Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Noa Bachner

Är helt oacceptabelt – gör om regelverket

Daniel Kindberg. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Östersunds FK kan inte straffas efter att klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg dömts till ett treårigt fängelsestraff. Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Daniel Kindberg döms mot sitt nekande till tre års fängelse i tingsrätten.

I den brottsliga handlingen förekommer pengar som använts som hävstång för att ge Östersunds FK större svängrum, men fotbollsklubben kan inte straffas enligt Svenska fotbollförbundets regelverk.

Jaha?

Gör om regelverket.

När Victor Wernerssons skott träffar ribban står alla stilla. Den enda som attackerar bollen är Alhassan Yusuf. Med enkelhet stöter han in 7-1 till IFK Göteborg.

7-1. Östersunds säsong är slut. Den var slut redan innan den sista omgången av allsvenskan. Det är mycket som är slut i Östersund. Slut och tomt. Det är slut på lovord, slut på framgång, slut på banbrytande fotboll och snart slut på en allt mer besvärlig i historia.

Idag kom tingsrättens dom mot den förre ordföranden Daniel Kindberg och hans två kompanjoner. Tre års fängelse, går det att läsa. Kindberg nekar till brott. Han tänker överklaga. För fotbollsklubben han brukade basa över är skadan redan skedd.

Inget ögonblick ringar in sakernas tillstånd mer än den sista matchen på årets säsong. Det var ett tomt lag med tomma framtidsutsikter som genomförde en tom insats. Lagkaptenen, Tom Pettersson, heter inte bara Tom längre. Han och allt runt omkring honom är det.

För vad finns egentligen kvar?

Fotbollslaget är spillror av det som reste sig genom divisionerna. Tränaren, Graham Potter, har gått vidare sedan länge. Spelarna han utvecklade likaså. Minnena? Tja. Om man vill blunda helt för det som nu kartlagts av Ekobrottsmyndigheten och mynnat ut i en fängelsedom.

Annars? Inte mycket.

En ren efterhandskonstruktion

Problemet med historien om Östersunds FK är ganska självklart. I kölvattnet av den historia som rullades upp i samband med razzian mot Daniel Kindbergs kontor och klubbens lokaler under våren 2018 uppstod ett stort men. Det går inte längre att redovisa eller beskriva vad som hände med fotbollsklubben under 2010-talet utan att lägga till en nedsolkande parentes.

Innan jag kommer till den parentesen vill jag avhandla en annan.

Det finns ett återkommande tema när det gäller den här historien. Östersunds-Postens tidiga granskningar av Daniel Kindbergs affärsverksamhet och det uppföljande reportage som Offside publicerade, där man i första hand återgav ÖP:s granskningar och ställde ytterligare frågor till Kindberg i samma ärende, satte frågetecken för just Kindbergs bostadsaffärer, kopplingar till kommunala bolag, ett arenabygge och hans många befattningar. Den drabbande kopplingen mellan Kindbergs förehavanden och Östersunds FK:s egna inkomstkällor, hur själva fotbollen påverkades, förblev höljd i dunkel och skildrades i sin helhet först när Ekobrottsmyndigheten visade sitt case. Att det dessförinnan gick att fastslå det nu kartlagda sambandet är en ren efterhandskonstruktion.

Det förhindrar inte ihärdiga påståenden om att medierna, bland annat den här tidningen, skulle ha ”hjälpt” Kindberg att komma undan, ”mörkat” det egentliga förfarandet eftersom man ”förblindats” av Östersunds FK:s framgångar. Vi var tvärtom ganska många som, parallellt med att beskriva och bevaka fotbollslagets framgångar och rättmätigt hylla Graham Potters arbete tittade på ÖFK:s finanser och förehavanden och försökte skapa oss en bild. I mitt eget fall skedde detta utan att nå tillräckliga slutsatser för publiceringar. Kanske för att jag inte gjorde ett tillräckligt bra jobb. Kanske finns ett skäl att finna i det faktum att det endast var Ekobrottsmyndigheten, med sina verktyg, som kunde dra upp gardinen och redovisa hela den historia som blir beklämmande för ÖFK.

Fusk ska motarbetas

Hur som helst: Tiden hann gå från det att misstankar först riktades tills dess att mer information fanns på bordet. Ännu mer tid hann förflyta innan en dom föll i tingsrätten i dag.

Det borde inte hindra svensk idrott från att agera. 

Vad som står i domen är i enkelhet att Östersunds FK använde pengar från de brott Kindberg nu dömts för som hävstång. Det går inte att bortse från när man betraktar eller recenserar klubbens framgångar. 

Det borde således inte gå att bortse från för de som har till uppgift att skydda svensk idrott. 

Hade den snabba klättringen varit möjlig utan sponsoravtalen som figurerar i rättsunderlaget? Med största sannolikhet inte. Därför blir inte heller minnena mycket att skryta med, och eftersmaken smått bedrövlig, i synnerhet för de klubbar som berövats möjligheten att avancera på ÖFK:s bekostnad. 

Det går så klart att hålla två tankar i huvudet och fortfarande imponeras av yrkesmannen Graham Potter, hans tekniska hantverk och fotbollslaget han skickade ut mot Athletic Bilbao och Arsenal, men scenerna möjliggjordes av medel som av allt att döma inte borde funnits där. För det borde ÖFK som fotbollsklubb straffas. Fusk ska motarbetas, inte uppmuntras. 

När ska svensk idrotts integritet skyddas om inte nu?

Bara att göra om

Knäckfrågan, som den framställs, är när i tiden Kindberg och ÖFK:s förehavanden ”blev kända” respektive anmäldes. 

Det går att argumentera för att hela den otillåtna handlingen blir känd och ställd bortom tvivel den dag domen vinner laga kraft. Problemet, som påpekas, är att licensnämndes anmälan om ÖFK ”inkom för sent” enligt Riksidrottsnämnden. Man resonerar som så att omständigheterna varit kända sedan juni 2018. 

Det är faktiskt helt oacceptabelt.

Att det har förflutit tid sedan åtalet offentliggjordes genom medier är ett argument lika tomt som ÖFK:s avslutande framträdande insats i allsvenskan 2019. Det säger mer om regelverkets och svensk idrotts smärtsamma brister än Östersunds FK. 

Klubben kommer med största sannolikhet få svårt att klara sig oavsett med tanke på vilken ekonomisk situation man försatt sig själva i, men det ska inte avleda från det stora systemfel som blottats nu. Det här regelverket sänder helt fel signaler till klubbar som straffats tidigare och till de som i framtiden får för sig att sätta upp liknande system för intäkter. 

Det gör allsvenskan till en sämre plats, och alltså är det bara att göra om.

”Tingsrätten har otur när de tänker”

Daniel Kindberg kommenterar den fällande domen.