Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Mattias Ek: Det här får naturligtvis inte hända

SOTJI. Tre Kronors bästa trio i OS i Sotji var målvakten Henrik Lundqvist, backen Erik Karlsson - och förbundskapten Pär Mårts.

Bland forwards klev ingen fram i finalen.

I stället började rykten cirkulera om att Nicklas Bäckström tagit dopingklassad allergimedicin. Sämsta tänkbara uppladdning inför en match om OS-guldet.

Det ligger nära till hands att säga att Tre Kronors lilla chans att rubba Kanada försvann när Nicklas Bäckström bara någon timme före nedsläpp i OS-finalen blev sjuk på grund av "medicinska skäl".

Redan där och då ställdes Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts på ett hårt prov.

Hur skulle han se till att hindra Kanadas tunga offensiv samtidigt som Sverige skulle ha något att komma med mot hela OS-turneringens bästa defensiv?

Lösningen till en början hette Jimmie Ericsson. Skellefteå AIK:s guldkapten ställdes öga mot öga med dubble Stanley Cup-vinnnaren och OS-mästaren Jonathan Toews vid första nedsläpp.

 

Tre Kronor började bra och stod emot Kanada och Gustav Nyquist hade en puck i stolpen. Men det var en av få gånger under hela OS-finalen som Tre Kronor orkade hota Montreal-målvakten Carey Price. Det var som om kanadensarna flyttat Quebecs ringmur till området framför Price med hjälp av superbackar som Drew Doughty och Shea Weber och en hel skog av NHL-kaptener med Sidney Crosby i första spetsen.

Den svenska defensiven rämnade fullständigt när normalt trygga backar som Johnny Oduya och Jonathan Ericsson drällde med pucken på helt fel ställen på banan.

Jonathan Toews och Sidney Crosby hade sparat sina första OS-mål till finalen. Henrik Lundqvist stred tappert i målet och var Tre Kronors bästa spelare i denna turnering. Erik Karlsson fick inte chansen att briljera mot Kanada i finalen och klöv i frustration sin klubba i båskanten mitt framför näsan på materialaren Anders "Pudding" Weiderstål.

Pär Mårts coachade hårt matchen i genom och lät heta centrar som Marcus Krüger och Marcus Johansson få mycket istid.

 

Mot Kanada räckte inget. Världens bästa defensiv gav 3-0-seger.

För Tre Kronor blev det ett silver och en lång kväll med frågor om Nicklas Bäckströms doping. Vad som gått snett när han tog sin allergimedicin har jag ingen aning om. Men det får naturligtvis inte hända. Det finns inget försvar, men säkert en djungel av förklaringar.

Ett mörkt slut på en annars ljus turnering.