Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Noa Bachner

Är en möjlig katapult i hierarkijakten på MFF

Höjdpunkter från AIK:s senaste match i Allsvenskan. AIK förlorade mot Kalmar FF med 2-1.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

GLASGOW. Spelar Rikard Norlings lag en viktigare match 2019?

Om man vill närma sig Malmö FF i den svenska fotbollshierarkin är det spel i europeiska cuper som gäller.

Det finns en väg framåt för AIK. Den går förbi Celtic.

2012. Det är i mitten av augusti och AIK har precis förlorat hemma mot Kalmar FF med 1-2.

Två veckor senare går Nils-Eric Johanssons avslut i stolpen. Tiden står stilla när bollen studsar ut mitt framför målet. Igor Akinfeev vänder sig om i slow-motion. Skräcken lyser i hans ögon. På mållinjen står bara en försvarare. Martin Lorentzson pendlar med benet och plötsligt är det 0-2. Nicklas Backman försöker Spindelmannen-klättra upp för en blå plastvägg som hindrar spelare och supportrar från att komma nära varandra. På vägen tillbaka till avspark blir han varnad medan Celso Borges dunsar runt som en studsboll. Matchen är slut. AIK slog ut CSKA Moskva i playoff och avancerade till Europa Leagues gruppspel.

”Bragdens mamma”, twittrar Martin Mutumba.

2019. Det är i mitten av augusti och AIK har precis förlorat hemma mot Kalmar FF med 1-2. 

Henok Goitom ser trött ut när han försöker förklara varför det blev som det blev, men vare sig han eller någon annan i laget har speciellt lång tid på sig att tjura. 

Celtic väntar i Glasgow.

– De vinner sin liga hela tiden. Det är väl åtta i rad. De går för Champions League varje år. Vi är underdogs, men de ska behöva slå oss för att gå till Europa League, säger han.

– Men jag vet inte om det är större än CSKA Moskva.

Av allt AIK har åstadkommit i modern tid är det få matcher, få stunder, som återkommer lika ofta som den i Moskva. Historien om ”bragdens mamma” återberättas om och om igen eftersom den är en målbild utspelad i verkligheten, ett ögonblick där AIK fick slåss och vinna ur den bästa tänkbara positionen: Mot alla odds.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ AIK Fotboll – direkt i Messenger

 

En klen tröst för Celtic

Den här gången är inte alla odds på motståndarnas sida.

AIK 2019 är bättre än AIK 2012, och Celtic 2019 är sämre och mer förvirrat än CSKA Moskva 2012. På Uefas koefficientbaserade ranking är Celtic nummer 47 och AIK 192 – men en titt bortanför meritpoängen från Uefas tävlingar, och Celtics kurva pekar åt ett annat håll. 

Det senaste året har man förlorat tränaren Brendan Rodgers till Leicester City och sålt av sin bästa spelare, Kieran Tierney, till Arsenal. Dedryck Boyata har lämnat för Hertha Berlin och Mikael Lustig gick till Gent. Det låter inte så himla farligt, men jämför den här upplagan, där PSG-värvningen Odsonne Edouard och playmakern Ryan Christie är hoten framåt medan Neil Lennon har spelat en innermittfältare, Callum McGregor, som vänsterback, och det är ett Celtic både under ombyggnation och i gungning. Sämre än på flera år, menar många inbitna.

Förlusten och de fyra insläppta målen på hemmaplan mot rumänska Cluj aktiverade en latent oro över alltings riktning. Om Celtic inte har Champions League-fotboll har de bara sina travar med skotska ligatitlar och sina asfalteringar av St Johnstone, en sorts meriter som faller för döva öron i stora delar av Europa med tanke på motståndets kaliber. Europa League? En klen tröst, om ens det.

Europa: Den enda vägen framåt

Inte för AIK. Tvärtom. 

Spelar AIK en viktigare match i år? Jag tror inte det. Pengarna är en sak. Med sina kostnader och sin satsning i ryggen skulle klubben må ganska bra av intäkter från ett europeiskt gruppspel. 

Även rent sportsligt – det hänger så klart ihop – är det här en möjlig katapult i hierarkijakten på Malmö FF. För AIK är ju regelbunden kvalificering för europeisk cupfotboll inte bara ett naturligt nästa steg, utan den enda vägen framåt. Under hela 2010-talet har man byggt plattformen för den här sortens möjligheter. Det mynnade äntligen ut i ett metodiskt framarbetat SM-guld förra hösten, men det kan inte stanna där, det måste växa vidare, och för det krävs ett bra resultat i Glasgow.

 

LÄS MER: Norling: ”Det vore respektlöst mot vår vänskap” 

 

Det finns även andra värden att hämta.

I längden lever en fotbollsklubb och får näring av andra saker än balanserade bokslut. I längden är det kvällar som den i Moskva som vaggar in generationer i samma känsla av triumf och gemenskap. Under strålkastarljusen, i höstmörkret, med biljetterna nedknycklade i bakfickan, till ljudet av en bortasektion hundratals mil hemifrån. Kvällar som den här är en fotbollsklubbs konturer.

2025. Det är i mitten av augusti och AIK har förmodligen precis förlorat hemma mot Kalmar FF med 1-2.

Robin Quaison torkar svetten ur pannan och försöker förklara varför det har gått som det har gått, men han hinner inte älta. 

Om några dagar väntar en kvalmatch mot Hertha Berlin.

Känns den större än Celtic?

 

LÄS MER: Så många AIK-supportrar finns på plats på Celtic Park i kväll