Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Växjö blir läskiga att möta i SM-slutspelet

Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN
Foto: Josefine Loftenius / BILDBYRÅN

LINKÖPING. Med bara några dagar kvar till jul regerar Frölunda svensk hockey. Men det är långt till SM-slutspelet och där tror jag att Sam Hallams Växjö som vanligt blir ett läskigt lag att möta.

Fråga LHC, som nu har sju raka torskar mot Lakers.

Linköping hade 2-0 i matcher mot Växjö i SM-kvartsfinalen i våras. Fyra raka förluster senare var gulddrömmarna krossade.

SM-guldvinnarna från 2015, Växjö Lakers, stod på nytt i SM-semifinal. Så typiskt för Växjö. Och huvudtränaren Sam Hallam.

I höst har LHC åkt på stryk tre gånger till mot Växjö. Hallam har ett enormt övertag på sin kollega Dan Tangnes i Linköping. Och Tangnes hatar det. Det kan ni vara säkra på.

Till viss del är segersviten en slump, eftersom det är många nya spelare i de båda lagen. Men Hallam har ett sätt att utnyttja sitt spelarmaterial, som kanske inte är roligt att beskåda alla gånger, men det är effektivare än det Linköping famlar efter.

Kedjorna ser mer balanserade ut än exempelvis Linköpings.

Mot LHC gjorde kedjan Adam Brodecki, Emil Pettersson och Dennis Everberg tre mål och fyra assist. De andra tre formationerna malde ner sina motståndare och skapade långa anfall.

Längst bak väste veteranen Cory Murphy direktiv till sina (betydligt) yngre lagkamrater. Som när Emil Pettersson hämtade pucken bakom egne målvakten Joacim Erikssons målbur:

– Skate, skate, skate! hojtade Murphy så att ordern skar i genom Saab arena och ända upp till mina öron på pressläktaren.

Linköping? Började kanonbra mot Växjö. LHC skaffade sig en straff. Fast när Lakersmålvakten Joacim Eriksson lugnt väntade ut skytten Ken Andre Olimb och räddade vände matchen totalt. I nästan två perioder kom Linköping ingenstans mot Växjö, som i stället sågade sig i genom mittzonen gång på gång och skapade skottlägen.

Och det vi ser av Växjö just nu är inte det bästa vi kommer att se den här säsongen.


"Den stora skillnaden"

Lakers sålde nyligen tiomålsskytten Geoff Platt till CSKA Moskva och fyllde kontot med ett antal miljoner kronor. Joakim Hillding platsade inte och skickades vidare till Luleå.

Mot LHC saknade Växjö dessutom backklipporna Teemu Laakso och Eric Martisson, förutom förstakedjans Tuomas Kiiskinen som gått och blivit magsjuk dagarna före jul.

Växjö har utrymme och stålar att värva något riktigt spännande inför SM-slutspelet och där brukar sällan sportchefen Henrik Evertsson göra bort sig. När det blev SM-guld 2015 handplockades Jeff Tambellini och Josh Hennessy och de bidrog med både erfarenhet och poäng.

Så räkna med att Växjö blir otäcka att möta i SM-slutspelet även 2017. Det behöver man inte heta LHC för att lista ut.

Nu har den Tre Kronor- och KHL-meriterade målvakten Joacim Eriksson börjat hitta formen och agerar betydligt lugnare i kassen än i början av säsongen.

– Den stora skillnaden för oss från november och framåt är att målvaktsspelet klivit upp ett snäpp. Då trillar poängen in jämnare också, säger Växjös Sam Hallam.