Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mattias Ek

Ek: Prispengarnas storlek bli avgörande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det finns inga garantier för att den nya Europaligan blir en succé.

Men de SHL-lag som i dag inte är med i European Trophy tänker inte bara stanna hemma i Sverige och se på.

Från och med nu är alla med på Europa-äventyret.

European Trophy har en bra bit kvar till ett erkännande som något viktigt i hockeyns värld. Det är fortfarande en försäsongsturnering för de 32 inblandade lagen och inte minst för de lag som står utanför och tittar på.

Hittills spelar lagen för äran att få kalla sig Europas bästa lag.

Men utan de stora KHL-lagen väger titeln ganska lätt. Och utan de mäktiga ryska investerarna är prispengarna också förhållandevis små.


Visionen är spännande, tycker jag. Inom några år kan det vara den bästa Europaturneringen vi har skådat.

Då vill man absolut inte stå utanför och bara glo på.

Vet inte om det är så AIK, Leksand, Modo, Skellefteå, Växjö och Örebro har resonerat då de nu beslutat att göra de andra sex SHL-lagen sällskap.

- Den nationella ligan är huvudbusiness för alla lag så får vi se vart det här tar vägen och hur utvecklingen blir, säger Skellefteås ordförande Pär Nordlund.

De sex nya lagen investerar en dryg miljon kronor, men måste likväl kvalificera sig på sportsliga grunder och har ingen direktplats i likhet med de sex SHL-lag som redan är med.

Det muttras lite över det, men någon fördel ska väl de grundande klubbarna ha.

- Jag tror fansen kommer att ha störst påverkan och om de inte accepterar den här produkten blir det kommersiellt mindre intressant, fortsätter Pär Nordlund.

Den svenska publiken kan vara svårflirtad när det gäller europeiskt motstånd. Så prispengarnas storlek blir nog avgörande för turneringens framtid.