Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Mattias Ek: Varför ska man smyga med det?

SHL-spelarna tros tjäna 100 000 kronor i månaden i snitt.

Och det finns spelaragenter i SHL som menar att offentliga löner skulle göra dem ännu bättre betalda.

Så varför fortsätta smyga?

SPORT-Expressen gör i dag en stor genomgång av SHL-spelarnas offentliga förvärvsinkomster. Det är vad spelarna tar ut i lön per år.

Men i själva verket tjänar många av dem ännu mer.

– Snittlönen för en spelare i SHL är bra precis 100 000 kronor brutto per månad, säger den erfarne spelaragenten Gunnar Svensson som representerar NHL-stjärnor som Henrik Zetterberg och Nicklas Bäckström förutom en mängd SHL-spelare.

– Spelaren som avsätter 100 000 kronor, det varierar förstås, men ska du dra ett snitt så sätter han hälften i pension, och det är de 50 000 som ni redovisar, säger Svensson och fortsätter gärna:

– Det finns de som tjänar 200 000 i månaden och som avsätter 140 000 i pension. En spelare som tjänar 60 000 vill man rekommendera att han avsätter så mycket som möjligt. Frågan är hur mycket som behövs för att klara sig utan att behöva vända och vrida på varje krona i slutet av månaden.


SHL-spelarna har ett bra pensionssystem och ligan har ett avtal med SEB.

– De pengar man avsätter till pension behöver man inte vänta på tills man fyller 55 år för att lyfta utan efter avslutad elitkarriär. Slutar du när du är 37 bast har du rätt att lyfta pengar från ditt pensionskonto.

■■Men så kommer man till den ständigt heta och väldigt känsliga frågan om det ska vara öppet redovisade löner. Som i NHL.

Många gånger älskar SHL att jämföra sig med världens bästa liga.

– Jag skulle personligen inte ha något emot offentliga löner. I NHL har det snarare drivit upp lönerna för när man förhandlar där är det inte så mycket om spelarens egenskaper utan mer en jämförelse med liknande spelare som precis skrivit kontrakt. Rent politiskt tror jag inte vi i den svenska myllan är redo för det än. Men vänta 8-10 år så, spår Gunnar Svensson.

■■Så frågan är vad de SHL-spelarna väntar på? Fast det är klart, och som Svensson antyder, i Sverige är det inte så lätt att sticka ut ens för en framgångsrik idrottsperson.

■■Pengar är känsligt och avundsjukan lurar runt hörnet.

Andra agenter lyfter fram det som ett skäl till att spelarna vill låga lågt med vad de tjänar.


Mycket tack vare tv-avtalet har löneutvecklingen i SHL varit god de senaste tio åren.

– SHL har varit en proffsliga sedan början av 1990-talet. Den som införde proffshockeyn var Percy Nilsson i Malmö för då behövde spelarna inte jobba vid sidan av längre, säger Gunnar Svensson.

– Lönerna har sakta men säkert stigit hela tiden.

■■Och med offentliga löner, där alla kan jämföra spelarnas prestationer i förhållande till vad de tjänar, skulle kanske lirarna tjäna ännu mer.