Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mattias Ek

Ek: Den här finalen är ännu långt ifrån över

AIK besegrade Tingsryd på hemmaplan. Foto: Henrik Montgomery/Tt
Det är utjämnat i finalserien. Foto: Henrik Montgomery/Tt

AIK täppte till truten på bönderna från Småland och vann med 3-0 hemma i Stockholm.

Men det var nollåttorna som darrade i början när Tingsryd parkerade traktorn framför målvakten Johannes Jönsson på Hovets is.

Den här allsvenska finalen är långt i från över även om AIK nu har markerat fördelen av att kunna få avgöra hemma.

Jag bara älskar den här kollisionen mellan stad och landsbygd. Mellan den svarta Stockholmsjätten AIK och den vitgröna gästen från Kronobergs län i mörkaste Småland.

Det var nästan dubbelt så många (6 589 åskådare) på Hovet i Stockholm som när Tingsryd vann med 3-0 hemma i Nelson Garden arena i tisdags. Ett oerhört påhittigt namn för övrigt på en lada som inte är välkommen i SHL.

Det var nervöst i inledningen, men mest hos AIK-spelarna som var tvingat att kvittera till 1-1 i matcher för att inte hamna i ett omänskligt 2-0-underläge i en bäst av fem-matchersserie.

Det var stela handleder och passningar som inte gick rätt trots att AIK-spelarna inte forecheckades alltför högt.

■■ AIK-klacken satte en våldsam press på domaren Peter Lyth, men han pallade för trycket. Ingen extra hjälp där inte.

Därför var AIK:s 1-0 förlösande och det var frukten av att Roger Melins lag hade snackat i genom grundligt hur man skulle komma till rätta med den där traktorn framför Johannes Jönsson i Tingsrydskassen. Även på Hovet var Tingsrydsspelarna offervilliga och rätt placerade till en början.

 

Melin jämrade sig lite efter 3-0-förlusten, att det vanliga drivet in mot motståndarmålet saknades. Efter 3-0-vinsten hemma tonade han ner det en smula och ville inte riktigt medge att han och AIK-spelarna gått i genom den detaljen grundligt för att lyckas så bra som man gjorde i returen.

Men 2-0-skytten Jonathan Andersson förklarar:

– Vi pratade om det mycket och vi tränade till och med lite på det i går. De blockade mycket skott senast och vi tog dumma avslut också. Jag tycker det blev mycket bättre i dag.

Tingsryds tränare Magnus Sundquist gav också AIK:s spelare beröm för den biten. Men han verkade inte så värst nedslagen efter förlusten.

– Det är mycket vi kan ta med oss. Det är bara att nollställa. Vi ser ju att vi kan. 3-0 är kanske siffror som inte avspeglar matchen men ändå är de hetare i viktiga situationer runt kassen, säger Sundquist.

 

Tingsryd hade sina chanser, framför allt i den andra perioden när Joakim Högberg tvingade AIK-målvakten Gustaf Lindvall att rädda utan att veta vart pucken tog vägen. Han hittade den i sista sekunden och den väldiga AIK-klacken kunde pusta ut.

Jag tror även att en del Tingsrydsspelare andades ut efter den här upplevelsen. Smålänningarna vet att det går att tas med AIK på Hovet. TAIF har vunnit där förut.

Och måste göra det igen för att ta sig vidare.

■■ Det lag med störst självförtroende, mest tålamod och bäst effektivitet kommer att lyckas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!