Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Mats Olsson

Olsson: Smygätaren "Chippen" njuter

Man kan lugnt säga att Christian Wilhelmsson klarat jetlaggen bättre än jag.

OLSSONS LISTA

1) MARTIN MUTUMBA

När hela Det Gamla Gardet (minus Ulf Brunnberg) sagt sitt om "svartingar" var det befriande att höra en av de drabbade i AIK:s lag. "Sluta tro att du kan säga svarting eller neger eller era ord och tro att vi inte tar åt oss, för ni vet fan inte vad vi känner", skriver Martin Mutumba på sitt Instagram-konto.

2) SOCKERBULLE

Det här har ni inte läst, men socker­bullen med ett halvt kilo vaniljkräm i mitten, som vi fick på AIK:s träningsanläggning, kan mycket väl vara det godaste - och farligaste - som jag har ätit.

3) JOACHIM LÖW

Ju fler problem den tyske förbundskaptenen har desto gladare blir jag.

4) KENNEDY

Tänk om Hammarby hade haft Bakircioglü hela säsongen.

5) BOSTRÖM

Örebros sparkade tränare har fått nytt jobb i HJK Helsingfors. Jag är glad för det, Sixten Boström är en bra tränare.

INTE ENS NÄRA

Andreas Isaksson menade att Bosse Hansson-debatten var "uppförstorad i media". Så om ingen hade nämnt det hade det varit okej att Hansson till vardags använder ord som "svarting"?

Jag kom hem från New York i torsdags morse, men det känns vissa timmar som om jag fortfarande går med nån sorts dy kring fötterna och en djup dvala i skallen.

Christian "Chippen" Wilhelmsson kom från Los Angeles i förrgår och var piggare än jag sett honom på länge. Han till och med smygåt en kanelbulle, försökte gömma den när mediehundarna kom men Dagens Nyheters Anders Lundqvist välte inte bara ned den på golvet, han till och med satte klacken på den.

- Det där var min, pep "Chippen och kastade längtansfulla blickar mot den tillplattade bullen.

Då hade han ändå precis sagt att "om nån frågar så är den bullen inte min".

Skepparkavajen på

Som en föraning om vad som väntar i Tórshavn på fredag kom hösten till Huvudstaden i går.

Jag har i flera veckor inte haft annat än en skjorta på mig, men i går blev det vintermundering: Skepparkavaj, Nick Lowe-T-shirt under skjortan och till och med halsduk.

Det finns nu fler arenor än det finns folk i Stockholm, men ingen duger för svenska fotbollslandslaget att träna på så i går stod vi kring AIK:s plan på träningsanläggningen Karlberg medan vinden ven och några kolsäcksvarta moln släppte ifrån sig nåt som påminde om - snöblandat... ?

Men "Chippen" var glad. Jag förstår det. Vem vill inte bo i Los Angeles, typ?

Frukta inte konstgräs

På väg till planen pekade en pil med texten "Skjuthall", det är där AIK:s målgörare tränas. En annan pekade åt "Fortifikationsverket". Jag vet inte riktigt vad fortifikationsverket är men tror det har med försvaret att göra. Vad de gör på AIK:s mark vet jag inte, det var kanske fortifikationsverket som köpte Daniel Majstorovic.

Vi talade en del om konstgräs med Jonas Olsson, men att konstgräs skulle vara ett problem kände han inte till.

"Chippen" sa att han, under sin tusenåriga karriär över hela världen, hade spelat på konstgräs en enda gång: I landslagsdebuten mot Fär­öarna (!) inomhus i Tipshallen i Jön­köping 2001. Matchen slutade 0-0 och är också känd för att det var i den som Zlatan Ibrahimovic debuterade i landslaget.

Man ska inte prata om eller frukta konstgräs.

Matchfrisyr á la Lilla My

Det är klart att det blir skillnad i spel och spelstil mellan konstgräs och naturgräs, men det är också så att skickliga spelare ska klara den nya generations konstgräs.

När Valencia och Napoli skulle möta Elfsborg på konstgräset i Borås var den allmänna åsikten att konstgräset skulle vara en fördel för Elfsborg. Man skakade också på huvudet åt att inget av motståndarlagen ens brydde sig om att träna på konstgräs.

Både Valencia och Napoli kölhalade Elfsborg fram och tillbaka i 90 minuter. Deras spelare tänkte inte ens på underlaget.

Och för att travestera Stefan Schwarz:

Vi åker inte till Tórshavn för att känna hur underlaget är.

Färöarna är en ny fotbollsnation. Fram till 1990 ingick man i Danmarks fotbollförbund, men den 12 september 1990 spelade man sin första tävlingslandskamp - i Landskrona.

Man hade fortfarande ingen godkänd plan i Tórshavn, bara grusplaner, och Färöarna inte bara åkte till IP i Landskrona, man genomförde dessutom en bragd och slog Österrike med 1-0 i kvalet till EM i Sverige 1992.

Ingen blomsterhandlare...

Jag trodde det var mycket längre sen, men tiden spelar mig allt större spratt allt oftare.

Bilderna på målvakten Jens Martin Knudsen är klassiska: Han hade en märklig mössa med en instickad knopp, ungefär av samma Lilla My-typ som Zlatan kallar matchfrisyr.

Det finns en bra, liten story om matchen i senaste Offside. Den sänds fort­farande den 12 september vart femte år i färöisk tv.

Knudsen tog ledigt från jobbet på fiskfabriken för att åka till Landskrona. Hur många som måste ta ledigt för att spela match i övermorgon är oklart, men Färöarnas landslag består av samma blandning av studenter, snickare, lärare och bankmän som vi i dag älskar att ha roligt åt på samma sätt som de stora fotbollsnationerna hade roligt åt Sverige när vi förr kom ut i världen för att spela fotboll.

Jag hittar däremot ingen blomsterhandlare.

Är det inte Luxemburg som alltid har en blomsterhandlare i landslaget?

Detta betyder inte skrattmatch.

Mardrömslandskampen

Vi skulle åka till Malta och plocka hem tre poäng i september för tre år sen och... det är ett av mina värsta landslags­minnen: Vi befann oss i ett sånt kramp­tillstånd att det dröjde tills 82:a minuten tills försvararen Ian Azzopardi (tänk att jag minns hans namn!) styrde in en Marcus Berg-boll i eget mål,

Jag hade tidigare samma dag tippat 6-0 till Sverige inför några supportrar som Lühr och jag mötte på gatan.

Lars Olsen är förbunds­kapten för Färöarna.

Ni minns honom kanske som mittback i det danska landslag som vann EM 1992? Han var mycket spelskicklig, och han satt och smygrökte på en dansk presskonferens i Stenungsund inför EM-finalen.

På den tiden smygrökte man, i dag smygäter man.

Och det är kanske tvärtom, slår det mig: AIK är på fortifikationsverkets mark.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!