Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Ibland behövs det en smäll för att påminnas

Foto: Robbin Norgren / BILDBYRÂÅN
Mats Waltin
Foto: Ronny Johannesson

AIK, Björklöven, Modo och Södertälje har vunnit totalt 17 SM-guld. Men trots alla fina meriter kämpar de nu på den undre halvan i hockeyallsvenskan.

Vad ska de ta sig till för att resa sig – och se SHL igen?

Bjässarna som fallit

BJÖRKLÖVEN, Umeå

Meriter: SM-guld (1987), tre SM-finaler, 26 säsonger i högsta divisionen.

Kommentar: Löven har inte spelat SHL-hockey sedan 2001. 2010 var ekonomin så usel att det blev tvångsnedflyttning till division 1. I höst har man kickat tränaren Tommy Jonsson och Markus Åkerblom har tagit över. En del förändringar har gjorts i laget för att man ska lyfta mot fortsatt kvalspel efter grundseriens slut.

MODO, Örnsköldsvik

Meriter: Två SM-guld (1979 och 2007), sex SM-finaler. 54 säsonger i högsta divisionen.

Kommentar: Efter det senaste SM-guldet 2007 har det gått brant och snabbt utför. Den traditionsstarka klubben har haft väldiga bekymmer med omställningen till vardagen en trappa ner från SHL. Sportchefen Per Svartvadet, som i rollen som lagkapten ledde Modo till guld för nio år sedan, har fått kicken. Tuffa tider.

AIK, Solna

Meriter: Sju SM-guld, tolv SM-finaler, 68 säsonger i högsta divisionen.

Kommentar: Det har varit mycket av en bergochdalbana för Gnaget på 2000-talet och man har varit nere i ettan och vänt. Mellan 2010 och 2014 spelade man i SHL och nådde två raka SM-semifinaler. Hösten har varit tung, skadorna många, men Roger Melin och Anders Gozzi kämpar hårt för att ta det tippade topplaget uppåt.

SÖDERTÄLJE SK

Meriter: Sju SM-guld, 15 SM-finaler, 74 säsonger i högsta divisionen.

Kommentar: Anrika SSK har kravlat sig tillbaka till näst högsta ligan efter en svettig säsong i division ett. Sex trepoängare på 28 matcher i allsvenskan visar hur plågsamt jobbig situationen är. Coachen Mats Waltin har kolliderat med flera spelare som fått lämna laget. Det gäller i huvudsak att försöka undvika kval.

Sammanställning: MATTIAS EK

Det är sällan eller aldrig särskilt skoj att få en käftsmäll. Men att åka ur en division i svensk hockey kan kännas som det och det är en del av showen. Utan kvalspöken och hot om degradering blir publiken blåst på en stor del av spänningen och utan nerv blir hockeyn meningslös.

Vänd på det.

Utan drömmar och ambitioner om att gå upp i SHL skulle nog många i hockeyallsvenskan packa ihop och lägga ner.

Därför är det så betydelsefullt med rörlighet mellan ligorna.

För närvarande kämpar Modo, som har utvecklat världsspelare som Foppa, Markus Näslund, Sedinarna och Victor Hedman, för att hitta ett hållbart sätt att klara av att spela hockey i den näst högsta ligan.

Efter 54 säsonger i den högsta.

– Jag förmodar att de har det jobbigt i Modo med tanke på den situation de är i. Jag avundas dem inte och kan egentligen bara önska dem lycka till. Det är ett hårt jobb de ställs inför, säger Södertäljes klubbdirektör Mats Pernhem.

Han vet vad han snackar om. För precis två år sedan klev han in i SSK när laget brakade hela vägen ner till division ett.

– Jag har fått känna på hur det är, hur mycket arbete vi fick lägga ner bara för att få föreningen att överleva. Förra säsongen fick vi lite styrsel på grejerna även om det har tagit väldigt lång tid att få ordning på ekonomi och få den i balans, säger Pernhem.

Modos fall har varit tung och under hösten har man skrotat den relativt nya sportkommittén och gett sportchefen Per Svartvadet kicken. Örnsköldsviksklubben håller på att lära sig att tänka långsiktigt.

Faktum är att det är nära unga egna spelare som Lukas Wernblom får chansen som man känner att det finns ett hopp för Modo.


LÄS ÄVEN: 18-åringen hjälte för Modo.


"Det finns många förebilder"

Modo är i år nykomling i allsvenskan. Precis som Södertälje. Även om de kommer från olika håll i seriesystemet.

SSK har inte haft råd att göra sig av med tränaren Mats Waltin ens om man hade velat.

– Jag vet inte om någon organisationsform i sig innebär några sportsliga garantier. Modo har haft en full organisation med rätt mycket folk, general managers, sportchefer, sportkommittéer och jag vet inte om de känner sig så där jättenöjda med sina sportsliga framgångar... säger Mats Pernhem.

Södertälje är jumbo i hockeyallsvenskan men envisas med att ha tålamod.

– Vi tror att det måste byggas från grunden för att det ska bli långsiktigt framgångsrikt. Det finns många förebilder. Jag menar, för Skellefteå kanske det tog tio år, Örebro likaså. Timrå är inne på tredje eller fjärde säsongen med sitt lag. Titta på Karlskrona och så vidare. Man måste ha ett större tålamod än många tror för att vi ska nå de framgångar vi vill göra, men också för att kunna upprepa dem, säger Mats Pernhem.

I SHL är numera Frölunda, Växjö, Malmö, HV 71, Linköping och Skellefteå på den övre halvan. De sex lagen har vunnit 14 SM-guld. AIK och SSK har vunnit lika många.

Men AIK och Södertälje har inte segrat sedan 1980-talet.

Tiderna förändras.

Ibland behövs som sagt en käftsmäll för att bli påmind om det.

Klubbar som klarar av att förädla talanger leder numera utvecklingen. Det ger på så vis hopp för alla, även slumrande jättar som AIK, Björklöven, Modo och Södertälje.