Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
 Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: YLWA YNGVESSONFoto: YLWA YNGVESSON
 Foto: YLWA YNGVESSON
Nicolinn Nilsson

Är dags att kliva ner från de höga hästarna

Publicerad

Sverige åker till VM utan någon tydlig målsättning. 

Efter två misslyckade mästerskap har Henrik Signell ändrat approach. 

Nu talas det inte längre om semifinal.

Nu vill den bortslarvade generationen bara ta sig vidare från gruppen.  

Ett år på tronen har gjort Henrik Signell ödmjuk. När han bjöd in till pressträff i Svenska Spels lokaler vågade han inte spekulera om framtiden. Något VM-tips kunde sponsorn bara drömma om.

Likt en politiker slingrade sig Signell när frågan kom på tal. Lagets målsättning är ingenting han vill tala om. 

Budskapet är tydligt: Sverige ska fokusera på gruppen och skaffa sig ett bra utgångsläge inför en eventuell åttondelsfinal. Längre än så vill Signell inte blicka.

Det kan tyckas rimligt, att ta en match i taget. 

Samtidigt säger det en hel del om Henrik Signells nya approach. 

När han tillträdde som förbundskapten i fjol tyckte han att semifial var ett rimligt mål på OS. Några månader senare var det lika rimligt att ha semifinal som målsättning på EM. 

Nu vågar samma Signell inte ens säga att kvartsfinal vore en rimlig målsättning på VM. 

Ödmjukheten klär honom efter fjolårets tuffa start. Samtidigt ger det perspektiv. 

Det är dags att svensk handboll kliver ner från sina höga hästar. Damerna har nämligen aldrig tagit någon VM-medalj. 

Ska vi vara ärliga har de inte ens kvalat in till hälften av alla världsmästerskap. Och det främsta resultat genom tiderna är 24 år gammalt. 1993 slutade Sverige 6:a på VM.

För två år sedan blev det en 9:e plats i Danmark. Dessförinnan, 2013, var Sverige inte ens kvalificerat. 

Med den historiska återblicken - och fjolårets misslyckande i bagaget - är det sunt att ta ett kliv tillbaka och leverera innan drömmarna tar vid. 

För medaljer serveras inte på silverfat.

Det fick landslaget lära sig den hårda vägen i fjol. Med tunga huvuden lämnade de Göteborg och hemma-EM innan medaljerna började delas ut. 

Då brast det i försvarsspelet. Målvakterna underpresterade och högerniorna fick utstå hård kritik. 

Nu skickar Henrik Signell i princip samma trupp till VM. Han säger att många delar har förbättrats, att spelare har förädlats. 

Men ingen vet egentligen var svensk damhandboll står. 

Isabelle Gulldén, Nathalie Hagman och Sabina Jacobsen har länge utmålats som stjärnor i den gyllene generationen. Tanken var att EM-bronset 2014 skulle vara starten på en svensk framgångsvåg. 

Två förbundskaptener senare står spelarna fortsatt och stampar på tröskeln.  De har vunnit internationella ligor - och Champions League - med sina klubblag. Men de väntar fortsatt på det stora genombrottet i blågult. 

Under tre veckor i december har den bortslarvade generationen möjlighet att börja om och bygga nytt. 

Och vem vet. 

När målsättningen är som lägst kanske vi kan tro som mest. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag