Mikael Appelgren. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅNMikael Appelgren. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Mikael Appelgren. Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅNFoto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
 Foto: FREDRIK VARFJELL / BILDBYRÅN
Nicolinn Törnmalm

Det här laget kan göra underverk

Publicerad

 

ZAGREB. Det hade kunnat vara ett manus till Hollywood. Om bara verkligheten hade varit lika bra som sagan. 

Med en halvlek kvar var Sverige på väg mot guld. Sedan klev det spanska spöket Sterbik in och avgjorde matchen. 

Nu fick de svenska handbollsherrarna silvermedaljer runt halsen. Kanske lika bra det. För nu har vi något att se framemot inför kommande hemma-EM. 

Efter Linus Arnessons succématch mot Danmark fick han återigen förtroendet från start. Liksom Mattias Zachrisson. 

Men det var försvarsgiganten och mittsexan Jesper Nielsen som fixade den svenska pangstarten. Tre av matchens fyra första svenska mål var signerade Nielsen. 

Med drygt tio minuter spelat var det svensk ledning med 7-4. Då hade Mikael Appelgren räddat 50 procent av de spanska skotten. 

Snacka om att målvaktstränaren Mats Olsson har fått maximal utdelning av sina adepter på EM. 

Konceptet att, liksom i klubblaget Rhein-Neckar Löwen, låta dem spela varannan match har en stor del i den svenska framgången. 

Att vila Andreas Palicka och skicka in ett fräscht äpple var lika givet som genialt. 

Men där fanns fler som storspelade i först halvlek. En av dem kallas för GUD. Han heter Jim Gottfridsson.  

Om två år väntar EM på hemmaplan. Då skulle det svenska laget vara som bäst. 

"Jag har sagt att 2020 kan jag kanske bli något stort för det här laget" sa Gottfridsson när vi talades vid inför semifinalen mot Danmark. 

Sedan gick han ut på fredagskvällen och gjorde sju mål och en rad assist i vad som kom att bli den svenska knallen i Zagreb. 

Inför finalen mot Spanien, då utsågs samma Gottfridsson till hela EM:s mest värdefulla spelare. 

Och ytterligare en spelare gick att finna i EM:s All star-lag. Försvarsgiganten och mittsexan Jesper Nielsen.

Med fem minuter kvar av den första halvleken mot Spanien lobbade han in sitt fjärde mål i matchen och utökade den svenska ledningen i EM-finalen. 

Det var svensk ledning med 14-12 i halvtid. 

Väntat på det här i flera år

För 16 år sedan låg Sverige under mot Tyskland med ett mål inför den andra halvleken. Då, senast Sverige var i en EM-final, fixade "Lövet" "Slangen" och "Den flygande köttbullen" ett svenskt guld på hemmaplan.

Nu var handbollsherrarna tämligen ensamma i hallen. Här fanns inga 14 000 vrålande svenska fans i Zagreb. Men väl ett par enstaka blågula tröjor utspridda på läktarna. Och framför allt en nation handbollshungrande svenskar framför tv:n.

Vi har nämligen väntat på den här finalen, i både ett, två och tre år. Rättare sagt sedan OS-finalen i London 2012. Då blev det ett silver. 

Nu var en ny generation spelare på jakt efter guld. 

Men den andra halvleken startade svajigt för svensk del. Först kvitterade Spanien, sedan gick de om och upp i ledning med fyra bollar. 

Då hade den rutinerade världsstjärnan Arpad Sterbik klivit in i handlingen. Likt det spöke han blivit genom åren, skrämde han de svenska skyttarna till misstag. Samtidigt fick han god hjälp av det aggressiva 5-1-försvaret. 

Med knappt tjugo minuter kvar av matchen hade Sterbik räddat 50 procent av skotten. Då var det spansk ledning med 19-15. 

Den sävliga 38-åringen gav energin de spanska spelarna behövde. Mikael Appelgren gjorde sitt bästa, men i den andra halvleken hade han inte tillräckligt många spelare med sig. 

Sverige hämtade sig aldrig efter kollapsen i inledningen av den andra halvleken. De kom inte närmre än 23-29. De lyckades inte göra mer än nio mål i den andra halvleken. 

Nu står vi här i arenan i Kroatien. Det blev inget glimrande guld. Det blev ingen segerfest på Zagrebs gator. 

Men det blev ett silver, ett sensationellt sådant. För vem hade trott på svensk medalj när EM startade...

Kan vara starten på något stort

Så låt oss inte misströsta. Det här kan nämligen vara starten på något stort. 

Det här kan vara inledningen på en ny svensk handbollsera. De här killarna blir kanske aldrig lika stora som Bengans boys, men det ska mycket till för att den här generationen blivande stjärnor ska slarvas bort. 

Jag har svårt att se det hända. 

Om Kristján Andrésson bara vill fortsätta leda det här laget kan han göra underverk de kommande åren. 

Och framför allt. Då kan årets guldmiss bli tändvätskan som krävs för att ta det där efterlängtade EM-guldet på hemmaplan om två år.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag