Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Ek

Mattias Ek: Så jobbar ett sant slutspelssvin

Kearney. Foto: (C) Pelle T Nilsson
AIK leder finalserien med 2-1 i matcher. Foto: Henrik Montgomery/Tt

AIK står med ena benet i ett SHL-kval mot Karlskrona.

Men i det andra benet har Tingsryds retsticka Denny Kearney borrat in sina vassa tänder. Och med tanke på galenskapen i blicken har han inte tänkt släppa taget den närmaste tiden...

Puuuh. Vilken rysare finalserien mellan AIK och Tingsryd är!

Massor står på spel och det märks på varenda spelare i varje byte.

Hur en ensam huvuddomare ska kunna ha koll på det som smålänningarnas supportrar kallar för Dackeupproret är en gåta. Desto viktigare då för spelarna att ha kontroll på sina känslor när det käftas, tacklas och brakas på matcherna i genom, så att inte ett personligt hjärnsläpp går ut över laget och lagkamraterna.

Ändå händer det gång på gång. Och det är "tack vare", eller snarare på grund av, "lirare" som Tingsryds Denny Kearney.

■■ En sådan genuin retsticka befarade jag var utdöd efter Daniel Rydmarks tid i Malmö.

 

Men den 28-årige amerikanske forwarden som de senaste säsongerna spelat i tyska andraligan, Frankrike och Norge, behärskar hela registret av medvetet fusk.

√ Som när han kastade sig raklång framåt efter en puff i ryggen från AIK-backen Markus Lauridsen i hopp om att få med sig en utvisning.

√ Som när han först delade ut en tjuvsmäll på AIK-backen Eric Norin och sedan fick en smäll tillbaka som ledde till matchstraff för Norin. Utan att själv åka ut.

√ Som när han efter Tingsryds 1-1 under Norins utvisning åkte fram och skrek något i ansiktet på AIK-målvakten Gustaf Lindvall.

■■ Så jobbar ett sant slutspelssvin.

■■ En spelare i fjärdekedjan som du hatar att möta och som dina lagkamrater har mycket glädje av på isen.

 

Det är en pärs att sitta och se de här drabbningarna och det måste vara våldsamt slitsamt att spela dem.

Så det är lätt att förstå att det går käpprätt åt skogen emellanåt. Som när AIK rätt billigt fick göra det så betydelsefulla 1-0 i anfallet efter det att Tingsrydsesset Eric Castonguay prickat ribban så hårt att klangen från den suveräne AIK-målvakten Gustaf Lindvalls målbur överröstade de fler än 7 200 åskådarna på Hovet.

 

Tingsryd vägrade låta sig knäckas. Tålmodigt tog sig laget tillbaka in i den här tredje finalen och efter fyra perioder och totalt 91 minuter och 33 sekunder kunde Castonguay snärta in 1-1.

TAIF-fansen i Stockholm verkligen vrålade av kvallycka.

■■ Målet kunde ha blivit vändningen. På hela finalserien.

För Tingsryd borde i början av tredje perioden ha utnyttjat spel fem mot tre. I stället kom en sådan där olycklig miss på blålinjen av annars skicklige backen Drew Paris. Då högg Emil Lundberg och kontrade in 2-1.

Ett mål som genom AIK:s tålamod genom den tredje perioden räckte till 2-1-ledning i matcher. AIK har chansen att avgöra i Nelson Garden arena måndag kväll.

■■ Men jag har en stark känsla av att lagen ses på Hovet på onsdag. Och då gläfser den där Denny Kearney vidare.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!