Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mats Olsson

Snusk, snask och snicksnack

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Jag är gammal nog att komma ihåg "Taxi driver". 

Dum nog att fortfarande tänka på den. 

Och tro på regnet.

Det var en sån dag.

 Det var en dag när himlen var svart som en smedröv och ett iskallt, vasst, obönhörligt, genomträngande och rännstenssköljande regn vräkte ner när jag satt med en tallrik gröt och kaffe vid disken på The Gramercy vid 17:e gatan och Tredje avenyn och tänkte på Anna Nicole Smith och hur pessimistisk ”Taxi driver” egentligen var.

 Robert De Niros rollfigur Travis Bickle blev mer och mer illa berörd och knäpp av våldet, griseriet och horeriet i New York i mitten av 70-talet och talade hela tiden om regnet, det heliga regnet, det allsmäktiga regn som skulle komma och skölja gatorna rena från all synd, från all brottslighet och från all galenskap.

 Jag tittade på en bild i New York Post och såg en före detta (?) paparazzifotograf som heter Larry Birkhead som jublade. Han hade armarna i luften, ett brett smajl klöv hans ansikte och han jublade som om han vunnit formel 1, som om det var han och inte Zach Johnson som slog Tiger Woods i Augusta.

 Birkhead hade inte gjort nånting.

 Mer än ett barn.

 En domstol i Bahamas slog fast att Birkhead och ingen annan är pappa till Anna Nicole Smiths sju månader gamla dotter Dannielynn. 

 Han jublade inte över att han äntligen skulle få ta hand om sitt barn.

 Han jublade över att Dannielynn förmodligen får ärva några miljoner eller miljarder, och även om Birkhead gick och badade såg han fram emot att simma i dollar.

 Man kan eller ska kanske skratta åt denna sorglustiga historia.

 Jag kan inte, vill inte, vägrar.

 Jag har inga synpunkter på Anna Nicoles livsstil, sexliv, bröstförstoringar eller eventuella brist på intelligens, men hon hade ett par vänliga ögon och ett bländande leende och både hennes minne och den sju månader gamla Dannielynn är värda respekt.

 Men som folk bär sig åt.

 Birkhead slogs i domstol med Anna Nicoles advokat Howard K Stern om vem som är pappa till Dannielynn, Anna Nicoles mamma har hyrt en hel armé PR-människor för att ta hand om hennes mediakontakter och Anna Nicoles syster kommer med en bok där hon berättar allt och lite till – snusk, snask och snicksnack.

 Det är som en annan film, ”Million dollar baby”, där Hilary Swanks familj kom direkt från husvagnen för att se om det gick att tjäna pengar på hennes död.

Mediamaskinens hyckleri

 En annan stor story har handlat om radioprataren Don Imus som kallade spelarna i Rutgers Universitys dambasketlag för ”nappy-headed ho’s”.

 Jag vet inte riktigt vad ”nappy-headed” betyder men har hört tillräckligt mycket rap för att veta vad en ”ho” är. Med tanke på hur Imus är har antagligen det ena gett det andra och även om jag aldrig skulle kalla kvinnor för horor kan jag känna igen hyckleri när mediamaskinen gick igång här.

 Imus är en ”shock-jock”, en Anders Timell på morgonen, och man vet vad man får. Men när röstläget höjts, rubrikerna blivit svartare och tv-nyheterna fyllts med alla de rätta åsikterna kom det att handla om yrkesförbud för Don Imus.

 Jag bryr mig inte om vilket, jag lyssnade sällan och är inte speciellt förtjust i honom.

 Men om man sparkar en person för att han sagt ”ho” i radio borde man också sparka alla skivbolagsdirektörer som byggt lyxvillor i tropikerna för alla pengar de dragit in på låtar, bilder och musikvideor där kvinnor förnedras, sexualiseras och prostitueras. ”Ho” är ett honnörsord inom viss musik och en viss livsstil.

 Jag fördömer inte den, det är hyckleri jag har svårt för.

Allsvenskans hyckleri

 Som när de allsvenska fotbollsklubbarna gick ut och sa att nu skulle de minsann ta avstånd från och ta krafttag mot mörkrets krafter, våldet, rasismen och firmorna.

 Nu har jag visserligen inte loggat in på alla fotbollens sajter men jag har ännu inte sett eller hört nån ta avstånd från slagsmålen i Göteborg dan före Gais–Hammarby och det var ingen som plockade bort de kriminellas banderoller från Råsunda.

 Man förbjöd pyroteknik (ett fint ord för fyrverkerier) inför årets säsong men det brann och sprakade och small och rök på fem av sju allsvenska arenor i premiären.

 Klubbarna hotar och lovar, men gör inget mer än hycklar.

 De så kallade fansen skjuter sina älskade klubbar i sank.

 Det var krig utanför Old Trafford i Manchester när United och Roma möttes.

 Och bläddrar jag förbi en jublande Larry Birkhead i New York Post möts jag av blodiga bilder från terrorbomber i Alger.

 Religion mot religion, klubb mot klubb, klass mot klass – det är verkligen inte fred vi vill ha eftersom våld är så mycket mer spännande, det tyckte till och med Travis Bickle.

 Själv är jag som en björn, en nalle eller en tjur under en korkek, och jag håller med skådespelaren Kevin Spacey som sa så här när han intervjuades i Time Out:

 – Nu, när jag kommer till New York, vill jag helst bara sitta på ett fik eller en uteservering och se världen passera förbi.

 Som om.

 Regnet tilltog men det blev inget renande ljus, det blev tvärtom mörkt och skumt längs avenyerna. Men jag har köpt ett paraply för fem dollar. Jag tror det ska klara regnet men tror inte det räcker om himlen skulle trilla ner över våra huvuden.


TILL SIST:

Det blev storförlust hemma för Jonstorp i division 6-premiären när Bälinge i går vann med 5–1. I Jonstorps unga lag var 13-årige Max Arvidsson en av de bästa. Anton Olsson gjorde tröstmålet.

 Nästa match är borta mot Väsby på fredag 18.30.

Hon som spelar Tony Sopranos syrra äter också frukost på The Gramercy.

7–1.

Att Malmö FF spelade 1–1 mot Elfsborg i påskas är det inte det stora, det stora är att de gjorde det på konstgräs. Konstgräs har för MFF varit som kryptonit för Stålis.

Jag hade verkligen önskat HIF:s Gustaf Andersson en bättre karriär, han är en spelare med klass.

Wow! Storbandsjazz blir sällan så mångsidig som på ”East of the Arctic circle” med Jakob Norgren Big Band Splash. Väldigt vackra solon av Fredrik Oscarsson (trumpet), Magnus Wiklund (trombon) och Lina Lövstrand (flöjt).

Pessimisten: ”Glaset är halvtomt”.

 Optimisten: ”Inte så länge till!”.

Med en frisk Jon Inge Höiland höjs kvaliteten i Malmö FF.

Chelsea, Manchester United och Liverpool... engelsk slutsegrare igen?

Bilden där Tiger Woods lämnar Augusta med en bruten järnfyra fick mig att tänka på Anja Pärson under OS i Turin.

Från Bulgariens landslag till Celta Vigo: det är mer än nio liv i en Hristo Stoitjkov.

Ibland går det fortare än 9,78, fråga Tim Montgomery. Han satte världsrekord på 100 

 meter 2002, åkte dit i den amerikanska dopinghärvan, lämnades av Marion Jones och åker nu in på tre år för pengatvätt och bedrägerier. ”Sella” nästa?

Nick Lowes nya, ”At my age”, släpps i Sverige den 7 juni. Ni kan redan nu lyssna på ”I trained her to love me” på myspace/properrecords.

Att Markus Rosenberg avgjorde för Werder Bremen mot Nürnberg gläder oss som alltid sett nåt stort i den unge mannen.

Det är verkligen inte tennistider längre, men att Sverige möter USA i semifinal Davis Cup i september är lite stort.

7–1, men jag trodde ändå länge att ”Chippen” skulle ta tag i det. Inte.

De formidabla Fatboy har en helkväll på Intiman i Stockholm den 21 april. Gäster från Mando Diao och Slaptones samt Moneybrother. Man ska inte missa detta.

Malmö FF:s damlag heter från och med nu LdB Football Club och nån ska skämmas så in i bomben. LdB är en sak, men vadå Football Club, bor vi inte i Sverige? Och hur kan MFF bara släppa ett av landets genom tiderna bästa damlag?

Evander Holyfield...Riddick Bowe...Bruce Seldon, och ett nytt offer för Åsa Sandell i Karlstad efter sommaren. Proffsboxningen i Sverige har satt ribban högt.

Måste spelarna i Malm...sorry, LdB Football Club, gnida in sig under matcherna?

Cheryl Hines, som spelar Larry Davids fru i tv-serien, var gäst när vi var på en inspelning av Conan O’Brien på NBC. Hon var väldigt rolig. Jag vinkade till henne när hon klev in i en Lincoln Town Car efteråt. Hon vinkade tillbaka.

7–1!

New Jersey taxi har höjt taxan och det känns som att bli rånad när man åker från Newark till Manhattan. Undvik Lincoln tunnel! Kräv Holland tunnel!

...och nu är det bara nio dagar till Los Lobos spelar i Gävle konserthus.

FAKTA

Veckans...

...HOCKEYFAJT
Ed Belfour och Ville Peltonen
Nu när NHL-ledningen försöker stoppa slagsmålen på isen hittar spelarna nya vägar att fajtas med nävarna. De två stjärnorna i Florida Panthers rasade ut som riktiga hockeylirare på ett hak i South Beach.

...SIFFROR
7–1
Jag önskar jag hade varit lika kall eller förutseende som
Patrick Ekwalls kompis kompis som satsade 20 spänn på 7–1-seger för Manchester United mot Roma. Han håvade in 80 000. Åttiotusen...

...GOLFSPELARE
Elsie McLean
Glöm Zach och Tigern! 102 år gammal gjorde denna dam hole in one på Bidwell Park i Kalifornien. Om det säger mer om livslängden på USA:s befolkning eller om golfens status som idrott ska jag låta vara osagt.

...MAT
Jones, New York
Många har fått för sig att man bara dricker cajun martinis på Jones på Great Jones Street men maten är förträfflig. En new orleansk po’ boy med lammkorv är nåt av det godaste jag ätit här.

...TRIO
Bröderna Elm, Kalmar FF
De heter David, Rasmus och Viktor och var alla tre på planen samtidigt när Kalmar slog AIK borta med 1–0. Jag tror det var första gången det hände. Kalmar fortsätter samla spalt- och tv-kilometer.