Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Ek: Verkar vara som vanligt i Skellefteå

Foto: Gepa Pictures/ Mario Kneisl / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Ny general manager. Ny tränare i båset. Ny målvakt i målet. Flera stjärnor skadade.

Men segermaskinen Skellefteå blir svårstoppad även denna säsong.

Allt verkar vara som vanligt.

Så funkar CHL

48 lag, därav de åtta svenska lagen Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV 71, Linköping, Luleå, Skellefteå och Växjö, gör upp om titeln i Champions Hockey League.

Lagen är indelade i 16 grupper med tre lag i varje. De två bästa från varje grupp går vidare till 16-delsfinal. Gruppspelet är klart för SHL-säsongen medan slutspelet börjar den 4 oktober med matcher hemma och borta. Finalen spelas i en match den 7 februari 2017.

Matcher i dag: Kl 14.30 Sparta Prag-Färjestad (SVT2 och SVT Play), kl 17.00 Pardubice-Frölunda (SVT Play) och Djurgården-Rouen (Eurosport).

Mikael Lindgren har tagit över som sportchef efter general managern Lars Johansson, som tillsammans med coachen Hans Wallson dragit vidare mot nya äventyr i Zürichlaget ZSC Lions i Schweiz.

Fredrik Öberg har tagit plats bredvid Bert Robertsson och Stefan Klockare på tränarbänken och i bortamatchen mot Kalpa i Finland imponerade Öberg.

Jodå. Imponerade.

Det kan låta vrickat och lätt överdrivet, att efter en match i Champions Hockey League, skicka beröm till en coach bara så där. Men tänk då på att Öberg är rookie som coach på internationell nivå, och med ett oerhört lugn förmedlade han tydliga och raka besked till spelarna vid 2-1-ledning. Det framgick av SVT:s sändning.

Skellefteå hade skakat om i kedjorna efter bortaförlusten mot Vienna Capitals och hittade kombinationen Andrew Calof, Pär Lindholm och Jesper Olofsson. Lindholms matchvinnande 2-0 var sovjetiskt snyggt.

Segern innebär att Skellefteå står med ena benet i CHL-slutspelet inför de två avslutande hemmamatcherna.


Mer män än befordrade J18-tränaren Fredrik Öberg har agerat stressat i mindre utsatta sammanhang än så här. Ett färskt exempel:

För tio dagar sedan, under en träningsmatch mellan KHL-lagen Neftechimik Nizjnekamsk och Torpedo Nizjnij Novgorod, rök tränarna Jevgenij Popichin och Peter Skudra ihop i ett knytnävsslagsmål... Fan vet om vad.

Skellefteå har som vanligt tappat spelare till NHL och KHL. Men AIK-värvningen Gustaf Lindvall, som ska ersätta målvaktsstjärnan Markus Svensson, var lugnet själv i sin tävlingsdebut. Han tog 27 av 28 skott mot Kalpa.

Faktum är att Skellefteå inte saknade skadade spelare som Jimmie Ericsson och Joakim Lindström när Adam Pettersson och Emil Pettersson gjorde jobbet i stället.


Återstår att se vem av tränarna som kliver fram och blir ny förstetränare efter Hans Wallson? Klockare, Robertsson och Öberg påstås ju ha helt delat ansvar.

– Vi har egentligen inte förändrat någonting i hur vi tänker kring hockeyn eller hur vi tänker kring ledarskap. Vi hjälps åt på alla plan, säger Bert Robertsson.

– Uppenbarligen blev det så att "Walle" (Wallson) tog någon form av frontroll i media, han fixade och donade, och han var duktig på det och ville göra det.

– Med mig blev det bara en massa jävla stormar i media så jag valde att kliva tillbaka en hel del. Det blev lugnare kring vår trupp.

Och Wallson utsågs till årets coach i SHL två år i rad.

– Ja. Det är jätteroligt. Fantastiskt. Nej, vad ska jag säga? Vi är glada för alla individuella framgångar. Sedan förstår alla att det är frukten av att vi har jobbat hårt tillsammans, säger Robertsson, som har kavlat upp ärmarna igen.

Oavsett titel i båset.