Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Ek

Ek: Petrasek sjunger på sista versen

Som jag ser det har David Petrasek vikarierat färdigt som lagkapten i HV 71.

Dags att ge världsmästarbacken Elias Fälth det förtroendet.

Fälth är den ende som är bra i SHL:s just nu hetaste kvalseriekandidat.

Jo, det går något så underjordiskt tungt för Johan Davidssons stand in i HV 71. Jämngamle lagkaptenen David Petrasek, 37, sjunger högljutt på sista versen efter tre SM-guld med Jönköpingsklubben. Nu är det inte guldet som HV jagar utan att nå slutspel.

Eller rättare sagt. Att slippa kvalserien.

Petrasek personifierar HV 71 på ett mindre smickrande sätt. Jag har sett HV och Petrasek både vinna och förlora under den hör hösten. Mest förlora, förstås. Petrasek fick se sin lagkamrat, målvakten Gustaf Wesslau tveksamt släppa in Skellefteåforwarden Viktor Arvidssons första mål för säsongen till 1-0. Och han kom sent in i situationen då det blev 2-0 och var delvis med och skymde Wesslau när Pierre-Édouard Bellemare styrde in sitt första mål för säsongen. Minus två mot Skellefteå och totalt minus nio på elva matcher. Så långt. Det blev värre.

Av bara farten var Petrasek på banan när Bellemare dunkade in 3-0 förbi en märkbart formsvag Gustaf Wesslau. Och när HV 71 i vad som borde ha varit ett desperat försök att spräcka Henrik Karlssons ohotade målvaktsnolla gav en totalt stukad Petrasek bort pucken till Pontus Petterström i mittzonen och då var det 4-0 i tom kasse som på beställning.

 

Hur coachen Ulf Dahlén kunde spela David Petrasek i vad jag förmodar var ett försök att jaga ikapp Skellefteås 3-0-ledning med några minuter kvar är en gåta lika lätt att lösa som om den uttalats av en svårt fransktalande fader Fouras i Fångarna på fortet.

Quoi!?

På elva matcher har David Petrasek minus elva i plus/minusstatistiken och det gör honom till sämst i SHL. Precis som det lag han är kapten för.

Jag tycker att det är hög tid att HV har ett nytt krismöte och byter lagkapten redan till nästa match mot Frölunda. Förra säsongen blev Petrasek petad i ett par matcher av Dahlén, men skadeläget gör det knepigt i höst.

Mitt förslag är att VM-guldbacken Elias Fälth får ta över ledarrollen. Han är bäst i sitt lag och har fortfarande förmågan att analysera HV:s situation och se både ljusglimtar och brister. Om fler i HV spelade som Fälth hade HV varit det slutspelslag man har spelare för att vara.

Ulf Dahlén har med 5-0-förlusten i Skellefteå tagit ytterligare ett kliv åt fel håll med sitt HV. Men vad göra mot Skellefteå? Sveriges alltjämt bästa ishockeylag.

***

Linus Klasen är skillnaden mellan Luleå och många andra SHL-lag. Mot Färjestad lätt han nävarna tala på vackrast möjliga sätt. Backhandassisten till Johan Franssons 1-0-kanon var underbar. Liksom direktskottet till 2-0 när Fransson väluppfostrat fattade att han var skyldig Klasen den assisten.

 

***

I en tid där spelare byter klubb efter kontraktets innehåll är det väl ärligt talat lite häftigt och genuint när både Björklövens och Skellefteås supportrar protesterar mot att klubbarna samarbetar med varandra på ett sätt som man inte gillar. Och det är bra om man inte pekar ut enskilda spelare utan gör markeringen mot klubbarna i stort.

 

***

Leksandsbacken Patrik Hersley blir bara bättre och bättre och killen har ett grymt högerskott. Mot Frölunda hittade han ett nytt sätt att göra mål genom att parkera framför motståndarkassen i power play och när pucken till slut kom till honom bara small det. Härligt att se!

***

HV 71:s nye hårding Kyle Beach skickade inte direkt några bra vibbar till sina lagkamrater när han var framme och gav Skellefteåmålvakten Henrik Karlsson uppmuntrande klappar. Efter ha fått smisk med 5-0 i ett läge där HV är dyngjumbo. Visserligen känner de varandra sedan Nordamerika, men so what?! Det här är elitidrott.

***

Örebro-Brynäs verkar ha varit en höjdare. Som det ska vara när två topplag möts...

***

Modos kids är fantastiska. Gustav Possler fortsätter att sätta puckar, nu åtta mål i SHL, och Edwin Hedberg blev tvåmålsskytt i 4-3-segern mot Linköping. Modo känns på gång och det verkar ta mig tusan som om Per-Åge Skröder har fått i gång klockradion till slut. Även om LHC har det lite svajigt för tillfället är det underhållande att se Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson spela så nära Sedinhockey man kan komma i Sverige. Vilket radarpar! 35 poäng ihop på elva matcher.

***

Växjö börjar röra på sig rejält och är nu ny femma i tabellen efter det sena avgörandet och 3-1-segern mot AIK. Nu poäng sju matcher i rad och vips är det bara två pinnar upp till tvåan Brynäs.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!