Foto: Gepa Pictures/ Hans Osterauer
 Foto: Gepa Pictures/ Hans Osterauer
Nicolinn Nilsson

Calle Lindh är Sveriges nästa stjärna

Publicerad

SÖLDEN. Han har nedsatt känsel i höger fot.

Ibland känner han inte sina tår.

Låt mig få presentera Calle Lindh - Sveriges bästa storslalomåkare.

Vi träffades för första gången på en glaciär i schweiziska Saas Fee. Det var i september i år. Calle Lindh satt på en hopvikbar campingstol och tog igen sig efter ett träningspass.

Jag gick fram, tog i hand, och kände inte riktigt igen åkaren som sade sig tillhöra Sveriges landslag.

När han började berätta sin story tänkte jag: Herregud, killen lär inte ha en chans. Hans karriär borde egentligen vara slut.

De senaste åren har varit en ständig kamp för Calle Lindh. Det har varit dubbla benbrott och ett avslitet korsband. Flertalet operationer och bakslag.Läkarna har skurit bort döda delar i hans muskler, och den högra foten har nedsatt funktion.

Fem års frustration

Där och då, på 3 600 meters höjd var Lindhs fem år av skador svåra att ta in.

När han startade som nummer 40 i säsongspremiären i Sölden i går höjde jag blicken, kisade mot solen, och fick se en imponerande start. 24-åringen släppte ut fem års frustration.

När samtliga åkare hade tagit sig ner för branten låg Calle Lindh på en 26:e plats inför det andra åket.

Framför en österrikisk orkester - med skräniga trumpeter - ställde han sig och berättade om sin comeback. Om ångesten han övervunnit - om de tuffa dagarna: "Det har varit mentalt fruktansvärt. Jag har varit väldigt nära att lägga av för att det har varit för mycket lidande".

När Calle Lindh hade tagit sig ner för backen en gång till, och med sin 14:e plats blivit bästa svensk, var lättnaden påtaglig.

Var inte en "one-hit wonder"

Han berättade att han stod och smålog vid starten och bara njöt.

Killen som säger sig vara less på operationer var otroligt glad att han inte lade av.

Själv är jag glad att mitt första intryck var fel. Att Calle Lindh inte var en dussinåkare som skulle passera obemärkt förbi.

Jag har nämligen svårt att se att gårdagens prestation var en "one-hit wonder".

Så när Calle Lindh säger att han nu satsar på VM nickar jag bara.

För vem vill inte se hur långt 24-åringen kan nå i hjärtat av Klippiga bergen i USA? Vem vill inte se en svensk framgångssaga efter vårens olympiska misär?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag