Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
 Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
Mattias Ek

Vilka sparkas ut från Modo?

Publicerad
Uppdaterad
Modos praktfiasko är så gigantiskt att det är frågan om klubben överlever.
Peter Forsberg, Markus Näslund, Mats Zuccarello Aasen och tolv andra spelare kan försvinna. Slutspelsmissen kostar miljoner. Och vilka fler än sportchefen Fredrik Andersson sparkas ut?
Peter Forsberg får troligen aldrig vinna något SM-guld med sitt Modo. Fortsätter han att spela ishockey efter lördagens betydelslösa match mot Rögle?
Vi lär få vänta i månader, som vanligt, på att få ett svar från Forsberg.
Att Foppa inom några timmar kan ha gjort sin sista match i Modo är bara en av konsekvenserna av Modos pinsamma 3-2-förlust mot Södertälje. Ett SSK som saknade fyra avstängda spelare, plus flera skadade lirare, och som redan var klart för kvalserien.
Modo ska känna lättnad över att slippa göra Södertälje sällskap. Men så mycket mer finns det inte att glädjas åt den här fiaskosäsongen.
Den andra i rad.

Att sparka tränaren Miloslav Horava hjälpte inte.
Att plocka in Peter Forsberg och styrelseledamoten Markus Näslund hjälpte inte heller. Men Näslund ska ha stort cred för att han gjorde ett försök.
Precis som Foppa.
Men under större delen av säsongen blev hans vara eller inte vara en alltför stor belastning för Modospelarna. Med Forsberg kunde Modo många kvällar se ut som ett slutspelslag.
En del lät sig till och med luras att tro att Modo kunde vinna SM-guld.
Frågan är nu vilka följderna blir för Modo.
14 spelare, inklusive gratislirarna Forsberg och Näslund, har utgående kontrakt och Näslund lägger nu av. Poängmaskinen Mats Zuccarello Aasen kan hamna i NHL om det blir ett NHL-avtal.

Modo gör på nytt en mångmiljonförlust och med uteblivna publikintäkter för minst två slutspelsmatcher svider det rejält i plånboken.
Sportchefen Fredrik Andersson har inte visat sig vara kapabel att bygga ett lag före vare sig SM-slutspel eller framtiden.
Får han fortsätta?
Får nödlösningen Hannu Aravirta fortsätta sedan laget kroknat under de sista tiondelarna mot Skellefteå och slagit en rad icingpuckar i tredje perioden mot Södertälje?
Skulle inte tro det.
Modo, som stolt kallar sig ”Heart of Hockey”, har inte längre en imponerande juniorverksamhet. I ett läge där klubben är i desperat behov av en föryngring.
Modo i mars 2010 har lång väg att gå för att nå ett SM-slutspel igen.
För tre år sedan vann klubben sitt andra SM-guld.
Nu känns allsvenskan betydligt närmare.

***
Just nu har Djurgården det hetaste målvaktsparet, Gustaf Wesslau och Stefan Ridderwall, av slutspelslagen. DIF var riktigt nära att kunna vinna elitserien. Brynäs och Djurgården känns som de formtoppade lagen inför SM-slutspelet.
***
Magnus Kahnberg har gjort 19 mål för Brynäs. Under hela sin hockeykarriär har han bara en gång i Frölunda gjort fler mål. Det var när han 2003-2004 vräkte in 33 mål.
En kanonvärvning för Brynäs har det visat sig. Kahnberg fick vänta till match nummer 13 innan han spräckte målnollan för sin nya klubb. Därefter har han gjort 18 mål på 41 matcher. Hyfsat!
***
Starkt av Frölunda att vinna i Skellefteå och säkra slutspelsplatsen.
***
HV 71 kan med ett nödrop vinna elitserien, trots stinkande form. Poängen mot Färjestad var superviktig. Och gör att HV antagligen väljer Luleå eller Timrå i SM-kvarten.
***
Frågan är bara vad Linköping håller på med. Avgående tränaren Slavomir Lener är på väg mot ett väldigt kort slutspel. I år igen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag