupt andetag.

– What’s up man!

Med ett ryck slits han ur sin dvala. ”Agent Dex”, den norske ståuppkomikern som under vintern medverkat i ett tiotal reklamfilmer för Ibrahimovics klädmärke, A-Z, kommer hastigt emot honom. Nyvaken från en power-nap, barfota med en avslagen, halvdrucken Corona i ena handen, solglasögon och blommiga badbyxor böjer han sig över Zlatan:

– Ska vi spela in en film?!

Zlatan skakar på huvudet och sträcker sig efter telefonen. Ett lejon stirrar på honom från bakgrundsbilden när den plötsligt vibrerar: Ett svar från Raiola. 

För ett ögonblick rusar pulsen, ögonen är uppspärrade medan blicken famlar efter meddelandets innehåll – men allt som möter honom är en uppgiven emoji. 

I bakgrunden hör han en hög duns. Agent Dex precis gjort bomben i poolen.

– Dude! Du måste filma det här!

Ingenting övertygar

Okej, riktigt så här dyster kanske inte Zlatans sommar blir, men när kändes vägen framåt lika grumlig som just nu?

Det är lätt att låta överdrivet kritisk när man pratar eller skriver om Zlatan. Han snuddade vid ämnet för ett par veckor sedan i sin uppmärksammade intervju med fransmannen Olivier Dacourt. Hur han hela tiden känner sig attackerad av svenska medier, hur det kan bero på förtäckt främlingsfientlighet och rasism. 

Zlatans upplevelser bör tas på största allvar. En annan anledning till att han hela tiden dissekeras är den standard han satt för sig själv, hur han har skapat sina egna måttstockar. Det är liksom viktigt att komma ihåg vad vi utgår ifrån när vi pratar om Zlatan: Femton år av oöverträffad framgång, en konstant förmåga att förtrolla, underhålla och engagera ett helt land. Sveriges kanske enskilt viktigaste medborgare i två decennier.

Varje gång Zlatan visar tendenser till att förlora greppet om den platsen i vårt kollektiva medvetande hugger någon. Jag tror att det beror på oro. Vi älskar att ha honom som skrytverktyg och referenspunkt, vi blir ängsliga när vi närmar oss tanken om att han inte ska upprätthålla sin status. Det har blivit hans ansvar att hålla fortet på toppen.

Men just nu visar han den sortens tendenser.

Foto: MCMANUS/BPI/REX/SHUTTERSTOCK / MCMANUS/BPI/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

Målsättningen har alltid var densamma: Sluta på topp. År efter år har Zlatan lovat att inte höras svagare och svagare tills han till slut tystnar. ”It’s better to burn out than to fade away” som outtalat motto, men aldrig har han känts lika nära att gå miste om sitt rakryggade avsked som tidigt 2018.

Formen, kroppen, VM, kontraktet, reklamfilmerna – ingenting övertygar.

Hans skadade knä skulle läka snabbare än vi kunde föreställa oss, men något håller honom borta från spel igen. Han skulle sätta alla sina tvivlare på pottan (igen), men med lejonkommentarer ringande i öronen och blygsamma insatser på planen tvivlas det för fullt. 

Halvvägs genom säsongen är han…försvunnen.

– Jag önskar att jag var hans tränare när han var 29 och spelade i Inter igen. Vi kan inte stanna tiden, och för fotbollsspelare är tiden viktig, muttrade José Mourinho förra veckan när han fick frågan om sin anfallares tillstånd.

– Zlatan vet det här. Han vet att han är i den sista delen av sin karriär, hans vilja har alltid varit att avsluta karriären här, på högsta nivå.

…men? 

Tog han sig vatten över huvudet?

Egentligen kan man peka på ett par olika saker som gör Z till ett mysterium just nu.

En första är att Zlatans fotbollstillstånd är en gåta.

Vad var det vi såg i höstas? Hur mår kroppen? Var är han nu?

Svaren lyser med sin frånvaro. 

En osmidig, frustrerad imitation av en fenomenal spelare gnetade sig igenom ett par korta framträdanden medan vintermörkret föll. Han isolerades, kom för sent till avslutslägen, schabblade när höga bollar skulle sugas ned på marken. En svårt knäskadad 36-åring på väg att fylla 37 såg ut som en svårt knäskadad 36-åring på väg att fylla 37, inte ett lejon.

Det är ju inte speciellt konstigt, men vi måste ändå ställa oss frågan som gnager: Var hela den här idén om en utomjordisk Stålmannen-comeback lite vatten över huvudet? 

Det låter nästan så. När Manchester United åkte till Dubai i förra veckan saknades Zlatan. Tvivelaktiga The Sun citerar en anonym källa som säger att han ville rehabträna på egen hand efter missnöje med sin fysiska form, men när vi hör av oss till Manchester United avfärdas alla frågor om hans hälsa med att de inte ”kommenterar skador om inte tränaren gör det”.

Foto: DAVID KLEIN / REUTERS BILDBYRÅN

Jag försöker ringa Rickard Dahan, Zlatans sjukgymnast sedan tiden i Malmö FF, men han är milt uttryckt svår att få fatt på. Hans nära vän, Daniel Majstorovic, svarar inte heller. Hos Svenska fotbollförbundet, som sagt sig vara "i dialog" med honom, har man ingen information.

"Konverterat lesbiska kvinnor"

Ett annat mysterium är samarbetet med ”Agent Dex”, Zlatans nya reklamradarpartner som vrålar sig igenom olika YouTube-klipp i syfte att höja intresset för klädmärket som Sveriges bästa fotbollsspelare genom tiderna försöker sälja mer av. 

Vad har hänt här? Vem är "Dex"?

Bland sökresultaten finner man en norsk ståuppkomiker som egentligen heter Jørgen Kjønø, men har gjort sig känd under artistnamnet ”Dex Carrington” och fått genomslag i MTV med lite udda resereportage. I olika intervjuer med ”Dex” framträder även bilden av en lite ”skönt stöddig” snubbe, som gärna pratar om sex och predikar om spirituella kärleksbudskap. I ett uttalande som jag ramlar över skryter han om att ha ”konverterat fyra lesbiska kvinnor”.

– En var till och med gift, tillägger han triumferande.

Herregud.

Zlatan fick i alla fall upp ögonen för Kjønø när han uppträdde på lanseringen av A-Z:s underkläder, enligt företagets egen hemsida. Resultatet blev en reklamkampanj i form av sketcher där Kjønø – eller ”Dex” – gör entré med en svajande tofs i nacken, lilaglansiga kostymer och solglasögon fast det inte behövs. Han skriker skämt om offsideregeln och kalsonger, driver med Zlatans grandiosa personlighet och kommer med osköna förslag på nya marknadsföringsknep.

Frågan är…vad håller ni på med?

A-Z har det tufft. Första året på marknaden slutade i besvikelse och med större förluster än väntat. Men mer än någonting har de oväntat platta underhållningsinsatserna på YouTube spätt på intrycket av en lite riktningslös Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan vill inte bli som Ronaldinho

När jag besökte Mino Raiola i Monaco i september hade Zlatan ännu inte gjort comeback. Med glimten i ögat (eller?) pratade hans agent om fem säsonger till. 

Nu avlöser rykten om flyttar till Besiktas, Galatasaray, Kina och USA varandra. Uppgifter talar om att Zlatan kan lämna Manchester United redan under våren.

Signalerna till Raiola är många i dessa tider, men förgäves. Det är kanske inte så märkligt eftersom han just nu skjutsar Henryk Mkhitaryan från Manchester United till Arsenal och precis har tagit kommando över hela januarifönstret.

Är det nödvändigt för Zlatan att flytta igen för att sluta på topp? Kanske. 

Om han lyckades med en sak under sin första säsong i England var det att hålla sig relevant. Mål, citat, armbågar, kritik, produktlanseringar. Zlatan stod i zenit mest hela tiden, med en trollbunden press och publik svansande runt sig, lika hänförd av fotbollsbegåvningen som den personliga magnetismen, men för första gången på länge är den balansen på väg att rubbas.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ett exempel: I veckan slutade Ronaldinho med fotboll en gång för alla. Du är ursäktad om du trodde att han redan hade lagt ned, det trodde nog de flesta. Hans landsman Kaká var den sista spelaren som vann Guldbollen utan att heta Cristiano Ronaldo eller Leo Messi. För några veckor sedan slutade han också. Till arkivet skickades VM-guld, Champions League-titlar och två av modern tids mest framstående fotbollskarriärer – men själva avskedsceremonierna reducerades i båda fallen till notiser i ögonvrån. Båda hade sedan länge tappat sin relevans.

Det är det här Zlatan har värjt sig mot att förvandlas till, ett avsked i kulisserna.

Nu kanske han slutar ganska snart, men det börjar likna mer fade away än burnout.

Under hösten har han egentligen bara nästlat sig in i rampljuset vid fyra tillfällen: När han delade ut Lennart Johanssons pokal till MFF, när han fick Sveriges VM-avancemang att handla om sig själv med en Instragrambild, när han gjorde comeback mot Newcastle i slutet av november och när han för ett par veckor sedan öppnade dörren till den högaktuella och allvarliga diskussionen om den diskriminering och rasism som följt honom genom karriären.

Den sista striden

Det här är därför den sista striden: För att motsvara sina egna önskemål och sluta på topp måste Zlatan Ibrahimovic ta sig tillbaka dit. Spela, vinna, bli relevant på riktigt.

Egentligen hade han klarat av allt det här. 2016/17 var det bombastiska segertåget han ville lämna scenen med, full av agendasättande utspel, framgångar på planen och en filmisk erövring av tvivlarnas sista utpost: England.

Ett år senare har allt har övergått i en grumlig tillvaro av hemlig rehabilitering och norsk humorexport.

Det här är inte toppen. Var är du, Zlatan?