Mats Olsson

USA förstår rå humor

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK. Helén ville så gärna göra Jay Leno.
Okej, då kan vi prata humor.

Vill man ha

credd-stämpel hemma ska man bedyra sin kärlek till David Letterman och hata Jay Leno. Båda är pratvärdar i tv och båda är, var och en på sitt sätt, bra. Lettermans humor är långsammare, mer eftertänksam, bygger på upprepningar och igenkänningar och är väldigt New York-baserad och New York-influerad. Jay Leno är en frustande vitsmaskin. Ibland faller skämten som sprängda humlor till studiogolvet, i bland är de fruktansvärt roliga - och elaka. Leno - och Letterman - står varje kväll (fast programmen spelas in på eftermiddagen) och skämtar om precis allting; ingenting är heligt, ju mer elakt desto bättre. Jag saknar den attityden, kulturen och inställningen i Sverige. Det är ju inte bara Letterman och Leno. Det finns en lång och ganska vildsint tradition av skämt, stå-upp, humor, elakhet, cynism och ironi i USA. Jag har gått från Bröderna Marx, Lenny Bruce Richard Pryor, Bill Cosby (häftigare som stå-upp än som mysfarbror i tv), Woody Allen, Andrew Dice Clay och Jerry Seinfeld - för att inte tala om sportkrönikörer som Jim Murray och T.J. Simers i Los Angeles Times eller Mike Lupica i Daily News i New York.

Det är som om

folk fattar skämt bättre här. John, 13, tycker det är fasansfullt roligt när jag berättar om en gång när jag skrev att boxaren Mike Tyson hade "...en nacke som en lagårdsdörr" och dränktes i brev och mejl med innehåll som: "Din jävla nollåtta, har du varit utanför Stockholm nån gång? Det fattar en idiot att en människa inte kan ha en nacke som en lagårdsdörr!". Det är längesen nu och jag trodde folk hade vuxit upp men när jag påpekade Kim Martins ungdom under OS i Turin, och skrev att hon var sju år i Salt Lake City och tolv i Turin, så kom mejlen: "Din jävla idiot, fattar du inte att man inte kan vara sju år och stå i mål i OS?" I söndags hade Daily News hockeyskribent Sherry Ross (ytterligare en) hyllning till Henrik Lundqvist (och vårt OS-guld i hockey) och skrev: "Och Sverige är så litet, befolkningen är inte större än dem man hittar på avfarten till Ikea i New Jersey en vanlig lördagsförmiddag." Jag skrev omedelbart ett mejl: "Din jävla idiot, tror du inte det bor fler i Sverige?". En sen kväll under OS i Turin hade jag högläsning för Gunnar Nordström ur en Rick Reilly-krönika i Sports Illustrated, en han skrev före Superbowl. Han skrev om fansen i de olika städerna och dissade befolkningen i Seattle så till den omilda grad. "Ni i Seattle har pudlar som husdjur, i Pittsburgh äter man dom." Det var en av de snällaste raderna. Gunnar och jag skrattade så kinderna blöttes.

En komikers uppgift

är att tänja på gränserna. Ibland funkar det, ibland inte. Henrik Schyfferts "sexattack" på Anja Pärson i "Veckans nyheter" kan man tycka vad man vill om men den chockerade i ett allt gråare tv-flöde. Clay Aiken är en figur som blev tvåa i "American idol" 2003. Han har sen dess fått en halvhygglig sångkarriär. Det florerar ett ton gay-rykten (nej, rykten kan inte väga ett ton), och att han är feg som inte kommer ut och visar upp sig i hela sitt homoskimmer. Den (ansedda?) tidningen Village Voice hade förra veckan en lista på skämt som spelar på frågan om Aiken är gay eller inte. Här är det enda jag vågar citera: - Hur tar Clay Aiken bort kondomen? - Han fiser. Dan innan Oscar-galan intervjuades programledaren Jon Stewart i tv och fick frågan om han är skrockfull, om han har nåt han måste gå igenom innan han går på scen. Han svarade: - Jag tar livet av en kyckling. Dom kommer in med en kyckling precis innan jag ska gå upp på scenen och så vrider jag nacken av den. Jag tycker det är vansinnigt roligt. I Sverige hade löpsedlarna svärtats av "TV-STJÄRNANS HÖNSHÅN" och djurvänner hade jagat upp några höns som indignerat flaxade med vingarna på bild. Dessutom börjar det bli vår här. Solen är varm. Jag hade glömt hur det kändes.

TILL SIST

 • Gratis trådlös internetuppkoppling är nåt svenska krogar och fik måste införa. Det handlar faktiskt om livskvalitet.
 • En sensationell bärlik: George Clooney i "Syriana" och - Saddam Hussein.
 • Har skrivit det förr, skriver det igen: Henrik Larsson skulle stannat i Barcelona en säsong till.
 • På tisdag (och nästa tisdag) spelar Cardigans på Nalen i Stockholm.
 • "Heaven" med Talking Heads är en fantastisk låt.
 • Vintrarna i Sverige, "Henke", vintrarna i Sverige...
 • På onsdag släpps Concretes "In colour". Det är en formidabel cd.
  • Fotboll blir aldrig stort här, men vilken skillnad på fotbollsintresset förr och nu. När jag först började åka hit, sent 70- tidigt 80-tal, kunde man inte se fotboll mer än på nån svåråtkomlig mexikansk tv-kanal. Nu är det bara att gå in på (nästan) vilken pub eller bar som helst över hela Manhattan och se vad man vill. Jag menar då nödvändigtvis inte Royal League.
 • Även om jag är övertygad om att PR-syftet var större än det sportsliga var det riktigt skittaskigt av Kim Martins blivande skola att stoppa henne i Redhawks mål.
  • Vet ni vad Champions League och Royal League har gemensamt? League.
   Mer humor, väldigt rolig Kjell Swanberg i Dagens Nyheter: - Är du rädd för fågelsjukan? - Rädd och rädd - jag har i alla fall slutat äta vigg.
 • Jag var kanske dum som började tvivla på Arsène Wenger. Det unga, nya och häftiga Arsenal (med "Ljungan" och Henry i bra form) gjorde en riktig jävla härlig hjältematch mot Real Madrid i onsdags.
 • Efter tre år har jag ännu inte vant mig vid att den läckra affären Balduccis (där Kathleen Turner brukade handla!) är nerlagd och flyttad till en gammal bank i hörnet av 14:e gatan och Åttonde avenyn.
 • Å ena sidan, å andra sidan: när det (äntligen) går bra för Rangers är Knicks en skrattmatch från basketens helvete.
 • "Ljungan" mot Zlatan i kvartsfinal i Champions League, wow, vilken match i matchen: de är ju inte precis bästa vänner.
 • Little Willies är ett hobbyband med Norah Jones som gör mjuksint country. Stjärnan på cd-n är gitarristen Jim Campilongo. Hörde honom så sent som i måndags på Living Room på Ludlow Street. En magisk gitarrist.
 • Är det ingen som döper sina barn till Tommy längre? Eller Conny?
 • Ett mejl från Andreas Berger: "Shooter Jennings är ju ett rätt coolt namn men om gossen tagit sin mors efternamn hade han hetat Shooter Colter. Ännu fräckare."
 • Pappa och mamma heter Waylon Jennings och Jessi Colter. Shooter spelar sin pappa i den bitvis väldigt fantastiska "Walk the line".
 • Jag sa redan i höstas i tv att HV 71 blir svenska mästare.
 • Bör bli två svenskar i Champions League-semi, Zlatan/"Ljungan" och - Henke.
 • Allra sist: denna sida är skriven vid fönsterbordet på 71 Irving Place, ett av favoritfiken i världen.
 • Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag