Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattias Ek

Mattias Ek: Grattis till ett lag i högsta serien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Kära örebroare. Grattis till ett lag i högsta serien!

Det är uppenbarligen ishockey ni ska hålla på med.

Vet inte riktigt hur det är med hockeypulsen i Örebro? Men påsken 2013 har Örebro återuppstått som en elitseriestad i ishockey.

Men alla som är partysugna bör hänga på Henrik Löwdahl, Tim Sandberg, Conny Strömberg, Peter Andersson och alla andra hjältar i ÖHK.

Det är läge att fira.

Det tog 34 år att ta sig tillbaka till elitserien.


Det är så länge sedan Örebro hade ett elitserielag i ishockey att jag var tvungen att kolla i bokhyllan hemma. Det blev till att damma av en tjock bok från 1979 och bläddra fram till sidan 216. I Brunnhages bok hittade jag Örebro IK:s laguppställning och där finns namn som Björn "Nalle"  Johansson, Lars "Mozart" Andersson, Staffan Tholsson och också Roger Melin, Lenny Eriksson och Christer Löwdahl.

När ÖIK föll ur fanns alltså Henrik Löwahls pappa Christer med. Och när Örebro åter får ett elitserielag är lagkaptenen Henrik Löwdahl en av de största hjältarna.

Som han har slitit för att en dröm som denna skulle bli verklighet.


Och bakom Emil Kåbergs väldiga skägg gömmer sig entreprenören och pengamannen Mikael Fahlander som gett klubben ekonomiska möjligheter att jobba för en elitserieplats.

Det är kul med förnyelse i elitserien och Färjestad har nu fått en ny granne. Det är väl bara elva mil till Örebro från Karlstad.

En av de saker jag funderar över när det gäller Örebros elitseriesatsning är hur man gör med strulgubben och passningsgeniet Conny Strömberg.

Får den 37-årige eleganten hänga med till elitserien och visa att han duger på landets högsta hockeynivå? Hittills har han en halv säsong med Modo från 1999-2000 i elitserien.

Vore kul om han får chansen att spela på sig själv som poängligavinnare i elitserien precis som han gjort i allsvenskan. Så en strulgubbe är han allt.

Men en rolig sådan.

***

Och grattis Leksands IF! Många är de som har "trollat" ekonomiskt för att ni ska vara där ni tycker att ni hör hemma.

Den sportsliga insatsen kan ingen ta i från er. Det blir gissningsvis en sanslös fest runtom i hockey-Sverige i påsk då elitserieplatsen blir definitiv.

Och det är inte bara i Leksands kommun det kommer att firas. Tiotusentals fans, och konkurrerande klubbar, jublar över att publikmagneten är tillbaka i elitserien till hösten.

Allt annat är hyckleri om man inte medger det.

Med Djurgården borta från elitserien är behovet av Leksand större än någonsin för att locka åskådare till en liga som tappat mycket den senaste säsongen.

Men alla leksingar måste ha förståelse för att det ekonomiska dribblet som pågått, med kommunpampars välsignelse, sticker i ögonen på folk.

Först när ni erkänner det blir det lättare för alla icke-leksingar att glädjas med er.

Och då ska ni veta att ni är välkomna tillbaka i elitserien på riktigt.