Nicolinn Nilsson

Helt rätt att sparka Sivertsson

Publicerad

WROCLAW. Att sparka Thomas Sivertsson är helt rätt.

Det går inte att kvala in till ett OS om spelarna inte tror på sin kapten.

Samtidigt tycker jag synd om hallänningen som var på det olympiska området i Rio för bara några dagar sedan.

Under pågående EM i polska Wroclaw satt jag ner med landslagschefen Lasse Tjernberg i förra veckan. Vi pratade om herrarnas mästerskap, men även om damernas OS-kval.

Jag frågade vad som egentligen händer med damernas kapten.

Lasse Tjernberg berättade att förbundet jobbade med frågan, att de hade fått in spelarnas utvärdering och skickat Thomas Sivertsson till Rio de Janeiro på en ledarträff med Sveriges olympiska kommitté.

Då lutade allting mot att Sivertsson skulle vara kvar. För man skickar väl inte en person man tänker sparka till Brasilien för att förbereda sig för OS.

I dag kom beskedet. I dag sattes logiken på spel.

På ett spa i Wroclaw kom beslutet som en illa tajmad badbomb.

 

Men efter att ha ringt runt och pratat med såväl spelare som ledare förstår jag förbundets beslut.

Kritiken mot Sivertsson kom redan under VM och har tvingat förbundet att agera.

Jag kan tänka mig att de inte ville ha en ny infekterad konflikt likt den med Torbjörn Klingvall, kaptenen som tvingades lämna efter hot om bojkott.

Och beslutet att sparka Sivertsson är helt rätt.

Att fortsätta med honom hade varit omöjligt. För har man inte spelarnas förtroende går det inte att svetsa samman ett lag.

Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka synd om Sivertsson. Och det märks att han är illa berörd.

För i Sivertsson finns en väldigt kompetent taktiker och tränare. Och den kunskapen ifrågasätter både spelare och förbundsledning genom sina uttalanden och ordval.

Så en sak hade varit önskvärd i den här förbundskaptenssoppan: Ett värdigare avsked.

 

Efter VM skrev jag att Sivertsson inte ensam kan leda ett svenskt landslag, att han behöver en Helle Thomsen.

Och nu är hon här, danskan de svenska spelarna har tjatat om sedan hon hoppade av sitt uppdrag förra sommaren efter samarbetssvårigheter med Thomas Sivertsson.

Nu har de fått som de har velat, Sveriges damlandslag.

Nu finns inga ursäkter i vårens kommande OS-kval.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag