Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Ek

Ek: "Luleås succé strider mot all logik"

Foto: Johanna Lundberg
Foto: Johan Bernström

Luleå tacklade mindre än Djurgården. Luleå drog på sig fler utvisningar, gjorde bara två mål och utnyttjade inte sitt powerplay.

Till råga på allt haltade kämpen Jonathan Granström illa efteråt. Stryk för Luleå på Hovet?

Glöm det.

Det går bra nu för Luleå.

Förbluffande nog.

För det strider mot en rad logiska faktorer. Förstemålvakten Joel Lassinantti är höftskadad. Det är andremålvakten Daniel Larsson också. Precis som tredjemålvakten Filip Gustavsson.

Så fjärdekeepern Samuel Ward är vikarie och femtemannen Oscar Masiello är redo om han skulle behövas.

Och Samuel Ward sköter sitt jobb med den äran, ska sägas. Han är hemkallad från Asplöven och han darrade inte det minsta inför de 6 500 åskådarna på Hovet i Stockholm.

Sedan Brendan Mikkelson fått sin 2-1-puck godkänd av situationsrummet var Luleås trepoängare aldrig hotat. Och det retade gallfeber på Djurgårdstränaren Hans Särkijärvi.

- Vi får en straffspark, 1-0 tidigt, vi får ett powerplay som vi missbrukar helt och hållet. Jag tror inte vi har ett avslut. Efter det tycker jag att vi tappar helt. Jag tycker det är vår sämsta period under hela serien, säger Särkijärvi.

Djurgårdens finske landslagscenter Tomi Sallinen hade inte ett skott på mål på hela matchen. Kedjekamraten, den norska stjärnforwarden Patrick Thoresen hade ett enda skott mot Ward.

Det säger en del.

Djurgården ser tröttkört ut. Som ett lag som tränat hårt under lång tid. Och som tappat nyckelspelare som Marcus Sörensen och Alexander Fällström på vägen. Det gör inte offensiven hetare.

Men Djurgården tränar tufft för att utvecklas snabbt och jämfört med förra året, då man var nykomling i SHL, är lägstanivån i defensiven högre. Offensiven behöver följa efter. Djurgårdens tyngre forwards som Daniel Brodin, Mikael Ahlén och Henrik Eriksson turades om att proppa Luleåbacken Jonathan Sigalet. Men han och hans Luleå agerade smart och tålmodigt.

Skadorna på målvakterna verkar ha skärpt sinnena på en rad Luleåspelare. En tidigare utskälld back som Craig Schira har inte längre huvudet under armen utan har upptäckt att det går mycket bättre när det är på sin rätta plats.

En som alltid är på rätt plats är Jonathan Granström. Visserligen fick han bara två perioder och lite drygt tio minuters istid innan han "fick en kille över sig" och så var kvällen förstörd.

I Luleås uppryckning i SHL är han den ledande spelaren. När det inte riktig funkar för finlirare som Jacob Micflikier och Johan Harju är det Granström som står för effektiviteten på alla plan.

Så det är av enorm betydelse att inte han också hamnar på skadelistan.

- Vi får vänta och se i morgon. Jag är lite stel. Jag kan inte säga någonting, säger Granström sammanbitet.

Luleå har börjat dra in poäng i SHL, men tränaren Joakim Fagervall vet att med en så här seg start kan man inte andas ut förrän solen börjar tina isen på Luleås gator, någon gång framåt mars.

Det är många i Luleå som förtjänar beröm efter segern mot Djurgården och att det hårda jobbet börjar bli till en vana.

Men den som lyckades få en egen hyllningssång av den rätt stora och väldigt högljudda Luleåklacken på Hovet var... "Osten".

Säga vad man vill om Luleås sportchef Lars Bergström, men han missar sällan ett bra tillfälle att glänsa.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!