Foto: Marcus Ericsson
 Foto: Marcus Ericsson
Mattias Ek

"Brynäs taktikkupp lyckades"

Publicerad
Uppdaterad
Djurgården laddade med 8 000 rödklädda hemmafans i ett flammande hett Hovet.
Brynäs svarade med Calle Järnkrok, 18, på högerbacken i power play. Tillsammans med fyra andra forwardar. Då känner man att svensk ishockey lever.
Brynäs begick en dödssynd i Gävle genom att förlora på hemmaplan mot Djurgården i den första SM-kvartsfinalen.
Det är förstås mentalt mördande att behöva åka till bortarinken och veta att man har en uppförsbacke framför sig i resten av slutspelsserien.

Czarnecki envis

Därför hade hyllade Brynäscoachen Niklas Czarnecki förmodligen ägnat all vaken tid sedan i torsdags till att tänka ut en comebackplan.
Djurgårdens förstakedja med Marcus Nilson, Kristofer Ottosson och Jimmie Ölvestad mumsar i sig Brynäs förstakedja med Eero Somervuori, Stephen Dixon (mållös sedan slutet av januari) och Andreas Dackell.
Men Czarnecki envisas med att låta formsvage Dixon försvinna mot Nilson, Ottosson och Ölvestad. Somervuori pepprar på med skott medan Dackell mest sköter det tunga defensiva stöket.

Mardrömsstart

Brynäs fick en mardrömsstart i Hovet.
Först av publiken, som förvandlat sig till Röda havet. Runt 8 000 stockholmare i röda t-shirtar och röda matchtröjor. Hoppande, sittande, skrikande, sjungande djurgårdare.
Det var nästan lika mäktigt som i GM Place i Vancouver under OS-kvartsfinalen Kanada-Ryssland.
Sedan satte Marcus Nilson en isare förbi Jacob Markström med samma pausfint som nyligen lurade Linköpings Fredrik Norrena.
Men Czarnecki hade som sagt funderat sedan matchen i Gävle.
Och vilket resultat han fick.
När Brynäs fick chansen att spela 5 mot 3 i 52 sekunder serverade Czarnecki ett power play helt utan funderingar på ett liv efter denna lördagskväll i Stockholm.
Fem forwardar i power play. FEM. Han tror stenhårt på sin offensiv, häftigt nog.
18-årige Calle Järnkrok (som vräkte in ett mål i sin första slutspelsmatch i torsdags) tog högerbacken. Magnus Kahnberg vänsterbacken. Retlige Jonathan Granström framför Gusta Wesslau och med Jonas Nordquist och Sebastian Lauritzen som spelfördelare.
Resultat på det: 1-1.
Efter 16 sekunder.

Taktikkuppen lyckades

Brynäs vände matchen och skaffade sig ett rejält övertag.
Brynäs pressade Djurgården till sudden death.
Inför förlängningen sa Djurgårdsveteranen Nichlas Falk:
- Vi ska försöka komma tillbaka till det vi hade i början av matchen och bitvis i andra. Försöka jobba ner Brynäs och skapa lägen därifrån.
I förlängningen drog Falk på sig en interferenceutvisning.
Niklas Czarnecki skickade in sin nya pp-uppställning och Jonatan Granström blev hela Brynäs hjälte.
Brynäs taktikkupp lyckades.
Vilket häftigt slut på en lördagskväll i Hovet, som fick höra en liten svart klack sjunga högst och sist:
- Vi älskar Brynäs!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag