Nicolinn Nilsson

Hon är en äkta hjälte

Publicerad

NAIROBI/STOCKHOLM. En gång om året får kvinnliga idrottare stor uppmärksamhet världen över.

Intresset får folk att reagera och reflektera över den bristande jämställdheten inom sporten.

Sedan faller problemen i glömska i spalterna och politiken.

Kvar står de verkliga hjältarna, personerna som arbetar för att bryta barriärer varje dag, året om.

I dag vill jag berätta om en av dem: Fotbollsdomaren Maqulate Onyango.

Uppväxt i slummen, med den tydliga åsikten att ingenting bra kommer från Nairobis fattigaste kvarter, trotsade åttaåriga Maqulate Onyango sina föräldrar och började spela fotboll.

Året var 1990. Maqulate Onyango skulle prestera i skolan för att bli en bra hustru. Spelade hon fotboll skulle hon inte hitta en man. Det var så hennes föräldrar såg på framtiden.

Men Maqulate ville spela fotboll. Så hon trotsade sina föräldrar och gick emot gängse kultur och tradition.

"Som familjens förstfödda skulle jag ta hand om mina syskon och se till så att de fick mat. Om jag inte gjorde det fick jag stryk av mina föräldrar. Så jag var tvungen att balansera det, hushållssysslorna och fotbollen."

Jag träffade Maqulate Onyango under en fotbollsmatch i Nairobi förra året.

När herrarna klev in på det torra gräset tog vi plats på läktaren.

För Maqulate var det ytterligare en match i mängden. Det var nämligen här, i den kenyanska högstaligan, som Onyango 16 år gammal dömde sin första match i Premier league.

"Jag var rädd för fansen då. Osäker på hur de skulle reagera om jag tvingades dra fram ett rött kort. Jag tänkte mycket på vad folk skulle tycka om mig och om jag skulle orka genomföra matchen. Efteråt kände jag mig stark, för att jag hade stått upp för mig själv. Att jag hade visat att oavsett kön så är vi jämställda uppgiften."

 

Maqulate Onyango är i dag 35 år gammal. Hon dömer fortfarande matcher på den högsta nivån. För några år sedan blev hon, som första kvinna, invald som matchkommissionär i det afrikanska fotbollsförbundet, CAF.

Onyango har bevisat att det kan komma bra saker även från slummen. Att det går att slå sig in i en manlig värld.

"En del anser att kvinnor ska stå i köket och ta hand om barnen. Men jag gick emot det. På planen möttes jag av skepsis. Fansen förolämpade och skrek alla möjliga ord till mig. Men jag brydde mig inte. Vi var en grupp som visste att vi hade ett ansvar. Vi skulle bevisa något som inte bevisats tidigare, och det fungerade. Nu har vi många kvinnor som dömer på internationell nivå."

Maqulate Onyango har aldrig sett sig själv som en kvinna i en mansdominerad värld, utan som en person som kan addera värde till samhället. Och hon ser en förändring, lokalt och globalt.

"På många sätt är tiden då kvinnorna skulle stå i köket borta. Nu har vi karriärer, visioner och drömmar. Men vi måste fortsätta uppmuntra de yngre tjejerna och hjälpa dem att stå upp för sig själva. Vi måste fortsätta kämpa för förändring."

Det arbetet måste göras varje dag, året om.

Först då når vi förändring på riktigt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag