Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Mats Olsson

Sverige får aldrig OS – vi vet det nu

Italiens jubel efter OS-beskedet
Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PHILIPPE LOPEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Äntligen.

Äntligen blir det ett slut.

Äntligen kan svensken sluta hoppas och sluta drömma om olympiska framgångar eller sluta oroa sig för en ruinerad nation när de ekonomiska kalkylerna brinner hoppsan.

Det är över nu.

Det hette att omröstningen om OS 2026 var en jämn historia där det stod och vägde mellan Stockholm-Åre och Milano-Cortina.

Detta vet man lite om.

Även om de sökande nationerna har jobbat ihjäl sig i flera år var själva beskedet en enkel historia. Man spelade OS-hymnen, som till och med är gräsligare än Champions League-hymnen, och när den internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach öppnade ett kuvert sa han kort och gott att vinter-OS 2026 går i Milano i Italien.

Milano slog Stockholm med röstsiffrorna 47-34.

Så var det inte mer med det.

 

Så himla jämnt var det inte och den nyhet som SVT Sport levererade i går om att det var så jämnt att Stockholm och Milano tillsammans skulle arrangera OS 2026 framstår som ett uselt aprilskämt i slutet av juni.

Italienarna jublade och kastade sig om halsarna på varandra.

Svensklägret bjöd på hängande huvuden, tomma blickar och neddragna mungipor.

Sverige förlorade inte bara en omröstning i Lausanne.

Sverige åkte på en sån käftsmäll att vi aldrig hämtar oss igen.

Sverige kommer aldrig att få arrangera ett OS.

Vi vet det nu.

 

Efter alla mer eller mindre taffliga försök – jag minns med fasa en satsning från Östersund där bondkomiker och ett lokalt countryband släpptes fram i full frihet – och efter alla mer eller mindre proffsiga kampanjer – den där som handlade om sommar-OS 2004 var rätt okej – har vi nu fått veta att världen vill inte att Sverige arrangerar OS.

Sverige har haft OS en enda gång, det var 1912 och det var i forntiden när män bar hög hatt och idrottstävlingar var nåt som var ädelt och manligt och ofta blev framgångsrika filmer från England med fler Oscarsnomineringar än guldmedaljer.

Italien hade sommar-OS i Rom 1960.

Italien hade vinter-OS i Cortina d’Ampezzo 1956. De spelen skulle ha hållits redan 1944 men ställdes in på grund av krig.

Italien hade vinter-OS i Turin 2006.

Det är ju inte så att den internationella olympiska kommittén går efter vem som haft OS mest eller minst.

Sverige har förändrats, Sverige har utvecklats och är världsledande på till exempel musik och Zlatan Ibrahimovic, men Sverige ses fortfarande, i de tunga, gammaldags internationella korridorerna och styrelserummen, som en kusin från landet som inte har tillräckligt hårda nypor för att greppa ett OS.

 

Jo, jag tror att Sverige 2026 hade kunnat arrangera ett så stort mästerskap. Jag tror det hade gått väldigt bra. Men även om Sverige har presenterat ett attraktivt, miljövänligt och ekonomiskt stramt förslag är det inte det som gäller eller väger tyngst.

Kronprinsessan Victoria, Frida Hansdotter och Stefan Holm i all ära, i de här sammanhangen äger röstfisket rum på ställen där en fet plånbok fortfarande väger tyngst och smäller högst.

Precis som inom fotbollsorganisationerna, Fifa och Uefa, har man rensat upp i och kring IOK, men jag tror vad jag vill om det, det är inte så att den delen av världen har blivit ett Lönneberga över en natt.

Jag trodde verkligen på kampanjen 1997 då OS-generalen Olof Stenhammar blev en av landets mest kända personer, men i samma veva härjade den så kallade OS-bombaren som brände av så många bomber att delegaterna hellre gav spelen till Aten.

 

Jag var i Turin 2006, men minns inte så mycket av spelen eftersom vi som höll till i Turin aldrig träffade de som höll till i bergen där skidtävlingarna avgjordes. Jag minns att den lägenhet jag blivit tilldelad hade en toalett stor som en hangar, medan rummet var en vrå med brits där jag frös om nätterna så jag skakade och kom hem med en förfärlig urinvägsinfektion.

Jag minns förstås Damkronorna som slog USA i en bragdmatch och glömmer aldrig OS-guldet i hockey när Peter Forsberg, Mats Sundin och den mäktige Nicklas Lidström besegrade Finland i finalen.

Peking hade sommar-OS 2008, men arrangerar lik förbannat nästa vinter-OS 2022 och Italien som badar i OS likt en olympisk Joakim von Anka blir värd för vinter-OS 2026.

Det säger en del om hur OS-kommittén resonerar.

Sverige ska stänga OS-lådan.

Kampanjpengarna ska i framtiden användas till att ge unga pojkar och flickor lika chans till ekonomiska bidrag och träningsmöjligheter.

Sverige är bättre på att tävla på snö, kolstybb och gräs än i den internationella idrottens maktkorridorer.