Foto: Mats Åstrand/Tt
 Foto: Mats Åstrand/Tt
Mattias Ek

Djurgården blir obehagliga i slutspelet

Publicerad

GÄVLE. Brynäs var Djurgårdens sista hinder att nå sitt mål och bli ett av SHL:s sex bästa lag i grundserien. Men Thomas Berglunds Brynäs blev inte mycket mer än just en bula.

I slutspelet tror jag att Djurgården blir en riktigt obehaglig motståndare.

För från SM-kvartsfinalen och framåt handlar det om att orka prestera på en hög nivå i match efter match i en serie över – i värsta fall – sju matcher.

Då blir Djurgården inte lätt att tas med. Och hemma på Hovet i Stockholm bärs laget fram av en lätt fanatisk publik. Det var visserligen nästan 8 000 åskådare på Brynäs-Djurgården, och ett hårdrocksband headbangade loss för att skapa farlig atmosfär i pausarna, men så värst elektriskt blev det inte i Gavlerinken.

Inte som på Hovet.

Där kan motståndarna ibland se ut som en skopa friterade pommes.

Många blir stela i ben och handleder av vrålen från läktarna och det sista de hör innan de försvinner ner i hettan är ljudet av fräsande olja.

 

Det är tufft att stå emot trycket i Stockholm för både domare, coacher och spelare. Nej, Hans Särkijärvis lag blir en pärs.

Djurgården visade även mental styrka i går i början av den tredje perioden då Brynäs, efter sura förluster i slutsekunderna mot HV 71 och Rögle, plötsligt gick från 1-3 till 3-3 på en minut.

Där hade Brynäs sin chans att vända matchen och återta kommandot i slaget om direktplatsen till SM-kvartsfinalerna.

Men Thomas "Bulan" Berglunds Brynäs har inte Djurgårdens bredd. Brynäs utan Anton Rödin är inte det Brynäs som var ett topplag under hösten. När säsongen nu går in i sitt avgörande sjunker vissa lag medan andra höjer sig.

Djurgården har två kedjor som kan leka med de bästa i SHL och jag tänker på Patrick Thoresen-Matt Anderson-Daniel Brodin och Marcus Sörensen-Tomi Sallinen-Mikko Lehtonen.

 

Sedan har Djurgården Lukas Vejdemo-Markus Ljungh-Robin Alvarez. En underskattad, men väldigt konsekvent spelande trio. Nästan i klass med vad Skellefteå och Frölunda kan skaka fram.

Och definitivt på samma nivå som lagen ovanför i tabellen, Luleå, Linköping och Färjestad har att komma med.

Robin Alvarez sköt knäckande 4-3 mot Brynäs. Han gjorde det mycket tack vare underskattade centern Markus Ljungh.

Den duon gör nästan alltid bra matcher.

– Jag hoppas han inte läser detta..., börjar Alvarez om Ljungh:

– Men han är extremt lätt att spela med. Just kemin, jag kan komma jagande på vänsterkanten och han kan hålla i pucken en sekund för då vet han att då kommer jag i fart bättre. Vi passar nog bra ihop.

LHC känns som topp tre sedan är det ett öppet race mellan Luleå, Färjestad och Djurgården.

***

HV 71 stod för gårdagens dubbeldyk. Dels genom 4-1-floppen mot Karlskrona. Dels med ishaveriet.

Tänk om det hade varit KHK som hade varit ute på pimpelfiske i sin arena.

Då hade SHL hittat en vak i regelverket och sänkt nykomlingen i den.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag