Bianca Salming Foto: GIAMPIERO SPOSITO / BILDBYRÅN
Bianca Salming Foto: GIAMPIERO SPOSITO / BILDBYRÅN
Mats Olsson

Vafan! En Salming är ändå en Salming

Publicerad

NEW YORK

Man ska aldrig låta barn växa upp i skuggan av kända föräldrar.

Man ska aldrig jämföra barn med deras kända föräldrar.

Men… vafan!

En Salming är en Salming.

Det hade kanske varit lättare om Bianca Salming hade hetat Larsson i efternamn för då hade ingen, eller i alla fall väldigt få, gjort kopplingen till en av Sveriges största idrottslegendarer, Börje Salming, en stenhård före detta hockeyspelare med 18 000 stygn, ärr och brutna ben som ett bevis för en mansålder i NHL.

Jag tyckte alltid om Börje Salming, både som hockeyspelare och som person att bevaka och intervjua när jag jobbade med hockey för Expressen i Nordamerika. Det var på 80-talet och Börje spelade för Toronto Maple Leafs.

Det är väldigt lätt att tycka om Bianca Salming också.

 

Börje var alltid rak, rättfram och sanningsenlig.

Bianca verkar ha en stark tro på sig själv, men utstrålar också en ärlighet, glädje och entusiasm för det hon håller på med.

Och hon verkar inte bry sig om vad kritiker eller gubbar på nätet tycker om henne och hennes sätt att vara, träna och tävla.

- Jag bryr mig inte om skitsnacket, jag tycker till och med att det är lite roligt, sa hon till SPORT-Expressen.

Helt rätt: Låt ingen trycka ned.

 

Bianca Salming är 18 och ett enormt löfte i det som man kan kalla ytterligare en ny tid för svensk friidrott.

När ni läser det här vet ni hur det gick för det största medalj- och kanske till och med guldhoppet Daniel Ståhl, som kastar diskus – han tog silver.

Sverige kom till VM med en trupp på 26 deltagare.

Jag tillhörde cynikerna som med en dåres envishet hävdade att 99 procent av alla svenska deltagare i stora friidrottsmästerskap reste med charterbiljett.

Detta gällde aldrig Patrik Sjöberg.

Det gällde heller aldrig Frida Johansson, sedermera Svensson, som aldrig vann nåt stort, men som alltid satte personbästa.

Det var inte förrän OS i Aten 2004 jag kröp till korset.

 

Det var då vi lämnade de olympiska spelen med tre guldmedaljer: Stefan Holm, Christian Olsson och Carolina Klüft.

Man hade i förväg sagt att svensk friidrott för evigt skulle ligga i den stora vilan i dödsskuggans dal och efter framgången i OS 2004 sa man att det här, detta stora mäktiga, aldrig nånsin skulle kunna upprepas.

Man man säger så mycket.

Det är med idrott som med sönderklippta jeans, allting kommer tillbaka.

 

Man kommer ingenstans med enbart attityd, men man kommer rätt långt om man backar upp attityden med hårt arbete och ett spetsigt fokus.

Ta stavhopparen Armand ”Mondo” Duplantis.

Han är 17 år.

Han sa så här inför VM:

- Jag vill ta medalj.

Det är klart han vill. Det vill alla, men få säger det.

I stället kommer floskler som att ”det var roligt att komma med”, ungefär som när svenska folket ringde till en som hette Hasse Tellemar på Sveriges radio och struntade i om de vann en skiva (det hette så på den tiden) i ”Ring så spelar vi” för det var ju så förbannat roligt bara att komma fram.

Svensk friidrott vill mer i dag. Det är bra, mycket bra, som en stor vinnarskalle brukar säga.

 

Armand Duplantis har amerikansk pappa och svensk mamma och man kan förstås säga att han har den där amerikanska ”jag-är-bäst”-attityden från födseln. Men jag vet inte hur amerikansk den är numera, gycklarnas marknad i Vita Huset har inte direkt satt kvalitetsstämpel på USA det här året.

Kanske har Bianca Salming ärvt Börjes pardonlösa vinnarinstinkt. Jag är däremot inte så säkert på att han var sån från början. Han kom tidigt till hockeyn i Nordamerika och det var min själ ingen promenad i parken där svenska spelare skulle sättas dit eftersom de tog de inhemska spelarnas jobb.

Jag gillar att stavhopp har blivit en ”svensk” gren.

 

Angelica Bengtsson satte ribban (sorry… ) och nu har vi både Angelica, Duplantis, Lisa Gunnarsson och Michaela Meijer.

Förutom 100-metersfinalerna var stavhopp den gren jag älskade att följa när jag bevakade OS, VM och EM. Det kan ha berott på att jag ofta fick följa den osannolike Sergej Bubka i hans försök att dra ut på världsrekorden för att tjäna så mycket som möjligt. Det var väldigt roligt.

Sen är det ju en annan sak att vi alla, hela världen, hamnar i skuggan av verkliga giganter som Usain Bolt.

Vad ska vi göra när han lägger av, frågar vi oss.

Det kommer alltid nåt nytt, det brukar göra det.

VECKANS...

… UTMANING

Peter Gerhardsson

Ingen kan påstå att Peter Gerhardsson kommer till dukat bord som ny förbundskapten för damlandslaget i fotboll. Matcherna i EM visade att fotbollsvärlden utvecklats, men att Sverige stått ganska stilla de senaste åren. Många spelare vill vara kvar, frågan är om Gerhardsson vill det.

 

… TRIPPEL

Sarah Sjöström

Egentligen behöver man inte skriva nånting mer än – Sarah Sjöström. Hon är vår absolut största idrottare just nu och de tre guldmedaljerna vid VM i Budapest är bara ytterligare ett bevis för hur magnifik Sarah är. Som med så många stora idrottare: Det ser så himla lätt ut när Sarah tävlar.

 

… SPORTFILOSOFI

Rocky

Älskar när Martin Kellerman låter sin skapelse Rocky filosofera om idrott: ”… som han Fosbury Flop som var den förste höjdhopparen som kom på att man kunde hoppa högt. Innan dess hade alla hoppat lågt”. Detta med en tanke på om spelare med fler än två ben får spela fotboll.

 

… MOTHUGG

Kevin Magnusson

Efter formel 1-loppet i Budapest gick Nico Hulkenberg från Renault, mitt i en tv-intervju, fram till Kevin Magnusson från Haas och ”tackade” för att han var så osportslig.

- Suck my balls, mate, sa Magnusson.

Allt är bättre än ”en match i taget”.

TILL SIST...

På fredag rullar division 5 Skåne nordvästra igång igen efter sommaruppehållet. Jonstorp spelar då borta mot Grevie på Grevieparken klockan 19.

Det blir en tuff och spännande höst.

Säsongen har varit svajig hittills och Jonstorp ligger på nedre kvalplats på samma poäng som Rössjöholm, som har bättre målskillnad och ligger över strecket.

Bjuvstorp leder serien med sex poäng före Västra Karup och Kullavägen från Helsingborg. Grevie och Ljungbyhed ligger på nedflyttningsplats.

Capacity Now med bärlik: David de Gea, målvakt i Manchester United=James Onedin, skådespelaren Peter Gilmore i ”Onedinlinjen”.

Det är verkligen en ny tid när också Tyskland åkte ut i kvartsfinalen i fotbolls-EM.

Matchen mellan Alexander ”The Mauler” Gustafsson och Jon ”Bones” Jones i Toronto för fyra år sen var en sällan skådad holmgång där båda slagskämparna hamnade på sjukhus efteråt. Jones tog en omdiskuterad seger, men nu kan Gustafsson få revansch. Jones slog Daniel Cormier i Houston, i Texas, förra helgen och det mest logiska är att han möter Gustafsson i nästa match.

”Waiting on a song” med Dan Auerbach är ett fantastiskt album.

På tal om Tyskland: Daniel Alling är fortfarande en briljant korrespondent – både politik och sport – för Sveriges radio.

Wladimir Klitschko lägger av. Han var en jätte. 64 segrar, 53 på knockout, talar sitt tydliga språk. Själv är jag däremot fortfarande nyfiken på hur ”Dr Steelhammer” träffade och blev ihop med skådespelerskan Hayden Panettiere.

Melker Hallberg, Herman Hallberg… det finns alltid en Hallberg i Kalmar FF.

Man kan inte tappa hur många spelare som helst, hur länge som helst… känns som om verkligheten hann ikapp IFK Norrköping till slut, svenska mästare för två år sen.

Man brukade kalla Sam Shepard ”den intellektuella kvinnans Clint Eastwood”. Han var under alla omständigheter en fantastisk skådespelare och en bra man med stort musikintresse. Må han vila i frid.

Det är viktigt att vi inte blir lurade av Sarah Sjöströms framgångar. Bakom henne ser det ganska tunt ut för svensk simning.

På tal om kända föräldrar: August Erlingmark är son till Magnus Erlingmark, är 19 år och gjorde sitt första allsvenska mål när IFK Göteborg slog IFK Norrköping med 4-1. Tiden går.

När Pia Sundhage blev förbundskapten hade man förstås hennes enorma framgångar med USA:s landslag i tankarna. Det blev inte lika enorma framgångar med Sverige, men… man glömmer att Pia Sundhage hade ett helt annat spelarmaterial i USA. Det såg ibland pinsamt ut i det svenska laget under EM.

Trelleborg kan bli ett hot i superettan. Hoppas det. Har alltid varit svag för Trelleborgs FF.

Tord Grip uppträdde med sitt dragspel på puben Esplanad på Karlavägen i Stockholm när stället bytte ägare. Tänkte ni ville veta.

Alla minns att den legendariske (min favorit) Eric Cantona sa: ”När måsarna följer fiskebåten gör dom det därför att dom tror att sardiner kommer att kastas i havet”. Cristiano Ronaldo måste ha tänkt på det när han som en förklaring till skattetvisten i Spanien sa: ”Insekter attackerar bara saker som lyser”.

Jag vet inte så mycket – faktiskt ingenting – om Malmö FF:s nye mittfältare, men namnet är sensationellt: Bonke Innocent. Bonke! Innocent!!

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag