Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Bachner: Allsvenskan är tillbaka – med kraft

För tio dagar sedan började allsvenskan 2016.

Efter en måndag fylld av mål, tabbar, konstiga domslut, skador, sena kvitteringar och skrällar känns den lika gammal som Alexander Isak.

Till och med genombrottet för AIK:s 16-åring känns som vardagligt i den här överdosen av drama.

Plötsligt var klockan 17 och vägen till Friends arena lång. Jag hamnade i en taxibil som snabbt övergick i ett öppenhjärtigt samtal.

Vad skulle jag göra där? Fotboll? Det var en "trist sport”. Inte ett dugg strategiskt. Ingen kamp. Och fotbollsspelare var ”lite korkade”. Deras sätt att prata ”påminde om tyngdlyftares”. Det var bättre med vattenpolospelare, där fanns det intressanta saker att prata om. Fanns det ens någon intressant spelare? "Den där Henrik Rydström försöker men han är ju pseudointellektuell, en gång var han konstkritiker på radion, kan du tänka dig?", konstaterades från sätet bredvid.

Sedan vände mitt sällskap bakom ratten tillbaka till ursprungsfrågan. Vad är det egentligen som händer på Friends arena?

– Det är AIK-IFK Göteborg, svarade jag.

– Jaha, och då är det herrar förstås? Allsvenskan har börjat alltså, sade han till sig själv.

Den har ju det, och både min vattenpolovurmande chaufför och resten av Sverige borde ha det ganska klart för sig när de vaknar till tisdagen den 12:e april.

Allsvenskan har inte bara dragit i gång, den har aviserat sin återkomst med häpnadsväckande kraft.

Den här måndagen pulserade den genom Sverige som en artär efter 17 liter kaffe.

Om svensk fotboll har ett nationellt derby får det nog sägas vara AIK mot IFK Göteborg, dels på grund av klubbarnas ärofyllda historia, dels med tanke på vilka städer de representerar, dels med hänsyn till mötets historik.

Stor match alltså, och då finns det en halvfärdig mall när vi ska hitta i alla fall ett samtalsämne under och efter tillställningen. Men nu tändes inte en enda bengal, vilket i sig borde provocera fram någon sorts ilsken eller munter analys, men i måndagskvällens vansinne tynade den ovanligheten bort.

 

Sundsvall chockade Malmö tidigt när AIK:s utlånade försvarare Noah Sonko-Sundberg mästerligt svepte in 1-0 till bortalaget på Swedbank stadion. Den gulsvarta publiken hann inte jubla klart över den skånska missräkningen innan man firade ett isländskt ledningsmål, den… ska vi säga involverade Haukur Hauksson, i stormaktskriget med IFK Göteborg. Sedan kom kvitteringarna, domsluten, skadorna, tavlorna och drömmålen.

Det rann svettdroppar på utsidan av nationalarenan i Stockholm när de två lagen övergav varandra efter sex mål. Samma sak i Örebro, där sena fullträffar och Anton Cajtofts skada var ingredienser i annat drama. I Malmö, där Sundsvall avgjorde sent, syntes pärlorna i pannan på en dansk tränare, Allan Kuhn, som inte riktigt vet vad som händer.

 

När vi gör bokslut på den tredje omgången av allsvenskan 2016 får den magkittlande underhållningen sägas vara temat.

I varje vrå har något intressant letat sig in.

Vem ersätter Janne Andersson? Har Kuhns smekmånad drabbats av en kortslutning? Dricker Alexander Isak fortfarande välling och hur kan han se så fenomenalt svårfångad ut? Är det här Pelle Olsson 2.0? Har Hammarby äntligen tagit ett steg i Nanne Bergstrands process? Kommer Helsingborgs IF att dyka upp till nästa match? Är Sundsvalls toppenhumör här för att stanna? Eller kommer "Östersundelona” – usch vilket fånigt smeknamn, förlåt – lägga beslag på Norrlandstronen?

Jag tycker mig ofta läsa och höra uppmaningar att hålla två tankar i huvudet på en gång, och det är nog viktigt för att förstå världen. Men för den som vill hänga med i årets allsvenska tycks utmaningen bestå i att balansera ungefär trettio stycken.

– Och nu den här Jan Andersson, han ska alltså bli förbundskapten, fortsatte min taxichaufför när vi rullade in i Solna.

– Det är ett väldigt svenskt namn. Många fotbollsspelare har svenska namn. Ishockeyspelarna brukar heta Sebastian eller något sådant. Men i fotboll heter dem alltid Jimmy eller Jonny.

På ett sätt imponerades jag av min chaufförs uppriktiga ointresse för fotbollen bortom notiserna. Men om allsvenskan behåller den här dramatiska formtoppen kommer nog historien om säsongen 2016 att forcera sig hela vägen fram även till honom och göra slut på missuppfattningen om en serie där alla heter Jonny.

Typ ingen heter Jonny och allsvenskan är inte trist.

Den är en uppvisning i allt annat.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!