Mats Olsson

Smygätaren "Chippen" njuter

Publicerad

Man kan lugnt säga att Christian Wilhelmsson klarat jetlaggen bättre än jag.

Jag kom hem från New York i torsdags morse, men det känns vissa timmar som om jag fortfarande går med nån sorts dy kring fötterna och en djup dvala i skallen.

Christian "Chippen" Wilhelmsson kom från Los Angeles i förrgår och var piggare än jag sett honom på länge. Han till och med smygåt en kanelbulle, försökte gömma den när mediehundarna kom men Dagens Nyheters Anders Lundqvist välte inte bara ned den på golvet, han till och med satte klacken på den.

- Det där var min, pep "Chippen och kastade längtansfulla blickar mot den tillplattade bullen.

Då hade han ändå precis sagt att "om nån frågar så är den bullen inte min".

Skepparkavajen på

Som en föraning om vad som väntar i Tórshavn på fredag kom hösten till Huvudstaden i går.

Jag har i flera veckor inte haft annat än en skjorta på mig, men i går blev det vintermundering: Skepparkavaj, Nick Lowe-T-shirt under skjortan och till och med halsduk.

Det finns nu fler arenor än det finns folk i Stockholm, men ingen duger för svenska fotbollslandslaget att träna på så i går stod vi kring AIK:s plan på träningsanläggningen Karlberg medan vinden ven och några kolsäcksvarta moln släppte ifrån sig nåt som påminde om - snöblandat... ?

Men "Chippen" var glad. Jag förstår det. Vem vill inte bo i Los Angeles, typ?

Frukta inte konstgräs

På väg till planen pekade en pil med texten "Skjuthall", det är där AIK:s målgörare tränas. En annan pekade åt "Fortifikationsverket". Jag vet inte riktigt vad fortifikationsverket är men tror det har med försvaret att göra. Vad de gör på AIK:s mark vet jag inte, det var kanske fortifikationsverket som köpte Daniel Majstorovic.

Vi talade en del om konstgräs med Jonas Olsson, men att konstgräs skulle vara ett problem kände han inte till.

"Chippen" sa att han, under sin tusenåriga karriär över hela världen, hade spelat på konstgräs en enda gång: I landslagsdebuten mot Fär­öarna (!) inomhus i Tipshallen i Jön­köping 2001. Matchen slutade 0-0 och är också känd för att det var i den som Zlatan Ibrahimovic debuterade i landslaget.

Man ska inte prata om eller frukta konstgräs.

Matchfrisyr á la Lilla My

Det är klart att det blir skillnad i spel och spelstil mellan konstgräs och naturgräs, men det är också så att skickliga spelare ska klara den nya generations konstgräs.

När Valencia och Napoli skulle möta Elfsborg på konstgräset i Borås var den allmänna åsikten att konstgräset skulle vara en fördel för Elfsborg. Man skakade också på huvudet åt att inget av motståndarlagen ens brydde sig om att träna på konstgräs.

Både Valencia och Napoli kölhalade Elfsborg fram och tillbaka i 90 minuter. Deras spelare tänkte inte ens på underlaget.

Och för att travestera Stefan Schwarz:

Vi åker inte till Tórshavn för att känna hur underlaget är.

Färöarna är en ny fotbollsnation. Fram till 1990 ingick man i Danmarks fotbollförbund, men den 12 september 1990 spelade man sin första tävlingslandskamp - i Landskrona.

Man hade fortfarande ingen godkänd plan i Tórshavn, bara grusplaner, och Färöarna inte bara åkte till IP i Landskrona, man genomförde dessutom en bragd och slog Österrike med 1-0 i kvalet till EM i Sverige 1992.

Ingen blomsterhandlare...

Jag trodde det var mycket längre sen, men tiden spelar mig allt större spratt allt oftare.

Bilderna på målvakten Jens Martin Knudsen är klassiska: Han hade en märklig mössa med en instickad knopp, ungefär av samma Lilla My-typ som Zlatan kallar matchfrisyr.

Det finns en bra, liten story om matchen i senaste Offside. Den sänds fort­farande den 12 september vart femte år i färöisk tv.

Knudsen tog ledigt från jobbet på fiskfabriken för att åka till Landskrona. Hur många som måste ta ledigt för att spela match i övermorgon är oklart, men Färöarnas landslag består av samma blandning av studenter, snickare, lärare och bankmän som vi i dag älskar att ha roligt åt på samma sätt som de stora fotbollsnationerna hade roligt åt Sverige när vi förr kom ut i världen för att spela fotboll.

Jag hittar däremot ingen blomsterhandlare.

Är det inte Luxemburg som alltid har en blomsterhandlare i landslaget?

Detta betyder inte skrattmatch.

Mardrömslandskampen

Vi skulle åka till Malta och plocka hem tre poäng i september för tre år sen och... det är ett av mina värsta landslags­minnen: Vi befann oss i ett sånt kramp­tillstånd att det dröjde tills 82:a minuten tills försvararen Ian Azzopardi (tänk att jag minns hans namn!) styrde in en Marcus Berg-boll i eget mål,

Jag hade tidigare samma dag tippat 6-0 till Sverige inför några supportrar som Lühr och jag mötte på gatan.

Lars Olsen är förbunds­kapten för Färöarna.

Ni minns honom kanske som mittback i det danska landslag som vann EM 1992? Han var mycket spelskicklig, och han satt och smygrökte på en dansk presskonferens i Stenungsund inför EM-finalen.

På den tiden smygrökte man, i dag smygäter man.

Och det är kanske tvärtom, slår det mig: AIK är på fortifikationsverkets mark.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag