Foto: Nils Petter Nilsson/OmbrelloFoto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
 Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Noa Bachner

England en parodi på sig själva

Publicerad

KIELCE. Varför skulle man egentligen tvivla så himla mycket från början?

I symbios med en gul svallvåg malde ett imponerande Sverige ned ett planlöst och uselt England i EM-premiären.

Portarna till semifinal står på glänt, men de borde vara vidöppna.

Spelare för spelare. Övergångssumma för övergångssumma. Klubbadress för klubbadress. 

Ja, då kanske det engelska U21-landslaget faktiskt är bättre än det svenska, men när vi satte oss till rätta i Kielce och fotboll plötsligt avgjordes elva mot elva, minut för minut och kanaliserade två fotbollsnationers DNA på en gräsmatta, då var sakernas tillstånd ett annat.

Från två helt olika håll: England med sin muterande idé om att just den här tiden är deras eftersom det någon gång måste vara det, Sverige med sin benhårda övertygelse om att ingen förbannad tid är någons om man inte gör saker på rätt sätt.

England var en parodi på sig själva här, glammiga, välfriserade och stora, starka och snabba, men aldrig förtjänta av några tre poäng, Sverige hela tiden av minst en, men också ensamma om att ta med sig känslan man ville härifrån: Här finns allt som behövs för att vibrera.

 

LÄS ÄVEN: Tomas Brolins pik – efter svenska missen. 

Är det någon kvar där hemma?

Regnmoln som såg ut att väga flera ton kröp fram längs den polska himlen och öppnade på vid gavel en dryg halvtimme innan avspark. Det finns inte alls bara dåliga kläder, det finns visst dåligt väder, men det spelade ingen roll eftersom solen var på marken. 

Ni vet inspirationsbilder på Instagram, när någon av – för mig i alla fall – okänd anledning känner sig manad att lägga ut ett litet motto om livet för att alla ska känna sig glada? Exakt. Någon gång då och då har jag scrollat förbi en sådan som säger att ”livet handlar om att lära sig dansa i regnet”. 

Jag vet inte, men här kändes det inte riktigt lika ovidkommande som vanligt.

Här stod, hoppade och satt så många i gul tröja att jag inte ens kan räkna så långt. Är det någon kvar där hemma? Eller ligger Kielce i närheten av Säffle? Den här synen borde bara vara möjlig om någon flyttar speldatumet, inte berättar det för England och donerar flygbiljetter i samband med inkomstdeklarationen.

Byxorna neddragna

Om den gula väggen gjorde sitt för att sätta färg på Kielces väderbitna kuliss gjorde inte första halvlek det. Första halvlek var iskall. England gnetade på med längre uppspel mot mångsidige Tammy Abraham som dock fick bra med stryk av en lysande Une-Larsson, uppbackad av Melker Hallberg som hela tiden droppade ned mellan honom och Filip Dagerstål. 

Något annat hade Aidy Boothroyds lag inte tränat på, något annat behövde inte Sverige lära sig. 

För egen del kom halvlekens bästa sekvens när Pawel Cibicki vågade spela svårt, kroppsfintade bort två engelska försvarare och väggspelade sig fram med Engvall, men sköt strax över. Det var ett sällsynt inslag av frenesi i det svenska anfallsspelet som annars stod ganska stilla, men det var ändå ett planenligt kompakt och samlat Sverige som gick till halvtidsvila, och ut kom ett annat.

Engelsmännens enda matchplan hade ju fått byxorna neddragna, Sveriges hade bara börjat. 

Kostar bara 4 zloty

Så kom igen, sök Tammy med en flack långboll en gång till. Gör det så påbörjar vi fas två. In med Alexander Fransson i det gapande mittfältets ytor, vänd upp och åk. Simon Tibblings fötter, Simon Tibblings hjärna och Carlos Strandberg som plöjde genom själva arenans betong om det behövdes. 

Till slut försökte England med samma metod och plöjde genom Linus Wahlqvist, domaren pekade på straffpunkten, Wahlqvist stegade fram själv, och där och då kändes det som om allt spelades upp efter manus. Matchen hade ju lutat åt ett svenskt ledningsmål ganska länge. 

Det är tyvärr av mindre betydelse när straffar är vare sig bredsidor, Panenka-chippar eller vristträffar och kräver ett ingripande som du inte behöver betala 330 miljoner kronor för, utan kan få loss för 4 zloty.

Glad över att inte vara England

Vad betyder 0-0 här? 

Vi har mycket att vara nöjda över, vi har en del att bekymra oss för. 

England är och förblir en fotbollsnation som underhåller och lovar mer än den ger och åstadkommer, men det ska inte förringa Sveriges närmast felfria agerande. Det här var helgjutet, smart och övertygande – men det borde ha belönats med tre poäng och två matcher med långt mindre press. 

Man hade nog ändå tagit det här på förhand: Ett steg närmare den där mytomspunna matematiska kalkylen för att reda ut om vi går vidare eller inte, men väldigt glad över att inte vara England. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag