Foto: Ylwa Yngvesson
 Foto: Ylwa Yngvesson
Mattias Ek

Mer och mer talar för nytt kval för Modo

Publicerad

Modo dominerade mot självaste Skellefteå. Det blev 35-23 i skott. Spelövertaget och chansregnet tände Modofansen.

Men fakta är inte en lika rolig läsning i Foppaland.

Noll mål. Noll poäng. Förlust med 3-0. Och mer och mer talar för nytt kval för Modo.

SHL-tabellen håller på att cementeras i botten. I praktiken är det klart att nykomlingen Karlskrona får spela kval till våren. Och mycket talar för att det blir mot antingen AIK eller Tingsryd, som har tio poängs försprång i toppen av hockeyallsvenskan.

Vilka ska göra Karlskrona sällskap till det nerviga kvalet?

Tabellen säger Modo. Efter 32 omgångar är laget näst sist.

Efter 15 omgångar fick tränartrion med huvudcoachen Larry Huras i täten sparken från Modo. Då hade laget tio poäng, ett snitt på 0,67 poäng per match.

Nu har Modo spelat 17 matcher med Andreas Johansson som huvudtränare och poängmässigt tar laget numera exakt en poäng i snitt per match.

Det är knappast tillräckligt bra för att slippa kvalet. Sett över de senaste tio matcherna har Modo bara tagit åtta poäng. Bara KHK är sämre. Och när endast SHL:s sämsta lag har en sämre poängform än Modo är det en omöjlighet att börja klättra i tabellen.Men spelmässigt har Modo inlett 2016 lysande sett till flera faktorer. Bortavinsten mot serieledande Frölunda tidigare i veckan var ett praktexempel på hur Roger Rönnbergs segermaskin ska störas. Ja, egentligen hur alla lag hamnar i problem i egen zon. Modo spelade med hög forechecking, vann puckar och skapade chanser. Precis så började Modo även mot serietvåan Skellefteå.

Mot Frölunda satte Modo chanserna. Mot Skellefteå brändes alla. Bill Thomas hade nio skott mot Erik Hanses i Skellefteåmålet, men puckarna gick mest längs isen eller rakt på en tät Hanses som fixade sin första nolla för säsongen.

Däremot var det femte gången Modo gick mållöst från isen. Det utsatta läget i tabellen kan vara en förklaring till de många missade Modochanserna. Eller brist på skicklighet. Spelare som Maxim Lapierre, Bill Thomas och Per-Åge Skröder behöver leda sitt lag med proffsigare precision.

En sak som Modo definitivt kan – och måste – göra något åt är att sluta ta korkade utvisningar. I synnerhet i anfallszonen. Skellefteå gjorde 2-0 i powerplay efter en sådan miss och målet blev knäckande.

Enligt majoriteten, 46 procent, av de som röstat på SPORT-Expressens sajt kommer Modo att klara sig kvar i SHL. Via kval. 37 procent tror att Modo utan problem spelar i SHL nästa säsong, men det var när de tyckte till efter 4-3-vinsten mot Frölunda.

17 procent tror att Modo åker ur. En smått otänkbar tanke i Örnsköldsvik. Därför måste poängen börja ramla in.

Det var stora publikfester på flera håll i SHL.Tycker nästan synd om hemmafansen i Karlstad, Stockholm, Växjö och Ö-vik. För trots proppfullt med folk fick FBK, DIF, Växjö och Modo stryk.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag