Mattias Ek

Varför ska man smyga med det?

Publicerad

SHL-spelarna tros tjäna 100 000 kronor i månaden i snitt.

Och det finns spelaragenter i SHL som menar att offentliga löner skulle göra dem ännu bättre betalda.

Så varför fortsätta smyga?

SPORT-Expressen gör i dag en stor genomgång av SHL-spelarnas offentliga förvärvsinkomster. Det är vad spelarna tar ut i lön per år.

Men i själva verket tjänar många av dem ännu mer.

– Snittlönen för en spelare i SHL är bra precis 100 000 kronor brutto per månad, säger den erfarne spelaragenten Gunnar Svensson som representerar NHL-stjärnor som Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström förutom en mängd SHL-spelare.

– Spelaren som avsätter 100 000 kronor, det varierar förstås, men ska du dra ett snitt så sätter han hälften i pension, och det är de 50 000 som ni redovisar, säger Svensson och fortsätter gärna:

– Det finns de som tjänar 200 000 i månaden och som avsätter 140 000 i pension. En spelare som tjänar 60 000 vill man rekommendera att han avsätter så mycket som möjligt. Frågan är hur mycket som behövs för att klara sig utan att behöva vända och vrida på varje krona i slutet av månaden.

 

SHL-spelarna har ett bra pensionssystem och ligan har ett avtal med SEB.

– De pengar man avsätter till pension behöver man inte vänta på tills man fyller 55 år för att lyfta utan efter avslutad elitkarriär. Slutar du när du är 37 bast har du rätt att lyfta pengar från ditt pensionskonto.

Men så kommer man till den ständigt heta och väldigt känsliga frågan om det ska vara öppet redovisade löner. Som i NHL.

Många gånger älskar SHL att jämföra sig med världens bästa liga.

– Jag skulle personligen inte ha något emot offentliga löner. I NHL har det snarare drivit upp lönerna för när man förhandlar där är det inte så mycket om spelarens egenskaper utan mer en jämförelse med liknande spelare som precis skrivit kontrakt. Rent politiskt tror jag inte vi i den svenska myllan är redo för det än. Men vänta 8-10 år så, spår Gunnar Svensson.

Så frågan är vad de SHL-spelarna väntar på? Fast det är klart, och som Svensson antyder, i Sverige är det inte så lätt att sticka ut ens för en framgångsrik idrottsperson.

Pengar är känsligt och avundsjukan lurar runt hörnet.

Andra agenter lyfter fram det som ett skäl till att spelarna vill låga lågt med vad de tjänar.

 

Mycket tack vare tv-avtalet har löneutvecklingen i SHL varit god de senaste tio åren.

– SHL har varit en proffsliga sedan början av 1990-talet. Den som införde proffshockeyn var Percy Nilsson i Malmö för då behövde spelarna inte jobba vid sidan av längre, säger Gunnar Svensson.

– Lönerna har sakta men säkert stigit hela tiden.

Och med offentliga löner, där alla kan jämföra spelarnas prestationer i förhållande till vad de tjänar, skulle kanske lirarna tjäna ännu mer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag