Mattias Ek

Jag gillar Tre Kronors start på VM

Publicerad

Tre Kronor har visserligen skönhetsfläckar i sitt spel. Jag kunde inte bry mig mindre.

Fyra matcher, fyra segrar och 18 mål är en underhållande start. Precis sånt som folk vill komma till Globen och betala (rimliga priser) för att se.

Normalt sett hade man säkert som coach känt sig en aning nervös inför en VM-match där laget kommer till spel med fyra backar plus en 18-åring som gör sitt första stora VM.

Och inte mindre pirrigt borde det vara att se en 105 kilo tung KHL-back, Staffan Kronwall, göra sin första match som forward vid 29 års ålder.

Brodin grymt bra

När det gäller 18-årige Jonas "Det-är-onödigt-att-vara-nervös-på-isen-tycker-jag" Brodin har han visat att ingen, absolut ingen svensk, behöver vara orolig över hans insatser i detta VM. Så grymt bra, helt enkelt.

Det enda coachen Pär Mårts är riktigt skraj över är att Brodin ska åka över till Minnesota i sommar. Enkelbiljett. Jonas Brodin lär vi inte se röken av när Minnesota Wild plockat över honom, Johan Larsson, Mikael Granlund och Luleåmålvakten Johan Gustafsson. Snacka om att svenskbygden i USA har en ljus framtid i NHL.

Apropå NHL. Chicagobacken Niklas Hjalmarsson, som gjorde en fantastisk uppåkning och serverade 2-1-pucken till Viktor Stålberg, är en av alla i detta hemma-VM som upptäckt Brodin.

– "Brodda" har kommit in och har spelat riktigt bra. Jag har aldrig sett honom spela innan. Jag är riktigt imponerad av hur lugn han är i spelet. Han är bara 18, säger Hjalmarsson.

Karlsson förlåten

När Tre Kronor slaravade som mest mot Tyskland var det inte Brodin och Hjalmarsson. Det var konstigt nog NHL-backar som Victor Hedman och Erik Karlsson.

Men Karlsson är förlåten. Ottawas poängmakare har börjat skjuta i detta VM och mot Tyskland hade han också siktat in sig. 3-1-målet var en riktig schlagborr.

Det är stundtals väldigt underhållande att se Tre Kronor spela ishockey. Förstakedjan med Loui Eriksson, Henrik Zetterberg och Johan Franzén är untouchable. Eriksson har på fyra matcher redan gjort 7 poäng (3 + 4) och tangerat sitt VM-rekord från Bern 2009. Zäta är en världsspelare, det visar han i varje byte. Och han har gjort sex assist på de här fyra matcherna, några vackrare än andra. Franzén är en sån kille som till och med tacklar sönder plexiglaset i Globen. Han kämpade in 5-2-pucken, och hann före Loui Eriksson den här gången...

Hetast av alla

Och allra hetast mot Tyskland var trion Erik Karlsson med Chicagoduon Viktor Stålberg och Marcus Krüger. På två perioder hade de skjutit 14 skott och gjort alla tre målen. Mot Tyskland som då skjutit 13 skott och gjort två mål.

Ingen rolig räddningsprocent för Viktor Fasth i målet, men han gjorde några sanslösa räddningar när Tre Kronor var som virrigast med pucken och med markerandet. Inget snack om att förbundskapten Pär Mårts har sin man här för de stora matcherna längre fram i VM.

Jag gillar Tre Kronors start på VM. De 11 500 i Globen också. Under slutminuten stod de upp och applåderade Tre Kronor.

Känns skönt att sluta denna krönika så.

***
Ingen lycka med Philadelphiabacken Nicklas Grossmann. Synd att man valde bort hans backkollega i Flyers, Erik Gustafsson, men nu är det dags att plocka in Brynäsbacken Mattias Ekholm till matchen mot Ryssland. Att spela på fem backar mot Jevgenij Malkin, Pavel Datsiuk och gänget, med Staffan Kronwall som tapper forward, känns uteslutet.
***
Om det inte hade varit för kofotsmannens insats med plexiglaset i den andra perioden hade vi fortfarande väntat på att matchen skulle få fortsätta. Allt till tonerna av mellanstadiedisko.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag