Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Ek: Tingsryd är inte lika välkomna till SHL

Foto: Jonas Gustafsson
Foto: Andreas L Eriksson

AIK gick upp i serieledning inför nästan 7 500 åskådare på ett gungande Hovet. En välkommen syn för de flesta SHL-pamparna.

Men förlorande Tingsryd står också med ena benet i kvalet. Ett inte lika välkommet lag i SHL.

Faktum är att högt uppsatta ledare tolkar licensavtalet så att Tingsryd inte ens bör få kvala uppåt.

Tingsryds AIF från en liten kommun i Småland har stoltare hockeytraditioner än grannen Växjö Lakers, som är regerande svenska mästare.

Fattiga Taif har vare sig ekonomi eller arena för att spela i SHL. Men med bara elva omgångar kvar av hockeyallsvenskan har klubben som fostrat NHL-backarna Oliver Ekman-Larsson och Kjell Samuelsson ett bastant grepp om en finalplats. Väl i final ger tre vinster till ett möte med Karlskrona om en plats i SHL.

Superskrällen är inom räckhåll.


Mot AIK knep Tingsryd en poäng på vilja och stor skicklighet i powerplay. När över 7 400 hemmafans gav hals svarade tio pers i Taif-klacken med en vit banderoll med svart text: "Spela hockey bonnjävlar".

Det är det självförtroendet som jag tror har tagit Tingsryd raka vägen från division 1 till toppen av allsvenskan på ett drygt halvår.

Men SHL-ledare som jag har pratat med menar att Tingsryd på grund av sin svaga ekonomi inte ens har rätt att spela hockeyallsvensk final mot AIK. Efter 52 omgångar ska säsongen vara över menar man. Så tolkas licensreglerna.

– Vi är förvånade allihop i SHL att ingen diskuterar frågan eftersom debatten i det här förra året var så pass tuff när statuterna sattes, säger en SHL-chef.


Karlskrona har inte levt upp till kravet på en arena för 5 000 åskådare varav 3 500 sittande. KHK spelar på dispens, men bygget drar ut på tiden vilket har lett irritation.

Detta strul kommer med all sannolikhet göra att andra småklubbar får lida.

– Det är något vi behöver titta på inför framtiden. Vad händer om man redovisar planer och annat och baserat på det får licens och sedan följer man inte planerna? Skulle man kunna tänka sig något slags vitessystem? Så är inte bestämmelserna utformade i dag, säger Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Tingsryd har inte bara en för liten arena. Klubben befinner sig i ett så kallat kontrollår i allsvenskan eftersom man inte hade ordning på sin ekonomi förra säsongen.

– Gult kort brukar jag säga, skojar Anders Larsson.

I SHL ler man inte.För att nå dit krävs fyra miljoner kronor i eget kapital. "Tingsryd bör alltså inte ens få kvala", heter det nu från SHL.

Men det avfärdar Larsson.

– Det stämmer inte. Prövningen i licensnämnden sker först efter varje säsong.

Ingen rök utan eld har jag lärt mig när det gäller SHL. Vd:n Jörgen Lindgren duckar för alla frågor om Tingsryd. Han har lärt sig av tidigare misstag som också väckt ramaskri i hockey-Sverige.