Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Ek

Ek: HV har gett sig fasen på att inte åka ur

Foto: Stefan Persson
Foto: Stefan Persson

LINKÖPING. 3-2-vinsten mot LHC var den första bortasegern för HV 71 i ett SM-slutspel på exakt tre år.

Men det var ändå inget överdrivet jubel i HV:s omklädningsrum efteråt. Det är som om Jönköpingslaget har gett sig fasen på att inte åka ut i kvartsfinal för femte gången i rad.

FAKTA

HV 71:s förlustmatcher i SM-slutspelet sedan segern 17 mars 2012

21 mars 2012: Färjestads BK–HV 71 2–0

15 mars 2013: Linköpings HC–HV 71 6–1

19 mars 2013: Linköpings HC–HV 71 5–4 efter förlängning

15 mars 2014: Skellefteå AIK–HV 71 3–1

19 mars 2014: Skellefteå AIK–HV 71 6–4

23 mars 2014: Skellefteå AIK–HV 71 3–1

13 mars 2015: Linköpings HC–HV 71 3–2

17 mars 2015: Linköpings HC–HV 71 3–2

Inte sedan den 17 mars 2012 hade HV 71 vunnit på bortais i SM-slutspelet. För tre år sedan blev det seger i Karlstad mot Färjestad, men likväl blev det stryk med 4-2 i matcher och ett tidigt slut på säsongen.

HV har haft fyra olika huvudtränare i de senaste fem SM-slutspelen. Janne Karlsson vann SM-guld med HV 71 för fem år sedan, men fick kicken efter slutspelsmissen mot AIK 2011.

Ulf Dahlén tog över, men hade samma svaga kvartsfinaler i SM-kvartsfinalerna 2012 (Färjestad) och 2013 (Linköping) och efter det att Dahlén fick sparken vid jul 2013 tog Torgny Bendelin över. Skellefteå blev mycket för svårt för HV förra våren även om HV 71 då gjorde en tapper insats mot ett övermäktigt motstånd.

Andreas Johansson har som huvudtränare fått en betydligt bättre start på slutspelet än sina företrädare.

HV-forwarden Calle Ridderwall, som snyggt spelade fram Erik Christensen till 1-0, sätter fingret på varför det är så.

– Vi har hittat en fin balans i laget igen. När vi hade problem med skador för någon månad sedan tappade vi den lite grann och nu har vi hittat tillbaka. Alla vet vilken roll de har och vet vad som krävs för att vinna, säger Ridderwall.

 

HV 71:s 3-2-seger i Saab arena var logisk. De backar som ska vara Linköpings fyra bästa, alltså Mattias Bäckman, Magnus Johansson, Jonas Junland och Daniel Rahimi, var de som bjöd HV på 1-0, 2-1 och 3-1.

Lägg till att Gustaf Wesslau överglänste målvaktskollegan Marcus Högberg, att HV 71:s förstakedja var minst en klass bättre än Linköpings förvånansvärt bleka motsvarighet, och så vidare.

Andreas Johansson var avspänd efter vinsten, men liksom sina spelare redan med blicken mot nästa match hemma i Kinnarps arena.

– Vinner vi inte då betyder inte det här så jäkla mycket. Det är så det är i slutspelet. Skön vinst nu, och viktig, men nu går vi på nästa, säger Johansson.

HV 71 spelar även mer fysiskt än vad Linköping ser ut att gilla och palla med. Landslagsbacken Daniel Rahimi har överraskande problem med den biten och får ta mer smällar än vad han delar ut.

HV-forwarden Andreas Jämtin leder på poäng mot Rahimi så här långt i sin match i matchen. Och han får understöd av sina lagkamrater.

Rahimi fick "bara" drygt 18 minuter i går kväll mot normala 24 minuter. Och han blev rundad av Jämtin före HV:s matchavgörande 3-1-mål.

– Vi spelar väldigt fysiskt och han (Rahimi) spelar många minuter. Han och Junland är mest på isen så vi försöker pressa deras backar och vi har gjort ett bra jobb. Vi försöker inte sätta extra fokus på Rahimi och Junland, men de har varit mycket på isen och de har fått smäll, men som sagt, det är en lång serie och vi har inte vunnit något än, säger Laine och ber om ursäkt för att han låter tråkig.

– Det blir så när man har varit med länge, säger HV 71:s guldskytt från 2010.

HV är för närvarande hetare än LHC, men så mycket kallare än Jeff Taffe, östgötarnas poängkung från grundserien, kan man å andra sidan inte bli.

Något måste hända – med start i morgon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!