Guld-Kajsa! Guld-Stefan! Guld-Carolina! Guld-Christian!
Guld-Kajsa! Guld-Stefan! Guld-Carolina! Guld-Christian!
Mats Olsson

Sverige - bäst i världen!

Publicerad
Uppdaterad
Hur underbar kan bilden av svensk idrott bli?
Exakt så här underbar.
Exakt så här jävla underbar.
Vilken dag det var i går!
Med Kajsa, Christian, Anja, Mathias och till och med Emma Igelström kan vi för en dag kalla oss en stormakt i idrott.
Det var längesen.
Det har aldrig hänt.
Mats Olsson.
Själv har jag fått uppleva fyra guld i inomhus-VM i friidrott i Birmingham. Bara fyra medaljer hade varit en sensation. Läs det igen: fyra guld. Inför utomhus-VM i Paris i augusti har vi plötsligt världens bästa i fyra grenar i friidrott. Det är så jag måste ligga ner och vila lite. Och grejen är - och den är så viktig! - grejen är att Carolina Klüft, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Christian Olsson inte fick eller tog sina guld genom att motståndarna var dåliga eller blev skadade. Carolina Klüft, Stefan Holm, Kajsa Bergqvist och Christian Olsson tog sina guld på ett fullständigt förkrossande och övertygande sätt.

De tycks sakna nerver

Ni vet att Carolina satte personbästa i fyra av fem grenar. Stefan Holm tog lätt 2,35 för att vinna i höjd. Och i går, Kajsa Bergqvist: fem hopp utan att riva, guld på 2,01. Och senare, på kvällen, Christian Olsson. Vilket hopp, Christian Olsson, vilket hopp! Det är det som är så sanslöst med de här fyra personerna. De saknar allt av den gamla svenskt blyga försiktigheten, de tycks också sakna nerver. Däremot är de fulla av självförtroende och genomsyrade i varje por, i varje nerv, i varje muskel av en helt hänsynslös lust att tävla och vilja att vinna. När Kajsa i går hade tagit 2,01 kunde ryskorna Jelena Jelesina och Anna Tjitjerova spara hopp och höja ribban till 2,03 för att sätta press på Kajsa och ta chansen till guldhopp. De hoppade och rev ut sig båda två på 2,01. Kajsa sa efteråt: - Det var lite fegt Osäkerheten från kvalet var borta. Kajsa ville fajtas. Kajsa ville visa dom. Kajsa var beredd på hårdare motstånd. Den inställningen är beundransvärd. Och så Christian Olsson, då. Svår att hitta bland stafettlöpare och annat löst folk i sitt mörka hår. Efter tre dåliga hopp slog Christian till med 17,28 och tog ledningen. Han hoppade 17,31 i sitt femte hopp och drygade ut ledningen. Då kom, inte Jonathan Edwards och inte Yoelbi Quesadadå kom amerikanen Walter Davis med ett hopp på 17,35. Walter Davis. 17,35. Tävlingen hade ju varit Christians ett tag.

Ett magnifikt hopp

Nu var han tvungen att straffa Davis och hoppas att Edwards, som siste hoppare, inte skulle komma i fatt. Det blev ett magnifikt sista hopp från Christian Olsson. Bra fart, bra satsning, bra steg och en härlig längd. Vi såg det, Christian visste det - det var segerhoppet. Med ryggen mot väggen hade Christian Olsson en enda chans kvar. Christian tog den. Bäst när det gäller, verkligen bäst när det gäller. 17,70. Alla andra tävlingar var avgjorda men publiken var kvar för att se Jonathan Edwards i det allra sista hoppet. Det blev som en viskning på 17 meter. Guldet var svenskt, guldet var Christian Olssons och - Jonathan Edwards blev faktiskt helt utan medalj.

Ledsna och förbannade

Varken Susanna Kallur eller Robert Kronberg räckte till i finalerna på 60 meter häck. Susanna var ledsen efteråt, Robert var förbannad. Det är två uttryck för samma sak, de vill vinna och hatar att förlora. Att de tog sig till final är stort bara det. Menfyra guldsnälla nån vad kul utomhus-VM i Paris kan bli! Det var inte bara Christian och Kajsa som hoppade bra i går. Den mäktiga Stacy Dragila missade stavfinalen och vi gick miste om det som brukar vara så spännande och underhållande: en duell mellan amerikanskan Dragila och ryskan Svetlana Feofanova. Men Feofanova klarade sig lysande på egen hand. Att den andra ryskan Jelena Isinbajeva hängde med efter 4,60 berodde på att hon sparade hopp och stod över, det här var Feofanovas kväll, Feofanovas show. I en fantastisk serie hopp gick hon från 4,35 till 4,75. Där vek Isinbajeva ner sig. Svetlana Feofanova viker inte ner sig. Svetlana Feofanova siktade på nytt världsrekord. Hon rev första försöket men klarade det andra. Ribban hoppade lite sorglustigt men låg kvar på - 4,80!

Med känsla för snö

Och det var givet att en sån gammal rekordräv som Sergej Bubka var den som räckte över en check på motsvarande 427[_000 kronor för världsrekordet. Bara en sak till: när jag stod i den mixade zon där idrottare och media möts kom Anna Tjitjerova rakt fram till mig, log och tog min hand. Jag vet inte vad denna lövtunna kvinna ville för jag kan inte ryska men jag höll hennes hand. Det kändes som att hålla en snöflinga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag