Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Mattias Ek: Jag njöt av Färjestad-Djurgården

Foto: Anna-Lena Bergqvist / BILDBYRÅN
Foto: Anna-Lena Bergqvist / BILDBYRÅN

När prestigen betyder mer än poängen är hockey suverän underhållning.

Som när Djurgården reste från Stockholm till Karlstad för att visa Färjestad vem som är kaxigast. Och bäst.

Det smällde så mycket på isen att Niklas Wikegård och Petter Rönnqvist inte ens kunde hålla sams i C More-studion.


Ladda ner SportExpressens populära app direkt här!

SHL

Brynäs–Växjö 2–0 (0–0, 1–0, 1–0)
Andra perioden: 1–0 (8.53) Daniel Paille (Jacob Blomqvist, Nicholas Johnson).
Tredje perioden: 2–0 (1.31) Oskar Lindblom (Kevin Clark, Jesper Jensen).
Skott: 37–22 (9–7, 17–9, 11–6).
Utv, Brynäs: 1x2. Växjö: 4x2.
Domare: Pehr Claesson, Alvesta och Morgan Johansson, Ljungby.
Publik: 6 533.
Skellefteå AIK–Karlskrona 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)
Första perioden: 1–0 (14.12) Oscar Möller (Joakim Lindström, Sebastian Aho) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 2–0 (18.25) Oscar Möller.
Skott: 32–17 (9–6, 15–4, 8–7).
Utv, Karlskrona: 2x2.
Domare: Mikael Holm, Skärhamn och Mikael Sjöqvist, Karlstad.
Publik: 4 539.
Färjestad–Djurgården 2–1 e förl (1–1, 0–0, 0–0, 1–0)
Första perioden: 1–0 (4.55) Magnus Nygren (Johan Ryno, Alexander Johansson) spel fem mot fyra, 1–1 (12.10) Daniel Brodin (Markus Ljungh, David Bernhardt) spel fem mot fyra.
Fjärde perioden: 2–1 (3.20) Johan Ryno (Joakim Nygård).
Skott: 40–24 (11–7, 14–10, 13–5, 2–2).
Utv, Färjestad: 6x2. Djurgården: 6x2.
Domare: Marcus Linde, Kungälv och Mikael Nord, Arboga.
Publik: 6 070.

Laddningen mellan hockeyjättarna Färjestad och Djurgården är tillbaka. Äntligen, jublar jag!

Då får Ole-Kristian Tollefsen vara Ole-Kristian Tollefsen. Så pålitligt opålitlig som Färjestad nog helst vill ha honom. Han är som bäst när han jobbar som mest med näbbar och klor.

När Djurgården var ur SHL för några år sedan och kuskade runt i allsvenskan till orter som Haparanda, Ljungby och Oskarshamn saknade Tollefsen mötena med Djurgården så mycket att han twittrade och önskade Djurgården tillbaka till SHL.

Well, som ni vet. Tollefsen har blivit bönhörd. Och det han gissningsvis har längtat efter i uppgörelserna med Djurgården kom i full kraft mot honom denna lördagskväll i Löfbergs arena. Klubbarna gläntade på dörren från sina hetsiga möten på 80- och 90-talen och en orkan letade sig in och rev upp matchen med rötterna.

Domarna gav spelarna lillfingret och fick en snårskog av långfingrar, tjuvsmällar, gruff och bentacklingar tillbaka. Det började som en hockeymatch där Färjestads lagkapten Magnus Nygren sköt 1-0 i powerplay via DIF-backen Alexander Urboms klubba. Det var Nygrens tredje mål på de senaste fem matcherna.

Det fortsatte med att Djurgårdens rivjärn Daniel Brodin, också i powerplay, stötte in 1-1. Därefter tiltade det rejält.


Tollefsen lät aldrig Brodin få en chans att jubla över kvitteringen utan proppade honom in i Färjestads övergivna målbur. Brodin rappade tillbaka, det vevades och här, om inte förr, tändes gnistan till en het och lång kväll som inte kunde avgöras på 60 ynka minuter.

Johan Ryno var majestätisk med sin kyla med pucken och sin räckvidd. Inte ens en armbåge i huvudet från Djurgårdens Lukas Vejdemo stoppade honom från att bli matchhjälte.

Vejdemo borde ha fått matchstraff även om det säkert inte var en avsiktlig smäll, men Ryno ruskade av sig den och sköt sedan 2-1 i förlängningen.

Men det som fick C More-studion i Stockholm att nästan brinna upp var duellen mellan Djurgårdens Ville Varakas och Färjestads Andreas Jämtin.

Varakas delade ut en propp som träffade både bröstkorg och huvud på Jämtin, men domarna friade.

När paussignalen ljöd efter två perioder och dörren till Färjestads avbytarbänk öppnades tog Jämtin chansen. För han ville slåss och hämnas på Ville. Jämtins kroppsspråk skrek ut att Varakas skulle ha stryk och han hann dela ut nån smäll innan det tog stopp och det fick väl kosta två minuter i utvisningsbåset.

Och i studion i Stockholm blev det en rejält hetsig diskussion mellan experterna Wikegård och Rönnqvist eftersom Wikegård totalt verkar ducka för att det är fortsatt är hårdare tag mot huvudtacklingar som gäller. Men han kallar det obegripligt nog för "skitpissjävla regler" när Rönnqvist, Tommy Åström och jag vill få bort smällar som den Varakas delade ut mot Jämtin.

Jag njöt av Färjestad-Djurgården. Och jag hoppas att Niklas Wikegård inser att han har fel i sin syn på tacklingar som faktiskt träffar huvudet.