Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Mattias Ek: Nu lever liket Leksand igen

Foto: Robbin Norgren / BILDBYRÅN

Uträknade. Då är Leksand som bäst!

Så har det varit hela säsongen. Så var det i puckregnet mot Modo efter en period.

Men efter en sudden death lever liket Leksand igen.

Två odiskutabla segrar och 9-0 i mål, då såg nog många modoiter en glad skärtorsdagskväll framför sig.

Samtidigt hade nog tusentals Leksandsfans insett att laget helt enkelt inte räcker till mot ett bättre, effektivare och även elakare Modo.

Särskilt inte som backarna Simon Erlandsson och Robin Jacobsson dukat under för skador, precis som murbräckan Viktor Mårtensson. Och till råga på förlusterna och måltorkan hade även Johan Olofsson försvunnit tillbaka till Färjestad.

Då var det väl ändå kört för Leksand?!

Det var nog vad Modo tänkte efter att ha malt ner Leksand i den första perioden och 10-0 i skott. Gustav Possler skapade chans på chans, men det var 0-0 i mål. Men även under de högsta högar av nollor finns det en botten. Leksands botten var nådd.

Första LIFstecknet var att skottstatistiken efter den första perioden korrigerades till 11-1. Leksand hade minsann haft en puck mot den omutlige Modomålvakten Adam Reideborn.

Och under ett tidigt powerplay i den andra perioden knäppte Leksandsbacken Alexander Ytterell hål på nollan efter drygt 142 minuter av den här serien av kvalmatcher mot Modo. Samtidigt storspelade Henrik Haukeland i Leksandskassen. Så bra han var. Haukeland tog 32 av 33 skott, bara Victor Olofsson hittade en lucka till 1-1.

I sudden death gick Leksand på knock. Tänk att det finns något alldeles magiskt i känslan av att inte ha något att förlora. Den bar Leksand med sig från Ytterells 1-0-mål och in i förlängningen.

Där slog Martin Grönberg till. Han vräkte sig in framför Modomålet, ett område som hade varit fredat i kvalmatch ett och två, och petade in segerpucken. 2-1 till Leksand.

Och nu är Modos ledning reducerad till 2-1. Påskafton i Leksands Tegera arena lär bli något alldeles extra. Spänningen har återvänt. Leksand håller liv i det här kvalet. Coachen Per-Erik "Perra" Johnssons intåg har varit enormt lyckat.

Han har fått Leksand att resa sig gång på gång.

*Från jumboplatsen i hockeyallsvenskan i november till en slutlig fjärdeplats.

*Från ett hopplöst läge i slutspelsserien till derbykross mot Mora och fortsatt kval.

*Från en underdog-position mot succégänget Tingsryd till SHL-duellen mot Modo.

Och nu blir det som sagt åka av i Leksand på lördag. Backen Daniel Bertov personifierar Leksands inställning på isen. I höstas spelade han division 1-hockey med Mariestad mot Enköping, Surahammar och Köping.

Nu håller han jämna steg med Modobjässen Noah Welch som utsågs till SM-slutspelets MVP förra våren. Bertov får nästan samma istid som Welch och biter ihop när han får käftsmällar av Per-Åge Skröder.

Därför är Leksands hopp återuppståndet redan på långfredagen.