Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Nicolinn Törnmalm

Svensk ridsport är ute på djupt vatten

Svensk ridsport är ute på djupt vatten.

Det går inte att säga annat efter tävlingarna på Stockholms stadion. 

Här har ryttare köpt platser i startfältet, och börjat välja bort världscupstävlingar för att i stället tävla om miljontals kronor. 

Bakom satsningen står grundaren Jan Tops - mannen som symboliserar allt som är fel med sporten. 

Det är lätt att bländas av stjärnstatusen, de enorma prispengarna och de högklassiga banorna. 

Det är lätt att ryckas med när de främsta ryttarna bjuder på hoppning i världsklass. 

Men det går inte att blunda för fakta: Global Champions Tour är en tävling skapade av de rika - för de rika. 

Här kan sämre ryttare köpa sig in i ett av de 16 lag som årligen åker på turné till världens förnäma städer. 

Här gäller det att vara förmögen, eller ha förmögna hästägare för att få lov att vara med. Om du inte råkar vara bland de 15 främsta på världsrankingen. 

Grundaren Jan Tops, 58, från Nederländerna, är hästhandlare och gift med ryttaren Edwina Tops-Alexander, 45, som fått stjärnhästar inköpta av maken. 

I Sverige är Jan Tops känd som Rolf-Göran Bengtssons tidigare chef. Mannen som inför OS i Sydney tog svenskens tävlingshäst Roof för att själv rida stoet på OS. Och två år senare valde att sälja Bengtsson tävlingshäst Pialotta - sex veckor före VM.

Internationellt är Tops mannen som fått GCT att växa, och dra till sig exklusiva sponsorer. Han är samtidigt mannen bakom Qatars landslagssatsning, där Sheikh Ali Bin Khalid Al Thani ingår i laget. 

Jan Tops och Global Champions Tour symboliserar allt som är fel med sporten. Åtminstone om man ser det ur ett svenskt perspektiv. 

Det går nämligen inte att säga till unga flickor eller pojkar att de kan lyckas som ryttare så länge de tränar, har driv och talang. 

För utan pengar kommer de ingenstans. 

Du måste antingen vara rik själv, eller ha rika sponsorer som stöttar dig. 

I Sverige har man länge varit emot Global Champions Tours koncept, att man kan köpa sig en plats i startfältet. 

När frågan om så kallade ”pay cards” var uppe för diskussion i det internationella ridsportsförbundet, Fei, 2017, röstade Sverige mot förslaget. 

”Då var vi ett av 32 länder som gjorde det, men återigen om hundra andra länder tycker det är en utveckling sporten ska ta får vi lojalt rätta in oss i leden utifrån det ställningstagandet”, sa det svenska ridsportsförbundets generalsekreterare Annika Tjernström tidigare i veckan.

Men eventbolaget bakom arrangemanget i Stockholm tycks inte bry sig nämnvärt om dubbelmoralen. Att svensk ridsport har röstat nej till tävlingen, som de nu valt att bjuda in till Stockholms stadion. 

Det kan tyckas bakåtsträvande att streta emot, men det är sorgligt att se hur sporten allt mer börjar vända sig till överklassen.

Och med sina tjugo tävlingar om året konkurrera ut klassiska tävlingar som världscupen och nationshoppningen, där det sportsliga står i fokus. 

Nu väntar ytterligare fyra år med Global Champions Tour i Stockholm. Med Jan Tops vid rodret. 

Och han ser inga problem med varken utvecklingen eller konceptet. När vi ses på stadion ser han ingen risk att de olika tävlingarna slår ut varandra. 

Men poängterar en sak: Att det är upp till ryttarna och deras ägare att välja vart de vill tävla.

Världsettan Steve Guerdat har gjort ett tydligt val, och väljer aktivt bort Global Champions Tour som en protest mot dess orättvisa system där pengar går före talang. 

Tyvärr är han tämligen ensam på barrikaderna. 

Flertalet ryttare sitter i knäet på sina hästägare, som tenderar att välja pengarna. 

I Sverige talar ryttare runtom i landet om en ”snobbifiering” av sporten. Och om en oroväckande trend där allt fler svenska tävlingar i dag har vip-tält. 

Svensk ridsport måste nu sätta sig ned, lyfta frågan, och på allvar ta tag i problemen. 

Annars är risken stor att de tappar själen, utövarna och publiken.