Mattias Ek

Det går inte att ersätta Rödin

Publicerad

GÄVLE. Två matcher utan MVP-forwarden Anton Rödin och två förluster.

Brynäs är på väg bort från topp sex i SHL och risken finns nu att laget missar SM-slutspelet.

Värst av allt, det går inte att ersätta Rödin. Det är nu coachen Thomas "Bulan" Berglund och sportchefen Stefan Bengtzén måste visa sin fingertoppskänsla.

Brynäs har haft två tuffa matcher utan den långtidsskadade lagkaptenen Anton Rödin. Först nollade av Frölunda (0-2) i Scandinavium. Och sedan uppläxade (3-5) av regerande mästarna Växjö hemma i Gavlerinken i ämnet effektivitet.

Det glädjande sett med Brynäsögon är att laget skapar mängder av chanser. Mot Frölunda hade Brynäs 39 skott. Men då var den nykomponerade förstakedjan med Jesper Ollas, Greg Scott och Oskar Lindblom inne på båda baklängesmålen.

 

Det nedslående är att bara de diplomerade målskyttarna Greg Scott och Nick Johnson lyckades få hål på Växjö.

 

I början av mötet med mästarna malde "Bulan" Berglunds Brynäs ner Lakers. Det var 10-0 i skott efter tio minuter. Det var 11-1. Och det var själva fa-an vad svårt det var att få dit pucken.

Brynäs, som sagt utan Anton Rödin, skramlade ihop det bästa man har i offensiv för att få bett i sitt powerplay. Det innebar backen Jonathan Pudas som skytt och med forwardskvartetten Nick Johnson, Greg Scott, Oskar Lindblom och Petr Vrana.

 

När Växjö fick sitt första powerplay tog det 13 sekunder. Sedan hade förstakedjans Robert Rosén hittat en fri Alexander Johansson framför Bernhard Starkbaum i Brynäskassen och så ledde Lakers med 1-0. Att jobba i uppförsbacke i matcherna är inte vad Brynäs behöver.

"Bulan" Berglund gillar inte frågor om saknaden av Anton Rödin, det märks, men det är bara att vänja sig. För varje match som Brynäs missar chanser, kammar noll och blir utan poäng lär reportrar i hockey-Sverige ställa frågor om vad Brynäs ska hitta på.

Ja, vad ska Brynäs hitta på?!

Det är ju inte bara att han producerar en massa själv, han ger också sina Brynäskamrater drömlägen med sin blick och sin fart och sin skicklighet.

– Det finns ingen Anton Rödin på marknaden. Så är det, säger hans kedjekamrat Greg Scott.

Och han har nog rätt i det.

 

Men sportchefen Stefan Bengtzén, som inte sades vara på plats i Gavlerinken, behöver hitta någon vass forward. Brynäscoachen Thomas "Bulan" Berglund började kasta om i kedjorna i den tredje perioden mot Växjö och det gav resultat. Både Scott och Johnson är vassa målskyttar. De har gjort 14 respektive 16 mål.

Att börja med dem ihop redan i nästa match kan vara en start på en slutspelsjakt utan Anton Rödin.

 

Växjö blixtrade till mot Brynäs och visade mästerlig effektivitet. Defensiven har darrat och det ledde nyligen till tre raka förluster och 13 insläppta mål. Fortfarande kan försvarsspelet bli bättre.

Men offensivt är det varning för Växjö som gäller.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag